• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Diyabet hastalarına kontrollü oruç

Diyabet hastalarına kontrollü oruç
Uzman Dr. Bahattin Aydın, diyabet hastalarının oruç tutarken dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, “Oruç tutmak isteyen hastalar doktorlarına mutlaka danışmalılar” dedi.

Özel Dünyam Hastanesi İç Hastalıkları Doktoru Uzman Dr. Bahattin Aydın, diyabet hastalarının oruç tutarken dikkat etmeleri gerekenler hakkında bilgiler verdi. İnsülin kullanan hastalar gibi ağızdan ilaç alan hastaların da doktorlarına danışarak oruç tutmaları gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Aydın, “Ramazan ile birlikte bizi uzun bir açlık süresi bekliyor.

Bu da kronik rahatsızlığı olan hastalarımız için bazı riskler oluşturabiliyor. Özellikle diyabet hastaları için uzun açlık süresinde dikkat edilmesi gerekmektedir. İnsülin kullanan hastalarımızın eğer ki oruç tutmayı düşünüyorlar ise mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekmektedir. Çünkü insülin kullandıktan sonra hipoglisemi dediğimiz, şeker düşmesi gibi problemlerle karşılaşabilirler.

Aynı şekilde hap kullanan hastalarımızda mutlaka Ramazan öncesi hekimleri ile irtibat halinde olmalıdırlar. Çünkü hastadan, hastaya kullandığı ilaçlara göre oruç tutup, tutamayacağı konusunda bilgilendirmesi gerekmektedir. Özellikle uzun açlık süresi sonrası böbreklerin korunması gerekiyor. İftar ile sahur arasında yeterli su tüketmek gerekmektedir” dedi.

Bahattin Aydın, iftardan 1-2 saat sonrasında sıvı tüketmenin reflü gibi hastalıkları engelleyeceğini söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Uzun açlık sonrası hipoglisemi gibi problemlerle karşılaşabiliriz. Hipoglisemi dediğimizde rahatsızlık ise halsizlik, yorgunluk, ani başlayan soğuk terleme, ellerde titreme ve çarpıntı hissi oluşuyor ise şekerinin düşme ihtimali vardır. Böyle bir durumda hasta hem şekerini ölçmelidir.

Eğer şekeri düşük ise küp şeker ya da tatlı bir şeylerle hipogliseminin semptomlarını gidermek zorundadır. Sonrasında da oruç tutup, tutamayacağını konusunda hekimi ile irtibatta olması hastanın yararına olacaktır. Ancak uzun açlık süresi bazı hastalarımız için risk oluşturmaktadır.

Ramazanda iftar yaptıktan sonra hemen çay içme gibi bir alışkanlığımız var. Hemen bir şeyler içme yerine en azından 1-2 saatlik mide boşalmasını beklememiz lazım. Aksi halde reflü, mide ağrısı gibi semptomlarla karşılaşabiliriz.

Yine sahurdan sonrada hemen yattığımız zaman reflü şikayetlerimiz artabilir. Sahur yaptıktan sonra mutlaka yaklaşık 1 saat, mümkünse 2 saat kadar bekleyip öyle uyumamız gerekiyor. İftar ile sahur arasında da yeterli sıvı tüketimini önermekteyiz.”

Bu haber toplam 1111 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim