• BIST 9538.72
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

DR.Funda TOPRAK; “GÜÇLÜ TOPLUM İÇİN GÜÇLÜ KADIN ŞART”

Hakan Taş

İlimizin sevilen valisi Cüneyit Orhan TOPRAK’ın eşi Dr. Funda TOPRAK, gecikmeli de olsa Hakkari kadınıyla buluştu. Bu buluşma anlamlı bir günde yani 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleştirildi.  Rüya Plaza’da Akademi Cafe’de yaklaşık 150 kadınla buluşan Funda Toprak, birlik, beraberlik mesajları vererek sevginin gücünden bahs etti.

Bu etkinliğe iştirak eden ildeki kanaat önderleri, kamu kurum amirleri ve muhtar eşleri şu duygulara yer verdiler; “Bizler vali eşleriyle bir araya gelmeye hasret kalmışız. Hanımefendiyi medyadan, iştirak ettiği etkinliklerden zaten takip ediyorduk.

vali-esi-m-001.jpg

Böyle bir davet bizi çok mutlu etti. Kendisini tanımaktan, dayanışma, kaynaşma ve tanışma anlamında organize ettiği bu ortamda bulunmaktan onur duyduk. Hanımefendi sayesinde yılladır görmediğimiz arkadaşlarımızla da kucaklamış olduk.”dediler. Yemekler yendi, halaylar çekildi, sohbetler koyulaştırıldı. Hakkarili kadınlar Funda Toprak’ı çok sevdi. Giydiği yerel kıyafet ise adeta göz kamaştırdı.

Davetlilerden Ayşe TAŞ; “Bugün kara Çarşamba günü. Geleneklerimize göre bu günde evlenip çoluk çocuğa karışan kızlar baba evine davet edilir. Bizim de ailelerimiz il dışında. Bu davetin böyle bir güne denk gelmesi de ayrı bir anlam ve anı oldu bizim için.” Dedi. Kannat önderi ve işadamı Abdurrahman ER’in  eşi Kamile ER ise bu organizasyondan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Funda hanım sayesinde Hakkari’de artık kadınların  daha da güçlü olacağını söyledi.

Bayan TOPRAK Hakkari kadınıyla halay çekerken Hakkari sokaklarında ise her bayana çiçek dağıtılıyordu. Hareketliliğin bir diğer adresi ise vilayet makamıydı. Vali Toprak, bir çok kadın derneklerini kabul etti, hediyeler dağıttı, duygulu ve güzel mesajlar verdi.

 Vali eşi olmanın vebali büyük diyen Funda TOPRAK’ı Hakkari kadını bağrına bastı. Bu yoğun program sonrası sıcağı sıcağına mikrofonu uzattım ve bazı güncel sorulara yanıt aldım. İşte bu ilk söyleşiden bazı dip notlar;

 ÖZGEÇMİŞİNİZ?

1969 yılında Kayseri de dünyaya geldim. Babamın görevi nedeni ile İstanbul Erzurum Kütahya ve Kayseri illerinde bulundum. 1993 yılında Kayseri Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Fakültesinden mezun oldum. Meslek hayatıma Kayseri Akkışla ilçesinde başladım. 2 ay çalıştıktan sonra evlenmem sebebi ile Ağrı Hamur ilçesi ve sırası ile Nevşehir Gülşehir, Şanlıurfa Siverek ilçelerinde görev yapıp eşimin Mülkiye Müfettişliğine atanması ile 2000 yılında Ankara’ya taşındık.

Ankara’da Sağlık Bakanlığında Kanserle Savaş Dairesinde ve Aile Hekimi olarak görev yaptım, halen Hakkari Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcılığı görevini yürütmekteyim. Zeynep ve Zehra isminde iki kızım var.

 HAKKARİ KADININA BAKIŞINIZ ?

Hakkari kadını öncelikle çok misafirperver, sıcakkanlı, kendine güvenli, toplumsal ve sosyolojik engelleri aşmış, güçlü bir kadın profili çiziyor.

Yeniliklere, gelişime, hizmete açık kadınlar olduğundan  takdir ediyorum.

 VALİ EŞİ OLMAK NASIL BİR DUYGU ?

Halka hizmet Hakka hizmet anlayışını taşıyan bir birey olarak Vali eşi olmak çok onur verici olmakla beraber vebali ve sorumluluğu çok ağır, Hakkari’de ağlayan her vatandaşın acısı bizim acımız, her gülen vatandaşın sevinci de bizim sevincimiz oluyor. Bu noktada Allah Vali Beye doğru kararlar almayı nasip etsin inşallah.

 KADIN VE AİLE PLANLAMASI HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ ?

Aile yaşamının planlanmasında birinci görevin annelere düştüğünü düşünüyorum. Türkiye’de aile planlaması yıllarca yanlış anlaşıldı ve uygulandı. Bu yüzden de genç nüfusumuzda ciddi azalmalar meydana geldi.

 KADINA ŞİDDET ARTIYOR, SİZ BUNU NEYE BAĞLIYORSUNUZ ?

Şiddetin her yerde ama özellikle de kadına şiddetin çok artış gösterdiği günleri yaşıyoruz. Şiddet, kadının yalnızca bedensel ve ruh sağlığını etkilemekle kalmayıp kendisine saygısını, güvenini, yaşam kalitesini ve kendi yaşamını kontrol etme yetisini de yitirmesine neden oluyor. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde aile içi şiddetin uygulandığı bir ortamda yetişenlerin şiddet gösterme eğilimine sahip oldukları yapılan araştırmalarda gösterilmiştir.

Kadınların iş hayatına daha fazla katılması, ekonomik özgürlüğünü kazanması, erkeğin yüzyıllardır toplumda kendine biçilen rolde karmaşa yarattığı bilinen bir gerçek. Ekonomik olarak ya da kariyer olarak eskisinden daha güçlü durumda olan kadın yetersizlik duyguları zaten var olan bir erkek tipi için şiddete yönelme nedeni oluyor. Kadınların da benzer şekilde kendilerine saygı gösterecek ve uyum içinde yaşayacakları eşlerden ziyade çok para kazanıp rahat ettirecek eşler aramaları uyumsuzluk ve mutsuzluk getiriyor.

vali-esi-1-002.jpg

Medya da bu artışa kayıtsız kalamıyor. Dolayısı ile kadına yönelik şiddet medyada daha görünür hale gelmiştir. Toplum eğitimi çok önemlidir. Özellikle toplumu etkileyen kişi ve kurumlar ile ulaşılabilecek kanal ve yöntemlerle bu sağlanmalıdır. Kadını Allah ın emaneti olarak gören bir dinin mensuplarıyız. Bizi biz yapan değerlerin korunması ve güvence altına alınması ile insan hakları konusunda bir şeyler yapmış oluruz.

 KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİNE İNANIYOR MUSUNUZ?

Doğuştan farklı özelliklerle dünyaya gelmiş olduğumuz için hak ve adalette eşit olmamız gerektiğine inanıyorum.

 DOĞUMEVİ HASTANESİNİN İLİMİZDE OLMAMASI BÜYÜK TALİHSİZLİK, BU KONUDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ ?

Hakkari Devlet Hastanesine ek bina olarak yapılacak yüz yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi planlaması yapılmış ve proje aşamasındadır.

 SAĞLIK KONUSUNDA KADINLARI BİLİNÇLENDİRMEK KONUSUNDA NE GİBİ ÇALIŞMALARINIZ VAR?

Sağlık konusunda kadınlarımızı bilinçlendirmek için erken tanısı olan meme, kalın bağırsak (kolon) , rahim ağzı ( serviks ) kanserini taramaları için eğitimlerimize devam ediyoruz. Hastanemizde KETEM ( Kanser Erken Teşhis Tanı Eğitim Merkezi ) birimine tüm kadınlarımızı, kolon ve prostat erken tanısı için erkeklerimizi bekliyoruz. Kanserden kurtulmanın en önemli şartı hastalığı erken evrede henüz etrafa yayılmadan ortaya çıkarılmasıdır. Kanser ne kadar erken tanınırsa tedavisi o denli rahat yapılabildiği gibi şifa şansı da çok yükselir.

Hakkari’de anne ve bebek ölümlerini azalmak için ‘Anne Dostu Hastane’ ünvanını aldık. Bu unvan ile annelerimizin daha rahat, sağlıklı, konforlu ortamda doğum eylemini gerçekleştirmeleri için tüm hastane çalışanlarımız seferber oldular.

Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri Emine ERDOĞAN Hanımefendinin önderliğinde T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen Gönül Elçileri projesi ile toplumda gönüllülük kavramına yönelik farkındalık geliştirmek, gönüllü çalışmanın yaygınlaşmasını sağlamak,  toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak insan kaynağı ihtiyacını güçlendirmek üzere hayata geçirilmiştir.

Bu proje kapsamında  çocuk, (koruyucu aile hizmeti projesi) kadın ve güçlenme,( kadınlar için mesleki eğitim projesi )kaliteli yaşlanma ve kuşaklar arası uyum, engelli hizmetine erişim, aile ve yoksulluk konularında herhangi  bir maddi karşılık beklemeksizin sahip olduğu deneyim beceri ve kaynakları toplumun dezavantajlı gruplarının yaşam kalitelerini yükseltmeye yönelik olarak kullanan kişilere gönül elçilerimiz diyoruz. Tüm Hakkari’li kadınlarımızı gönül elçisi olmaya davet ediyorum.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ İÇİN TÜM KADINLARA MESAJINIZ NEDİR ?

Güçlü toplumun olabilmesi için güçlü kadınların güçlü ailelerin var olması gerekir. 8 Mart’ı dayanışmanın, dostluğun, kardeşliğin günü haline getirmek için çaba gösteren herkese şükranlarımı sunuyorum.  Bir anne, bir eş, bir evlat , bir kardeş, komşu, arkadaş olan kadın hepsinden önce bir insandır. Kadının onuruna, haysiyetine yönelik her türlü saldırı tüm insanlığa yapılmıştır.

Peygamber Efendimizde “ Cennet annelerin ayaklarının altındadır.” Diyerek İslam da kadına verilen değeri  bildirmiştir. Dünyamızın yarısını oluşturan kadınların fikri ve duygusal katkısını karar mekanizmalarına hakkı ile katabildiğimiz zaman daha yaşanılabilir, daha huzurlu bir dünyaya erişebileceğimize yürekten inanıyorum. Hakkari’mizdeki, ülkemizdeki ve dünyadaki tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.

(Röportaj Hakan TAŞ)

 

Bu yazı toplam 4568 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim