• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Dr. SEHER YAHYA; “HAVA KİRLİLİĞİ KANSER YAPIYOR”

Hakan Taş

Kanser haftası dolayısıyla anlamlı bir gündem oluşturduk. İl Sağlık Müdürümüz Dr. Hamdullah Kara ile işbirliği yaparak halkı bilinçlendirmek adına KANSER hastalığını masaya yatırdık. KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezi) Sorumlu Hekim Seher Sümeyye YAHYA, canlı yayın konuğumdu.

Kanser türleri hakkında bilgi veren Dr. YAHYA, “Bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü hücrelere kanser denir. Genel anlamda ise kanser, vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubudur.

hakan-tas-radyo.jpg

Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir. Kanserde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri cerrahi, radyoterapi ve kemoterapidir. Kanserde erken tanı konması halinde kansere bağlı ölümlerin azaltılması mümkündür” dedi.

KETEM, aslında çok önemli bir sağlık birimidir. Erken teşhis hayat kurtarır prensibiyle yola çıkarak Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanlığınca oluşturulan politikalar doğrultusunda meme, rahimağzı ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütmektedir.

HakkariKETEM’e değinen Sorumlu Hekim Seher Sümeyye Yahya, sözlerine şöyle sürdürdü; “Doktor, ebe, hemşire, röntgen teknisyeni ve gerekli teknik cihazlarımızla halkımızın hizmetindeyiz. Hiçbir hastadan ücret talep etmiyoruz. Özellikle kadınlar meme kanseri taraması için mutlaka bize başvurmalıdırlar. “

Dr.Seher Sümeyye YAHYA ile gündem programımız 1 saat sürdü. Yöre halkından tam not alan programa dinleyiciler telefon etmek suretiyle sorularına yanıt aradılar. Gelen tüm sorular Dr.Yahya tarafından canlı yayında yanıt buldu.

Kadın ve erkeklerde sık görülen kanser türlerini şöyle açıkladı genç hekim; “Erkeklerde, akciğer, prostat, kolon ve mide, kadınlarda ise, meme, tiroid, kolon rahimağzı ve akciğer”…

Hakkari’de görev yapmaktan mutlu olduğunu söyleyen Seher Yahya, hava kirliliğinin de kansere sebep olduğunu hatırlattı.

Herşeyin başı sağlık diyerek böylesine önemli bir hususta Radyomuz aracılığıyla vatandaşlarımızı bilinçlendiren KETEM Sorumlu Hekimi Seher Sümeyye YAHYA, İl Sağlık Müdürümüz Dr. Hamdullah KARA ve tüm bu oluşumların gerçek mimarı ilimizin başarılı valisi İdris Akbıyık’a teşekkür ediyorum.

Bu yazı toplam 3007 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim