• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Eşbaşkanlık sisteminden vazgeçmeyeceğiz

Eşbaşkanlık sisteminden vazgeçmeyeceğiz
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş, belediyelerde uygulanan eşbaşkanlık sisteminin iptalinin istenmesine tepki göstererek, "Biz kadını özgürleştirmek, onlar köleleştirmek istiyor" de

Eşbaşkanlık sisteminin Anayasanın 124. Maddesine uygun olduğunu da belirten Beştaş, hükümete de, "Çözüm sürecini devam ettirdiğini söylüyorsa, bunun gereğini yapmalıdır. Biz sürece ilişkin eşitlik ve özgürlüğü savunurken, bunu bütün kadınlar için talep ediyoruz" diye seslendi. 

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı, Avukat Meral Danış Beştaş, BDP’nin belediye başkanlığını kazandığı çok sayıda yerde valilik ve kaymakamlıkların Bölge İdare Mahkemeleri’ne başvurarak eş başkanlık sisteminin iptal edilmesini istemesini ANF'ye yorumladı.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı, Avukat Meral Danış Beştaş, Türkiye'de kadın-erkek eşitliği konusunda en büyük ve etkili adımları Kürt siyasi hareketinin attığına vurgu yaparak, "devam edeceğiz" mesajı verdi: "Bu konuda yönetim kademelerinin kararlılığı ve siyasi iradesi tamdır.  Kadının eşitliğine, özgürlüğüne birinci sırada önem veren, karar mekanizmalarında yer almalarını ve ayrımcılığın son bulması isteyen bir hareketiz. Eşbaşkanlık sistemini kadının iradi olarak temsiliyetinin sağlanması noktasında da, toplumun değişmesi, dönüşmesi, demokratikleşmesi konusunda da hayati buluyoruz. Bu, aynı zamanda ideolojik yaklaşımımız."

Beştaş, yasalara rağmen fiilen ve meşruiyet temelinde eşbaşkanlık sistemini uyguladıklarını hatırlatarak, bütün yönetimlerinde bunun devam ettiğini ifade etti.

'BİZ ÖZGÜRLEŞTİREN, ONLAR KÖLELEŞTİREN YERDEN BAKIYOR...'

"Hatırlanacağı üzere Siyasi Partiler Kanununda değişiklik yapıldı. Bizim talebimizle yapıldı. Demokratikleşme paketinde eş başkanlık sisteminin de geçmesi gerektiğini söyledik ve pakette, 'parti yönetimlerinin daha katılımcı ve daha sesli yapılanmaya gidebilmesine olanak vermesi amaçlanıyor' denilerek geçti. Eş başkanlıkla ilgili bu ciddi başarı, Kürt siyasi hareketinin.

Kendi uygulamasıyla aşıldı ve yasak dayanağı var. Yasal dayanak aslında bütün kademelerinde uygulanabilir bize göre. Siyaseten uygulanması elzem zaten. Kadın-erkek eşitliği probleminin hele hele iktidardaki yaklaşımla asla çözülemeyeceğini; derinleşeceğini  biliyoruz. İktidarın mantığında çok çocuk doğuran, kürtaj yaptırmayan, erken evlenen, kahkaha atmayan, ilk kısmette evlenen bir kadın var. Biz özgürleştiren, onlar köleleştiren yerden yaklaşıyor. Kadın-erkek eşitliğinin olmadığı, kadının özgür olmadığı toplumda ne demokrasiden ne genel bir eşitlikten söz edilebilir..."

'KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMADAN SAĞLANMAZ'

"Biz, Kürt sorununun çözümünü sadece Kürtlerin Türklerle eşit hak ve özgürlüklere sahip olmasında görmüyoruz. Toplumun yarısını oluşturan kadınların özgürlüğü, eşitliği de en temel yerde yatıyor. Yoksa ne özerk sistem kurulabilir ne adil çözüm olabilir... Öteleyen, 'olursa da olur olmazsa da olur' anlayışı içinde değiliz."

Beştaş, hükümete de seslenerek, "Çözüm sürecini devam ettirdiğini söylüyorsa, bunun gereğini yapmalıdır. Biz sürece ilişkin eşitlik ve özgürlüğü savunurken, bunu bütün kadınlar için talep ediyoruz. Hükümetin bu konuda daha sorumlu, daha hassas ve kadınların lehine düşünmesi gerekiyor" dedi.

Seçim dönemlerinde eş başkanları halka tanıttıklarına dikkat çeken Beştaş, "Halka verdiğimiz sözler var. Halkın kullandığı oylar var. Eşbaşkanlık sisteminin tanıtımı da bize büyük bir yükümlülüktür. Eşbaşkan adaylarıyla propagandaya çıktık; bundan geri adım atmamız mümkün değil. Dünyanın her yerinden destek aldık. Türkiye'de de çok sayıda akademisyen, köşe yazarı, kadın kurumları ciddi desteklerini sundular. Kendilerinden bu davalara karşı da desteklerini istiyoruz" diye konuştu.

HUKUK DIŞI MI?

Beştaş, hukuki olarak da eşbaşkanlık sisteminin önünde engel olmadığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hukuk değişkendir. Zamana, koşullara göre değişkenlik gösterir. 10 yıl, 20 yıl, 100 yıl önceki hukuk kurallarının değişmesi zaten toplumsal gelişmenin paralelinde olmalıdır. Siyasi Partiler Kanununda da yoktu ama fiili yaşamla aşıldı ve yasalar toplumun gerisine düştü. Belediyelerde de aynı şey söz konusu. Bu değişimden yana olmayan zihniyet, hayat karşısında yenilmeye mahkumdur. Hiçbir hukuk kuralı hayatın gerçekleri karşısında kendisini dayatamaz.

Özerklik Şartı'nda da 6. Madde'de yerel makamlarla ilgili hükümler var. Genel hükümlere halel getirmemekle birlikte iç örgütlenmelerini kendileri kararlaştırabilir, deniyor. Eşbaşkanlık sisteminin de tümüyle bu maddedeki hükümde yeri var. Hukuk dışı değil. 82 Anayasası'nın 124 Maddesi var. Kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren kanun ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere yönetmelikler çıkarabileceği belirtiliyor. Yani bu yönüyle Anayasaya da dayanıyoruz; yönetmelik çıkarıyoruz. 

Eşbaşkanlık sistemi, hukuka, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve Anayasaya aykırı değildir. Toplumsal değişim ve dönüşümün dayattığı zorunluluktu; kadınların mücadelesiyle aşıldı. 'Kamu zararına' diyorlar. Kamu dedikleri kimdir? İçinde kadınlar yok mu? Kadınların temsiliyeti nasıl kamu zararına olabilir... Kadınlar kamunun yarısıdır. Siirt Valiliği 'telafisi imkansız zararlar' vurgusunda bulunmuş. Kolektif olarak verilen bir kararın nasıl zararı dokunsun? Aksine bireysel, tek kişi yönetimiyle alınan kararların zararı olur."

Beştaş son olarak, "Hiçbir engel tanımıyoruz. Halkın ihtiyaçlarını önceleyen yerden yaklaşmaya devam edeceğiz. Bu kurallar tarihin çöplüğüne gidecektir" dedi. basından

 

Bu haber toplam 3007 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim