• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Doğa şartlarına meydan okuyorlar

Doğa şartlarına meydan okuyorlar
Hakkari'de doğa şartlarına meydan okuyan işçiler, geçit vermeyen dağları teleferikle aşarak elektrik direkleri dikiyor.

HAKKARİ (İHA) - Karadeniz'in değişik illerinden gelen işçiler, Hakkari-Çukurca arasındaki köylerin enerji nakil hatlarını değiştirmek için metrelerce yükseklikteki dağlara çıkıyor. Çukurca karayoluna bırakılan kayalara bağlanan teleferik ile 400 ila 500 metre yükseklikte bulunan dağların yamaçlarına çıkan Karadenizli işçiler, komandoları aratmıyor.

Ölüme meydan okuyan işçilerden bazıları olası tehlikelere aldırış etmeden metrelerce yükseklikteki dağlara malzeme gönderdikleri teleferikle çıkarken, bazı işçiler ise
araçların iç lastiği ve su bidonları ile yaptıkları ve üzerini tahta ile kapattıkları salla Zap Vadisi'nin karşı tarafına geçerek dağlardaki çalışma bölgesine çıkıyor.

Ekiplerden bazıları karayolundaki direk parçalarını teleferik ile dağlarda bulunan arkadaşlarına gönderirken, diğer ekipteki arkadaşları ise kendilerine gelen malzemelerle dağların tepesine elektrik direklerini kuruyor. Akıllara durgunluk veren yöntemle yapılan çalışmalar, karayolundan geçen vatandaşları ise şaşırtıyor. Zap Suyu'nun her iki yakasına teleferik yapan işçiler, direkleri sabitleştirmek için hazırladıkları çimentoyu da aynı yöntemle dağlara çıkarıyor.

Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan işçilerden Salih Şahin, Hakkari'ye Ordu'dan gelerek Hakkari-Çukurca arasındaki enerji nakil hatlarını yenilemeye çalıştıklarını belirtti. Doğa şartları ve ulaşımın zor olmasından dolayı genellikle teleferik sistemi ile çalıştıklarını ifade eden Şahin, ''Her yerde köprü olmadığı için ırmaktan salla geçiyoruz. Teleferikle çıktığımız dağlara malzemelerimizi de aynı yöntemle çıkarıyoruz. Yaklaşık 500-600 metre yüksekliğe teleferikle çıkarak malzeme de çıkarıyoruz.

Zor şartlar altında enerji nakil hatlarını yeniliyoruz. Yaklaşık 2,5 yıldır Hakkari-Çukurca arasındaki köylerin enerji nakil hatlarını yapıyoruz. Teleferikle malzeme gönderdiğimiz gibi kendimiz de yine aynı şekilde teleferikle dağa çıkıyoruz. Şimdi ben de teleferikle dağın yamacına çıkarak direk kuracağım. Yükseklik korkusu ve tansiyonu olmayan herkes teleferikle dağa çıkabilir'' dedi.

Karadenizliler olarak kendilerinden başka hiç kimsenin böyle bir yöntemle çalışamayacaklarını belirten Hayri Aksu isimli işçi ise, salla vadinin karşı tarafına geçirdikleri malzemeleri daha sonra yürüyerek dağın yamacına çıkardıklarını ifade etti. Aksu, ''Gurbetçiyiz.

Ekmek parası için buralara geldik. Ekmek parası kazanmak içinde mecburen teleferik veya salla dağlara çıkıp malzeme götürüyoruz. Buranın doğa şartları çok zor. Ancak bizler her türlü doğa şartlarına göğüs gererek kendi yöntemlerimizle
yüksek gerilim hatlarını yenilemek için Çukurca arasındaki dağlık alana elektrik direkleri kuruyoruz" şeklinde konuştu.

karedeniz-h-1.jpg

karedeniz-h-2.jpg
 

 

Bu haber toplam 4620 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim