• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Engelli olmayana "ÖTV" sarhoşluğu

Mesut Keskin

Karayolları  Trafik Yönetmeliğinin 53.maddesi gereğince Engelli  bireylere Özel Tüketim Vergisi muafiyeti kapsamında  satışı yapılan özel tertibatlı  araçlar bir çok engellinin yaşamına katkı sağlarken aynı yasa kapsamında Engellilik oranı % 90 ve üzerinde olan engellilerin birinci dereceden akrabalarının da bu kapsama alınması tam anlamıyla engellinin bu hakkını istismar,gasp hatta ranta kadar taşımıştır.

Evinde ikamet eden ve durumunu Sağlık Kurulu Raporu ile en az % 90 beyan eden bir çok engellinin  oğlu,kızı,torunu,dayısı ve hatta danası  bu yasa kapsamında ÖTV indirimini duyar duymaz vakit geçirmeden   araç galerilerinin yolunu tutular.

Konuyu  örneklersek  engellimizin akrabası galeride satılan 100 bin liralık aracı mevcut  yasa kapsamında % 90 Sağlık Raporunu göstererek ÖTV indirimi ile 60 bin tl parayla alabildi.Bu da bir çok fırsatçı engelli yakınına iştah kabartan bir vaziyet çıkardı.

Bu yasanın asıl amacı evinde ağır engellisi olan ve kronik rahatsızlıklarından dolayı devamlı tedavi amaçlı hastanelere götürülmesi gereken engellilerin naklinin aileler için kolaylaştırılmasını öngörse de  bizzat yakın şahitliğini yaptığım bir çok engelli sahibi bu araçları aldıktan sonra bırakın adına aldığı engelliyi hastanelere götürmeyi  o engellinin o araca asla bindirilmediğini gördüm.

Hatta  daha ileri gitmek gerekirse  adına alınan bu araçları bir çok engellimiz kapısında bile görmemiştir çünkü iş çığırından çıkınca engellimizin ya amcası yada dayısı Sağlık Raporunu kaptığı gibi galerilerin kapılarını çaldı.

Bu rantçılar işi bir adım daha ileri götürdü bu kez de trafikte pozitif ayrıcalık sağlayan plakaların üzerinde bulunan  engelli tekerlekli sandalye amblemlerini plakalardan sökülmesi için dilekçeler yolladılar ilgili kurumlara  burada da muzaffer oldular artık engellilerin kullandığı araçların plakalarında bulunan amblemler de kaldırıldı.

İş biraz daha çirkinleşmeye başladı 100 bin liralık araçları 60 bin liraya alan rantçılarımız işin keyfinden sonra para kazanmaya kadar işi ilerlettiler.Yasanın 5 yıl içerisinde satışını yasakladığı araçları beş yıl sonra yine 70 bin liradan piyasaya satarak üstüne 10 bin lira daha kar ettiler.

Sözüm  ona evinde yaşayan engellinin konforu için alınan bu araçlardan kesinlikle hak sahibi engellimiz faydalanmadı,asıl faydalananlar bu yasa boşluğunun tabiri caiz ise hem etinden hem de sütünde ziyadesiyle faydalandılar ve halen faydalanmaktadırlar.

Bize göre vekalet usulü % 90 ve üzeri Sağlık Raporu olan engelli yakınına satışı yapılan bu araçların satışının daha fazla hak ihlali ve haksız kazanca sebebiyet  vermeden bir an önce durdurulmalı ve  Karayolları  Trafik Yönetmeliğinin 53.maddesi  yeniden gözden geçirilmelidir. 

Bu yazı toplam 4081 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim