• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Gever’de Kürtçe ilköğretim dersleri başladı

Gever’de Kürtçe ilköğretim dersleri başladı
Özel harekat timlerinin saldırıp yıktıkları Üveyş Ana İlköğretim Okulu, yeni eğitim-öğretim yılına yeni binasında başladı. Öğrenciler heyecan ve neşe içerisinde, Kürtçe ders kitaplarını aldı.

Özel harekat timlerinin saldırıp yıktıkları Üveyş Ana İlköğretim Okulu, yeni eğitim-öğretim yılına yeni binasında başladı. Öğrenciler heyecan ve neşe içerisinde, Kürtçe ders kitaplarını da aldı.

Gever’de anadilde eğitim verilmesi amacıyla açılan ve 21 Eylül'de özel harekat timlerinin saldırısına uğrayarak kullanılamaz hale getirilen Üveyş Ana İlköğretim Okulu’nda (Dibistana Seretayî ya Dayika Uveyş), anadilde eğitim hazırlanan yeni binasında başladı.

Eğitim-öğretim döneminin hemen öncesinde yapılan saldırı sonrası kısa süre içerisinde Gever Demokratik Halk Meclisi ve KURDÎ-DER tarafından yeni bir bina temin edilen okulun öğrencileri, sabah saatlerinde sıralarını büyük bir heyecanla doldurdu.

HDP’LİLER ÖĞRENCİLERİ ZİYARET ETTİ

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Gever Demokratik Halk Meclisi, HDP, MEYA-DER yöneticileri ile öğrencilerin aileleri de okula gelerek öğrencilerin mutluluğunu paylaştı.

İlk ders öncesi açıklamada bulunan okulun öğretmenlerinden Doğan Engüder, özel harekat timlerinin Kürt halkının en büyük değerlerinden biri olan Kürtçe okula saldırdığını anımsatarak, "Bizler yeni bir yılımıza tüm saldırılara rağmen büyük bir heyecan içerisinde giriyoruz.

Geçen yıl da okullarımıza mühürler vurdular. Ancak bizler anadilde eğitim vermeyi sürdürdük. Kürdistan'da Kürtçe okul sayımız da 8'e ulaştı. Umarım yüzler ve binlerce okul daha açıp anadilde eğitim vereceğiz" dedi.

Kürt halkının yılların mücadelesi sayesinde bugün anadilde eğitim verildiğine dikkat çeken Zeydan ise, "Bugün artık çocuklarımız Kürtçe büyüyor, Kürtçe konuşuyor, Kürtçe yazıyor ve okuyor.

Geçmişte dilimiz için saldırıya uğrayıp katlediliyorduk ancak artık Kürtçe okullarımız var" dedi. Gever Demokratik Halk Meclisi Koordinasyonu Eşsözcüsü Deniz Bülbün de Kürt halkının dili konusunda verdiği mücadelenin tarihsel önemi konusunda kısa bir konuşma yaptı.

ÖĞRENCİLERE KÜRTÇE KİTAP DAĞITILDI

Yapılan konuşmaların ardından öğrencilere Yaşam ve Çevre, Okuma ve Yazma, Matematik ile Müzik kitapları verildi. Öğrenciler de Kürtçe ders kitaplarını havaya kaldırarak "Bijî zimanê Kurdî" ve "Bê ziman jiyan nabe" sloganları attı.

Daha sonra öğrenciler koro halinde "Malan bar kir" ve "Ax Kurdistan" ezgilerini seslendirdi. Aile ve ziyaretçiler okuldan ayrıldıktan sonra, andilde eğitim öğretmenler tarafından ilk derslerle başladı.anf

Bu haber toplam 4359 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim