• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Eşine çirkin diyen yandı

Eşine çirkin diyen yandı
Emsal bir karara imza atan Yargıtay, eşine sürekli "çirkin karı, güzel de değilsin, zengin de değilsin" diyen kocanın bu sözlerinin eşinin kişilik haklarına saldırı anlamına geldiğine hükmetti.

Kocaeli'de, şiddetli geçimsizlik yaşayan bir çift boşanmaya karar verdi. Kocaeli 1. Aile Mahkemesi, erkeğin açtığı boşanma davasında, kadının da manevi tazminat taleplerini reddetti.

Davalı kadın kusur belirlemesi, iştirak nafakası, maddi tazminat miktarı ile yoksulluk nafakası ve manevi tazminatın reddi yönünden verilen kararı temyiz etti.

Dava dosyasını yeniden değerlendiren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. 'İçtihat metni' özelliğindeki kararda eşe 'çirkin' denmesinin kişilik haklarına saldırı anlamına geldiği belirtildi.

"Kadına tazminat ödenmeli"

Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin kararında şu ifadelere yer verildi:

"Mahkemece boşanmaya sebep olan olaylarda davalı kadının kişilik haklarının saldırıya uğramadığı gerekçesiyle manevi tazminat talebinin reddine karar verilmiş.

Ancak; erkeğin kadına sataşma şeklinde hal ve hareketlerinin bulunduğu, 'çirkin karı' gibi sözler söylediği, onun güzel ve zengin olmadığına, başkaları gibi güzel bir eşinin bulunmadığına ilişkin sözler söylediği anlaşılmaktadır.

Yine, 'eş ve çocuk her zaman bulunur, anne baba bulunmaz' dediği ve erkeğin tamamen kusurlu olduğu belirlenmiş ve kadın lehine kesin hüküm oluşmuştur.

Boşanmaya sebebiyet veren vakalarda erkeğin eylemleri kadının kişilik haklarına saldırı teşkil edecek mahiyette olup, kadın lehine Türk Medeni Kanununun 174/2. maddesi şartları oluşmuştur.

O halde mahkemece tarafların sosyal ve ekonomik durumları, kusur durumu, hakkaniyet kuralları dikkate alınarak, davalı kadın yararına uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekirken, reddi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir.

Mahkeme kararının manevi tazminat talebinin reddi yönündeki hükmü oy birliği ile bozulmuştur." denildi. İHA

Bu haber toplam 2414 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim