• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

En iyi 10 film

En iyi 10 film
Bütün sanatların bir sentezi diye adlandırılan sinema iletişimin doruk noktasıdır.

Çoğumuz severiz sinemayı. Bizi, 2 saat için başka âlemlere sürüklediği için, sürekli farklı referanslarla düşünmeyi sağladığı için, normal hayatta karşılaşmadığımız duyguları yaşayabildiğimiz için, yine normalde göremeyeceğimiz absürtlükleri ve fantastik olayları gösterdiği için, aklımıza gelmeyecek senaryoları karşımıza getirdiği için, oyunculara sürekli âşık olduğumuz için ve adrenalin dolu sahnelere bayıldığımız için. Sinema sadece bütün diğerleri gibi sanat olmakla kalmayıp, diğer bütün sanatlardan daha fazla hayatın yeniden üretimidir. Belki de bundan dolayı bu kadar çok seviyoruz.

Çoğu filmler hayatımıza renk kazandırırken bazıları daha da ileri gidip hayatımızı dahi etkileye biliyor. Tabi etkileme yönü pozitif olduğu gibi negatif yönden de olabiliyor. Fakat sinemanın en güzel tarafı bize “sen olsan ne yapardın” kısmını sunmasıdır.

Bunu dizilerde görmek imkânsız. Çünkü bölümlerce uzayıp giden diziler uzadıkça farklılaşıyor ve hatta çoğu dizi senaryoları yönetmenin elinde bozulup gidiyor. Bütün yönlendirme yani ana kumanda yönetmende o beynimize yön verip “ben böyle olsun istiyorum” demeye getiriyor. Fakat sinema tamamen ayrı bir aromadır.

Onun lezzetini siz kendiniz keşfedersiniz ve olayı her yere çekebilirsiniz. Demem o ki yönetmen size söz hakkı tanıyor. Sizin fikrinizi önemsiyor. İşte bu yönetmenlerden en iyi 10 tanesini ve 10 filmini seçtim. Bu filmleri izleyin hatta ısrar ediyorum bunları izlemeden sakın ölmeyin. Size çok şey katacak bu filmler hayatınızı muhakkak artı yönde etkileyecektir.

3-012.jpg

1)Umudunu Kaybetme

Her insanın yaşama ihtimali yüksek bir olay. ChrisGardneriki yakasını bir araya getirmeye çalışan bir aile babasıdır. Ailesini ayakta tutmak için cesurca çabalamasına rağmen, beş yaşındaki oğlu Christopher’ınannesi maddi zorlukların yarattığı sürekli baskı altında direncini kaybetmek üzeredir. Artık dayanamayacağını anlayınca, istemeye istemeye evi terk eder...

Artık bekâr bir baba olan Chris, yılmadan, bildiği tüm satış becerilerini kullanarak daha iyi kazandıran bir işin peşine düşer. Prestijli bir borsa şirketinde stajyerlik bulur ve ücret almasa da programın sonunda iş ve parlak bir gelecek elde edeceğini umarak kabul eder.

Parasal güvencesi olmayan Chris ve oğlu, kısa süre sonra oturdukları daireden çıkartılırlar ve düşkünler evi, otobüs durağı, tuvalet; geceyi geçirmek için bulabildikleri her yerde kalırlar. Çektiği sıkıntılara rağmen, Chris, babalık görevini sevgi ve özenle yerine getirmeye devam eder ve oğlunun kendisine karşı duyduğu sevgi ve güveni, karşısına çıkan engelleri aşmak için kullanır.

2)Truman Show

Hayal dünyasının doruk noktasını kullanan yönetmen bu filmiyle bütün dikkatleri üzerine çekti. Truman çok güzel bir adada yaşamaktadır...

Fakat bu ada, Truman dışında her şeyin sahte olduğu bir ortamdır ve doğduğu günden itibaren devamlı olarak seyirciler tarafından izlenmiştir. Yani Truman doğduğu günden beri kocaman bir dünyada “biri bizi gözetliyor hayatını yaşıyor.”  Truman, bunun hiç farkında olmaz,  ta ki öldüğünü sandığı babasını görene dek. Kocaman bir akvaryumda olduğunu anlayan başrol kaçış planları yapar.

3)Leon

1994 Fransa yapımı Gerilim ve Suç konulu filmin yönetmen koltuğunda LucBesson oturmakta. Mathilda, New York'ta yaşayan ailesi dağılmış 12 yaşında küçük bir kızdır. Ailesini sevmeyen Mathilda için en değerli varlığı küçük kardeşidir. Babası uyuşturucu işlerine bulaşınca mafya ailenin tüm bireylerini öldürür.

O sırada alışverişte olan Mathilda ise olaydan kılpayı kurtulur ve Leon'unkaldığı daireye saklanır. Leon ise çok soğukkanlı bir katildir. Ancak Mathilda'ya karşı içten bir sevgi besler ve ona kol kanat gerer. Aslında babalık, arkadaşlık gibi kavramlar ona çok yabancıdır.

4)Esaretin Bedeli

Bana göre sinema tarihinin gelmiş geçmiş en iyi filmi. Morgan Freeman ,  Tim Robbins  gibi iki eşsiz oyuncu bu filmi ödüllerle taçlandırmıştır. İkilinin en iyi filmidir desek yeridir. Şaibeli bir şekilde karısını öldürmek suçundan Shawshank Hapishanesi`ne gönderilen bankacı Andy Dufresne burada hiç alışık olmadığı bir hayat mücadelesi vermeye başlar.

Hapishanede tanıştığı EllisBoydRedding ile aralarında mükemmel bir dostluk oluşur.Shawsank Hapishanesi'nde dayak, işkence, tecavüz, her türlü durum yaşanmaktadır fakat Andy gene de hayata bağlı ve iyimserdir. Bu tutumu etrafındakileri de etkiler.

Andy umutlu bakış açısıyla çevresindeki tüm mahkûmları, parmaklıklar arkasında bile özgür bir yaşam olabileceğine inandırır. Andy'nin bu çabalarına ortak olacak bir arkadaşı da olacaktır. Fakat filmin en can alıcı noktası ise andy’nin hapishaneden kaçış planı olmuştur.

5)Akıl Oyunları

Başrollerini RussellCrowe , Jennifer Connelly’nin paylaştığı film dâhilik ile delilik arasındaki arafı anlatıyor.  John Forbes NashJr., genç yaşında geliştirdiği kuramlarla matematik dünyasının bir numaralı ismi haline gelir. Fakat kısa süre içerisinde bencilliği ve kendine olan aşırı güveni sonucunda oluşan kişisel problemleri ile baş edemez duruma düşer. Dâhilik ile delilik arasındaki ince çizgide, delilik tarafına doğru sürüklenir.

6)Mim Mesel Mader

Dram filmlerinin bir numarası. Anne-çocuk ilişkisinin en derin analizini bu filmde görmek mümkün. İran-Irak savaşında kullanılan  kimyasal silahlara maruz kalan binlerce insandan biri olan hamile bir kadın, sakat bir çocuk dünyaya getireceği için kocası tarafından terk edilir.

Halepçe katliamının kararttığı yaşamlara rağmen çocuğunu en iyi şekilde yetiştirmeye çalışan genç keman virtüözü kadının dramı anlatılıyor. Çocuğunu ve kendisini müzikle tedavi eden anne oğluyla olan dramatik hikâyesi sizi çok etkileyecektir.

4-014.jpg

7)Black

2005 yapımı güzel bir Hint/Amerikanfilmi. Hayatını karanlıkta yaşamaya mahkûm sağır ve kör bir kızın, öğretmeni sayesinde hayatın abecesini öğrenmesinin konu edildiği; dram yönünün sömürülmeyip sadece ortaya konulduğu, sürükleyici ve izlenesi bir eser.

Kızlarına belli kalıpların içerisinde baktıkları için başarılı olamayan bir aileye, öğretmen bakış açısının bolluğu ile karşılık veriyor ki bu sayede imkânsızı-bu da asla öğrencisine öğretmediği bir kelime- başarıyor.
Black filminin 2013 yılında Türkiye'de Benim Dünyam adıyla bir yeniden çevrimi gösterime girmiştir.

8)Zincirsiz

QuentinTarantino’nun eşsiz bir eseri. Amerikan İç Savaşı'ndan iki yıl önce başlayan hikâye geçmişinde eziyet çekmiş bir köle ile Alman avcı Dr. KingSchultz'un yüzleşmesini merkezine alıyor. Brittle kardeşlerin cinayetiyle suçlanan Schultz'u özgürlüğüne kavuşturmak Django'ya bağlıdır.

Zira Schultz özgürlüğüne karşılık, Django'dan zorlu bir görev ister. Görevi başarıyla tamamlayan ve özgürlüğüne kavuşan Django gene de Schultz'un yanından ayrılmaz; üstün avcılık yetenekleriyle şimdi ki hedefi Broomhilda'yı bulmak ve köle tüccarlarının elinden kurtarmaktır.

1-011.jpg

9)Baba

Sicilya'dan göç eden Corleone ailesi, Amerika'da yerleşme çabalarını sürdürürken kendilerine kaba kuvvet kullanmaya kalkan ve yapmaya kalktıkları her işten haraç isteyen bir takım kimliği belirsiz kişilere karşı onlar da kaba kuvvet kullanmaya ve bunda da başarılı olmaya başlayınca kendilerini tahmin bile edemeyecekleri bir yaşantının içinde bulurlar.

Bir taraftan son derece katı örf ve aile yaşantısı diğer tarafta ise acımasızca önlerine çıkanları yok etmeye başlayan Corleone ailesi bir müddet sonra Amerika'nın en korkulan mafya topluluğu haline gelmiştir. Kendileri her ne kadar mafya değil bir aile olduklarını söyleseler de.

10)Yerdeki Yıldızlar / Her Çocuk Özeldir

Son zamanlarda hem yönetmen hem de başrol oynamak baya popüler oldu. Bunlardan biride şüphesiz AamirKhan . Onlarca filme imza atan genç yönetmenin bana göre en isabetli ve en güzel filmi “Yerdeki Yıldızlar” adlı filmidir.

Harfleri sayıları algılama problemi yaşayan bir çocuğun çevresi ve ailesi tarafından tembel geri zekâlı muamelesi görür. Çalışmayı öğrenebilmesi için yatılı okula verildikten sonra resim öğretmeni ile değişen hayatı ve başarısını anlatan bir film.  

İzlemenizi hararetle istiyorum. Keza bu filmler size ve hayatınıza büyük kazanımlar sağlayacaktır. Şimdiden iyi seyirler…

2-010.jpg

 

Bu haber toplam 5711 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
  • Ahmet Şen "Talebim Yok"09 Ocak 2024 Salı 10:17
  • BRAVO KIZLAR!08 Ocak 2024 Pazartesi 13:09
  • Karanlıklara ışık tutmaya devam edeceğiz23 Aralık 2023 Cumartesi 10:44
  • Hakkari'mize hep birlikte sahip çıkalım!21 Aralık 2023 Perşembe 10:17
  • Günah Keçisi…12 Aralık 2023 Salı 15:33
  • Yaptığınız yanlış ilinize zarar verdi!08 Aralık 2023 Cuma 08:50
  • Bölge Müdürü Talay'dan "Elektrik" aldım!22 Kasım 2023 Çarşamba 16:47
  • ABARTIYORUZ!13 Kasım 2023 Pazartesi 12:43
  • Yine eskiye döndük!08 Kasım 2023 Çarşamba 16:48
  • Hakkari'nin son 25 yıl belediye başkanı seçme kronolojisi03 Kasım 2023 Cuma 08:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim