• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

H.Ü virüsü test edecek

H.Ü virüsü test edecek
Hakkari Üniversitesi tarafından TÜBİTAK’a sunulan Domates Halkalı Leke Virüsü (Tomato Ringspot Virus-ToRSV)’nün RT- PCR yöntemi ile araştırılması başlıklı projesi kabul edildi.
 Hakkari Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından TÜBİTAK’a sunulan Domates Halkalı Leke Virüsü (Tomato Ringspot Virus-ToRSV)’nün RT- PCR yöntemi ile araştırılması başlıklı projesi kabul edildi.
 
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu ( TÜBİTAK ) tarafından kabul edilen “Domates Halkalı Leke Virüsü (Tomato Ringspot Virus- ToRSV) ’nün RT- PCR Yöntemi ile Araştırılması” projesi ile Hakkâri merkez ve ilçelerinde yetiştirilen sebzelerde ve asmada domates halkalı leke virüsü araştırılacağı belirtildi.
 
Üniversite tarafından yürütülecek projenin 12 ay içerisinde tamamlanacağı belirtildi. Üniversite tarafından yapılan açıklamada;”Domates halkalı leke virüsü karantina kapsamında incelenen virüs ile ilgili komşu ülkelerde benzer çalışmalar yürütülmüştür.
 
Ülkemizde moleküler olarak araştırılması bugüne kadar yapılmamıştır. Bu proje Türkiye’de moleküler olarak virüsün tespiti ile ilgili yapılan ilk çalışma olacaktır. Üniversitemiz tarafından yürütülecek bu proje itibarı ile virüsü tespit edilmesine bağlı olarak yayılmaması için önlemler alınabilecektir.
normal-1.20140922171831.jpg
“VİRÜSÜN VARLIĞI TEST EDİLECEK”
 
Domates halkalı leke virüsü ’nün Hakkâri’ye sınır komşusu olan İran’da farklı konukçularda tespit edildiğini ve İran ile yapılan sebze alışverişinden dolayı böyle bir projeyi gerçekleştirme ihtiyacının doğduğunu ifade eden Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Nevin Akdura“ Bu etmen İran’da cevizde
 
sebze üretiminin yapıldığı yerlerde domates ve biberde tespit edilmiş olup yapılan çalışmalar incelendiğinde asmada da belirtilere sebep olmakta ve vektörler aracılığı ile yayılmaktadır. Hakkâri’ye baktığımızda ticari olarak bir üretim bulunmayıp daha çok köylerde üreticilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretim yapılmaktadır. Genel olarak bakıldığında üreticiler zirai ilaç kullanmamaktadırlar.
 
İlaçlama yapılmadığı için bu tür sebzelerde hastalık görülme olasılığı daha yüksek olmaktadır. Bununla ilgili olarak Hakkâri merkez Durankaya, Çukurca ve Şemdinli’de arazi çalışmalarına başlamış durumdayım.
 
Şuan şüpheli bulduğum yaprak örneklerini muhafaza etmekteyim. Arazi çalışması tamamlandıktan sonra da toplanan örneklerde virüsün varlığı test edilecek ve tespit edilme durumuna göre üreticilerin bilinçlendirilmesi sağlanarak önlemler alınacaktır” dedi.

(İHA)

normal-2.20140922171845.jpg


 

 

Bu haber toplam 4536 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim