• BIST 9439.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Geçmişte Yaşarken

Doç.Dr. Şükrü Bingöl

Geçmişi düşünmekle onun içinde yaşamak arasında fark var

Zaman ne çabuk geçip gidiyor. Hani nerde o eski insanlar, o eski kelime ve deyimler, eski adetler…

Akrabalığın, arkadaşlığın, dostluğun bir anlamı, bir değeri vardı. Çok güzel atasözleri, çok güzel insanların dilinde, şevk olur, teselli olur, umut olur insanlığın direncini artırır, moralini yükseltirdi. Halkın bağrından çıkan türküler, dilinden dökülen maniler ve gönlünde mayalanan şiirler normal hayata sanatsal çeşniler katar, gençliğin hayal dünyasını genişletir, yaşlılara da bir bilgelik aşılardı.

Geçmişi düşünmekle onun içinde yaşamak arasında fark var. Bazen geçmişte yaşıyoruz çünkü tanıdık geliyor ne olduğunu biliyoruz; sürpriz yok. En sevdiğiniz eski komedi dizilerini neden tekrar tekrar izlediğinizi düşünün.

Geçmişte yaşadığımızda olan budur. Orada yaşamayı seçiyoruz çünkü tanıdık geliyor. Olan her şeyi biliyoruz. Geçmiş gerçekten güzel olduğunda, orada yaşayabilirsiniz çünkü sadece onu tekrar düşünmek size rahatlık ve mutluluk hissi verir.

Her zaman bir Elazığ futbolcusu olarak geçmiş günlerinden bahseden orta yaşlı adamı düşünün; okul takımında jimnastik yapmış hiç durmadan konuşan üç çocuğu olan anne; büyük bir şirketinin başkanı olarak günlerini defalarca yeniden yaşayan emekli bir yönetici.

Geçmişte mi yaşıyorsun Çözmenize yardımcı olması için kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:

Asla o mutluluk / statü / memnuniyet / kabul / vb seviyesine ulaşamayacağınızı hissediyor musunuz? tekrar?

1.Şu anda hayatta olduğunuz konum hayal kırıklığı mı?

2.Gelecekten korkuyor musunuz?

3.Geçmiş hakkında düşünmek sizi gerçekten üzüyor mu?

Geçmişinizden belirli bir döneme sarıldığınızı fark ederseniz, şimdiki zamanda veya gelecekte muhtemelen daha iyi olabilecek hiçbir şey olmadığını düşünürseniz ve geçmişi bu şekilde düşünmek sizi gerçekten üzüyorsa, geçmişte yaşamak bir sorundur çünkü sizin şu anın tadını çıkarma fırsatından mahrum eder. Anın tadını çıkaramıyormusunuz? Bulunduğunuz yerde mutlu değilseniz, geçmişte yaşamanın bir faydası olmayacak! Geçmişte yaşamak, şu andaki sorunlarla uğraşmaktan kaçınmanıza sebep verir.

Bazı insanlar şimdiki zamanla uğraşmak istemedikleri için geçmişte yaşarken, diğerleri gelecekte olacakların korkusuyla geçmişte yaşarlar. Tıpkı defalarca izlediğiniz en sevdiğiniz eski komedi dizisini izlemek gibi, geriye dönüp hayatınıza bakmak sürpriz oluşturmuyor. Geçmişin bir kısmı iyi olmasa bile, en azından tahmin edici olabilir.

Gelecek belirsizlikle dolu: Bize, ailemize, kariyerimize ne olacak? Ve gelecek hakkında düşünülmesi gereken en korkutucu şeylerden biri şudur: Ya en iyi günler geride kaldıysa?

Aşağıdaki durumlardan dolayı gelecekten korkabilirsiniz:

1. Önümüzdeki birkaç ay ve / veya yıl içinde ne olabileceği konusunda kendinizi çok endişeli hissediyorsunuz.

2. Uzun vadeli planlar yapmaktan kaçınıyorsunuz.

3. Şu anda hayatta kendinizi hüsrana uğramış veya "sıkışmış" hissediyorsunuz ve nasıl ilerleyeceğiniz konusunda bir planınız yok.

4. En iyi günlerinizin geride kaldığına inanıyorsunuz.

Gelecekten korkuyorsanız, daha sağlıklı ve iyimser düşüncelere yardımcı olacak birkaç öneri var.

1. Hayatınızda şu anda sahip olduğunuz şeylere şükür edin.

2. Geleceği planlamak için biraz zaman ayırın. Bir tür planınız varsa ve ilerleyeceğiniz bir yön ve hedefleriniz varsa, gelecek çok daha az korkutucu görünecektir.

3. Hayatta kontrol edemeyeceğiniz bazı şeyler olduğunu kabul edin. Bunları bırakmayı öğrenin ve ağırlıkların bir kısmının omuzlarınızdan kalktığını hissedin.

Hayat zor. Ama iyi haber şu ki, hayatınızın çoğunu kontrol edebiliyorsunuz; sadece bu kontrolü kullanmayı öğrenmen gerekiyor.

Ve şu eski atasözü hatırlayın, "Dün tarihtir, yarın bir gizemdir, bugün bir armağandır; bu yüzden ona şimdiki zaman diyorlar!"

Bu yazı toplam 1375 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim