• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Hakkari Barosundan açıklama

Hakkari Barosundan açıklama
Hakkari ili Şemdinli ilçemizin Korgan Yufkalı köyünden,  Nasır Taş ve Ramazan Aktaş isimli iki çobanın, koyunlarını otlatırken askerler tarafından darp edilmek suretiyle işkence gördüklerini belirtmişlerdir.

Baromuz avukatları olayı öğrenir öğrenmez olayın takipçisi olmuşlardır. İşkence gördüklerini belirten vatandaşlarla ve aileleriyle görüşmek suretiyle hukuki yardımda bulunmuşlardır. Hakkari Valiliği ile yapılan görüşmede, olayın üzerinde hassasiyetle durulduğu ifade edilmiştir.


Anayasamızın,  Kişinin dokunulmazlığı, maddî ve manevî varlığı kenar başlıklı 17/2. Maddesine göre; “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tâbi tutulamaz.”

 

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 5. Maddesine göre; “ Hiç kimseye işkence yapılamaz, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz ve ceza verilemez.”


Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11. ve 14. Protokoller ile değiştirilen metin ile  İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşmenin 3. Maddesi gereğince; 


“Hiç kimse işkenceye veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamaz.”


İşkence ve Diğer Zalimane, Gayri İnsani veya Küçültücü  Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmesinin, 2. Maddesi gereğince; “1. Sözleşmeye Taraf Devlet, yetkisi altındaki ülkelerde işkence olaylarını önlemek için etkili kanuni, idari, adli veya başka tedbirleri alacaktır. 

2. Hiçbir istisnai durum, ne harp hali ne de bir harp tehdidi, dahili siyasi istikrarsızlık veya herhangi başka bir olağanüstü hal, işkencenin uygulanması için gerekçe gösterilemez. 

3. Bir üst görevlinin veya bir kamu merciinin emri, işkencenin haklılığına gerekçe kabul edilemez.”

İşbu yasal mevzuat ve uluslararası sözleşmelerin ilgili maddeleri karşısında yetkili mercileri göreve davet ediyoruz.  Hakkâri Barosu olarak, olayın sonuna kadar takipçisi olacağız.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Hakkari Barosu

Bu haber toplam 3019 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim