• BIST 8800.18
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

Geleceğin güvencesi eğitime

Doç.Dr. Şükrü Bingöl

Geleceğin güvencesi eğitime,

Eğitim ise öğretmene dayalıdır…

Atatürk, kalkınma ve gelişmenin önemini yurt gezilerinde sık sık dile getiriyordu. Halkın yüzde doksanından fazlası okuryazar değildi. Kalkınmak için halkın okuryazar olmasının şart olduğunu biliyordu. Bunun için de okullara ve öğretmenlere gereksinim vardı. Bu nedenle Atatürk, yeni okulların açılmasıyla kalkınmada en büyük adımın atılacağına inanıyordu.

1928 yılında Arap harflerini kaldırdı. Yerine öğrenilmesi daha kolay olan Latin harflerini kabul etti. Daha sonra, yeni harflerle halkı okuma yazma öğretmek amacıyla Ulus Okullarını (Millet Mekteplerini) açtı. Bu okullarda bizzat kendisi tahta başına geçerek yeni Türk alfabesini halka tanıttı. Böylece yeni harflerle okuma yazma seferberliğini başlattı.

Atatürk’e, bu çabalarından dolayı, Bakanlar Kurulu 11 Kasım 1928’de Millet Mektepleri Başöğretmenliği unvanını verdi. Atatürk de 24 Kasım 1928’de “Başöğretmenlik unvanını kabul etti.

Atatürk’ün, başöğretmenliği kabul ettiği 24 Kasım günü, 1981 yılından beri yurdumuzda Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

Öğretmenlerimiz kendilerini her gün öğrencilerine adar ve öğrencilerinin hayatları gelişsin diye hayatlarını ortaya koyarlar.

Geleceğin mimarı olan öğretmenler her bir öğrenci için ayrı değere sahiplerdir. Öğretmenler Günü; Türk öğretmeninin toplumdaki önemini ve değerini belirtmek, öğretmenler ve öğrenciler arasında sevgi saygı ve dayanışma bağlarını güçlendirmek, emekli öğretmenleri saygıyla anmak, öğretmenlik mesleğine yeni atılan öğretmenlerde mesleklerinin yüceliğinin bilincini uyandırmak amacıyla her yıl kutlanır.

Öğretmenlik insanlık tarihinin en anlamlı ve ölümsüz mesleğidir. Ürünü insan olan ve başlı başına bir amaç olmaktan öte bizleri yüce gayemize ulaştıran bir vasıta olarak görüyorum öğretmenlik mesleğini. Öğretmenin vazifesi gücü nispetinde erdemli toplum gayretine katkı sağlamaktır. Bu nedenle bir toplumun geleceğinin biçimlenmesinde en büyük yük öğretmenlerin omuzlarındadır. Geleceğin insanını yetiştirme bakımından da öğretmenlerin önemi büyüktür. Bunun için öğretmenler toplumun en saygın kişileridir.

24 Kasım Öğretmenler Günü İle İlgili Sözler

* Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.

* Dünyanın her yanında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakâr ve en değerli varlığıdır.

* Öğretmen bir sanatkârdır, yarının temelini o attığı gibi, değerli kişilik hamuruna da biçim verir.

* Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.

* Gelecek gençlerin, gençler ise öğretmenlerin eseridir.

* Öğretmen, geçmişin öğreticisi, geleceğin kurucusudur.

* Toplumların uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür.

* Geleceğin güvencesi eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır.

* Dünyada her şeye kıymet biçilebilir. Ama öğretmenin eserine kıymet biçilemez. (Socrates)

* Yeryüzünde öğretmenlikten daha onurlu bir tanımıyorum. (Diyojen)

* Yeryüzünde barışı sağlayacak sihirli değnek analarla öğretmenlerin elindedir. Eğitim demek, vücutta ve ruhtaki güzelliği ve mükemmelliği son mertebesine kadar geliştirmek demektir. (Eflatun)

* Öğretmenlik bir sanat işidir. Sanatçı geçim sıkıntısı çekerse, ondan yaratıcılık beklenemez. (İ.N.Özgür)

Cumhuriyetin özgür, akılcı yani "fikri hür, irfanı, vicdanı hür nesiller" yetiştirme hedefini gerçekleştirecek kişiler de elbette ki ÖĞRETMENLERİMİZDİR.

Başta, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ü özlem ve minnetle anarken;

Bu anlamlı günde Türk toplumunu bugüne getirmiş bulunan öğretmenlerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyor, onların yolunda yurdumuzun dört bucağında kutsal görevini sürdürmekte olan binlerce öğretmeni sevgi ve saygı dolu duygularla selamlıyorum.

Unutmayın değişim ve gelişim öğretmenle başlar

Bu yazı toplam 1217 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim