• BIST 9079.97
  • Altın 2323.508
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9461
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

'Gazetecilik demokrasinin garantisidir'

'Gazetecilik demokrasinin garantisidir'
İstanbul ve Ağrı'da 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

İstanbul ve Ağrı'da 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Eylemlerde AKP hükümetinin basın üzerindeki saldırıları protesto edilirken, Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında 154. ülke durumunda olduğu belirtildi.

Gazetecilere Özgürlük Platformu, G9, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve DİSK Basın-İş'in de aralarında bulunduğu meslek örgütleri, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Tünel'den Galatasaray Meydanı'na yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşe DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, HDP İstanbul Milletvekili Adayı Tahsin Yeşildere ile gazetecilik meslek örgütü üye ve temsilcileri de katıldı. Yürüyüşte "Özgür basın varsa özgür toplum vardır" pankartı açılarak, "Özgür basın, özgür toplum", "Gazetecilere özgürlük", "Başbakan onaylı gazetecilik olmaz" dövizler taşınarak, "Özgür basın susturulamaz", "Medyaya değil hırsızlara barikat", "Susma, sustukça sıra sana gelecek" şeklinde sloganlar atıldı. 

'AKP BASKILARI ARTIRDI'

Eylemde konuşan G9 Platformu Sözcüsü Doğan Tılıç, 'özgürlüğün gazeteciliğin oksijeni, gazeteciliğin ise demokrasinin garantisi olduğunu' belirterek, AKP döneminde basına yönelik baskıların ciddi artış gösterdiğine değindi. Tılıç, Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında dünyanın 154'üncüsü durumunda olduğuna dikkat çekti.
Tılıç, 21 gazetecinin halen cezaevinde bulunduğunu, yüzlerce gazeteci hakkında ise açılan binlerce dava olduğunu belirtti.

ANA-AKIM DÜZENE TEPKİ

Ana-akım medya düzenini de eleştiren Tılıç, muhabirsiz, foto muhabirsiz gazetecilik düzeninin kurulmaya çalışıldığını; her gün gün onlarca gazetecinin işten atıldığını, işten atılmamış gazetecilerin ise sendikasız ve kölece koşullarda çalışarak yaşamını sürdürmesinin beklendiğini aktardı. Tılıç, özgür ve demokrat bir ülke için gazeteciliğe sahip çıkılmasını istedi.
Eylemde, tutuklu gazeteciler tarafından hazırlanan Tutuklu Gazete'nin 4'üncü sayısı da halka dağıtıldı.

'KUTLAMIYORUZ'

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde ise basın emekçileri Belediye Meydanı'nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde toplanarak, "Özgür basın susturulamaz, susan vicdanlardır", "Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlamıyoruz" dövizlerini açtı. Ortak açıklamayı okuyan Narinkale Gazetesi Muhabiri Enver Basut, Türkiye'de basının özgür olmadığını ve bu nedenle 3 Mayıs'ı kutlamadıklarını ifade etti. Açıklamada gazetecilere yönelik saldırılar da kınandı.
 

Bu haber toplam 2215 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim