• BIST 9524.59
  • Altın 2522.494
  • Dolar 32.5613
  • Euro 34.6657
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Hakkari futbolda fırtınalı yıllar 1988-2001

Murat Taş

Değerli okuyucularım bu haftaki köşemizin konuğu Hakkâri futbolunun ağabeyliğini yapmış futbolumuza ahlakın, disiplinin, sevgi ve saygının damga vurmasını sağlayan Kavaklı spor efsanesini yaratan usta teknik adam Mahmut Kurt.

Sayın hocam öncelikle hazırlayacağımız futbol albümü kitabımız hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Evvela bu çalışmayı yapan murat kardeşim ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Emeğinize ve yüreğinize sağlık diyorum.

mahmut-1.jpg

Mahmut KURT

Hocam futbolun ilimizdeki yeri ve önemi sizin döneminizde neydi?

Güzel Hakkâri’miz de seksenli yıllarda yani askeri darbenin yapıldığı insanların sorgusuz sualsiz karakollara alınıp sorgulandığı ve halkın iyice bunalıp evlerine kapandığı yıllarda neredeyse tek sosyal etkinlik, tek eğlence aracı ve insanları kaynaştırıp kardeşçe birlik ve beraberliğe teşvik eden tek şey futbol olarak karşımıza çıkıyor. Sanki o yıllarda insanları bir araya getirecek başka hiçbir şey yokmuş gibiydi.

O fırtınalı yıllara damga vuran takımlarımız hangileriydi?

İşte böyle bir ortamda o zamanın futbol takımı zap spor, sümbül spor ve bu iki takımın alt yapısından yetişip sonradan bu kulüplerden ayrılarak bir araya gelen ve o zamanın en iyi futbolcuları olan gençler İsa Aşkan (kaptan), Aysal Erdoğan,Naif Çallı, Bülent Çallı, İbrahim Baş, Bahattin Ceyhan, Edip Günbüş ‘ün kurduğu gençler birliği takımıyla daha sonra kurulan Demir Spor ve İdman Yurdu kulüpleriydi. Bu takımların kendi aralarında oynadıkları amatör lig maçları, kupa maçları ve özel maçlarda insanlar kitlesel olarak türbinlere koşup takımlarını ölesiye desteklerlerdi. Öyle ki türbinlerdeki coşku neredeyse bu günkü 1. lig maçlarını andırırdı. O zaman özellikle Zap spor, Sümbül spor ve Gençler Birliği maçları büyük heyecana sahne olurdu.

mahmut-2.jpg

Kavaklı Spor Yüksekova İlçe Stadı-1997

Ayaktakiler: Mahmut Kurt, Orhan Hemetoğlu,Cemal Adıyaman,Lezgin Kurt, Ayhan Tunç, Lezgin Kurt

Oturanlar: Osman Can, Mustafa Özer, Şahin Tekin, Zafer Demir, Süleyman Tan

O fırtınalı yıllara damga vuran futbolcular hangileriydi?

O zaman ki süper starlar Salih Ertuş(Selek), Süleyman Kaya , Hüseyin Özkan, İsa aşkan, Aysal Erdoğan, Naif ve Ahmet Çallı kardeşler, Bülent Çallı, Bahattin Ceyhan, Aydın Ve Hasan Gür kardeşler, Selahattin Aykut, kaleciler İsmail Dinç ve Şahin Arslan gibi futbolun tüm inceliklerini bilen ustalar insanlara adeta futbol ziyafeti çektiriyor ve tribünler dolup taşıyordu.

mahmut-3.jpg

Hakkari Gençler Ligi Şampiyonu Kavaklı Spor-1997

Bu dönemde futbolumuza en çok isim kazandıran kimlerdi?

Bu yıllarda Sümbül sporda top oynayan ve aynı zamanda alt yapısını çalıştıran bana göre Hakkâri futbolunu emeği en çok geçen insan sevgili dostum Tahir Temeldir. Çalıştırdığı gençlerle sümbül spordan ayrılarak Hakkâri Gücü takımını kurdu. Büyükleriyle alt yapısıyla Hakkâri futboluna yepyeni bir takım kazandırdı ki bu takımın içinde Davut Yıldırım, Ekrem Sönmez gibi ileriki yıllarda profesyonel futbolcu olup ilerde söz sahibi olacak futbolcular bulunuyordu.

Sizin kurduğunuz Kavaklı spor efsanesi nasıl oluştu?

1988’in sonuna gelindiğinde zap spor genç takımında bulunan yetenekli futbolcular A takımda oynamak istiyor ancak takımdaki kalite ve potansiyelden dolayı bir türlü takıma giremiyorlardı. Bunların içinde Adil ÖZER,  FATİH BESİ, EMİN ŞİMŞEK, İRFAN YALÇIN, FAHRİ DUMAN, LEZGİN ÇINAR, MAHİR ERTUŞ, ALİ KAVAL, METİN BESİ, SABAHATTİN SUVACI gibi yetenekli futbolcuların olduğu bu gençler benimle konuşarak takım kurmak istediklerini ve benim başlarına geçmemi istediler. 1988’in sonlarına doğru Gençlik Sporda memur olan Adil Özerin yardımıyla Kavaklı Spor kulübünü resmen kurup Hakkâri futboluna yeni bir takım kazandırdık.

 mahmut-4.jpg

Kavaklı Spor isim değiştirip Köy Hizmetleri spor olarak değişir.

Kavaklı spor olarak lige nasıl bir giriş yaptınız?

Açılış maçımıza Van İskele Sporu davet ederek dolu tribünler önünde güzel bir maçla başlamış olduk. Bir yıl sonra diğer takımlardan da birçok yetenekli genci kadromuza katıp takımımızı güçlendirdik. Özellikle Demir spordan Adnan Aykut hem oyuncu hem de alt yapıdan sorumlu antrenör olarak transfer ettik. Adnan Aykut 3yıl boyunca futbolcu olarak takımda oynayıp gençlere ağabeylik yaptı. Ayrıca alt yapıya antrenörlük yaparak birçok yetenekli genci yetiştirip Kavaklı Spora ve Hakkâri futboluna kazandırdı.  Daha sonra yetiştirdiği futbolcularla Kavaklı Spordan ayrılıp şimdiki TEDAŞ sporu kurarak rekabet ortamına yeni bir takım kazandırdı.

Kavaklı Spor olarak imza attığınız başarılar nelerdir?

1988–1996 yılları arasında benim yönetimimde birçok başarıya imza attık. Hakkâri Gücü takımıyla bu yıllarda yapılan amatör lig müsabakalarında birçok şampiyonluklar kazanarak ilimizi Bal liginde temsil ettik. Alt yapıda da biz ve Hakkâri Gücü şampiyonluk yolunda rekabet halindeydik.

mahmut-5.jpg

Bitlis Gençler Ligi Turnuvası Bitlis Şehir Stadı

İdris,Şahin,Lezgin,Fahri,Sinan,Murat,Kerim,Ebubekir,Cahit,Zafer,Mustafa

O yıllarda futbolumuzda ne gibi değişiklikler yaşandı?

Adnan Aykut’un kurduğu TEDAŞ spor hem büyüklerde hem de alt yapıda bizlerle rekabete ortak oldu. Bu yıllarda Hakkâri Gücü, Belediye ye bağlanarak Belediye Spor, Kavaklı Sporda Köy Hizmetlerine bağlanarak Köy Hizmetleri Spor ismini aldı. Böylece Köy Hizmetleri, Belediye spor, TEDAŞ spor ve o yıllarda kurulan Bağışlı spor ’un dahil olduğu 14 takımlı Hakkâri amatör liginde şampiyonluğa oynamaya başladılar.

O dönemlerde Hakkâri sporun durumu nasıldı?

3.ligde ilimizi temsil eden ve daha sonra 2. lige çıkan Hakkâri sporun hiçbir alt yapısı olmadığı için dışardan yaptığı transferlerin yanında bu kulüplerde ki yetenekli futbolcuları bünyesinde toplamaya başladı. Bu durumdan en çok etkilenen takımlar en iyi futbolcuları Hakkâri spora geçen Belediye Spor ve Köy Hizmetleri sporu olmuştur. Benim takımım olan Köy Hizmetlerinden Hakkâri spora geçen futbolcular şunlardır. Lokman Elmas, Emin Şimşek, Fatih Besi, Sabahattin Suvağcı, Ayhan Tunç, Lezgin Boran Mehmetoğlu , İdris Arslan Ve Zafer Demirdir. Belediye ve TEDAŞ takımlarının en iyi futbolcularının da Hakkâri spora geçmesiyle amatör ligin kalitesi ve heyecanı düşmeye başladı.

mahmut-6.jpg

 Kavaklı Spor-Kırıkdağ Maçı

Mahmut Kurt, Sait Adıyaman, Hamdi Can,Meçit Tekin, Lezgin Kurt, İdris Aslan

Osman Can, Halit Baran,Şahin Tekin, Veli Kaplay,Sabri Kaya, Şahin Duman, Emin Çınar, Fikret Yılmaz

Antrenör olarak görev yaptığınız sürede ne gibi başarılar elde ettiniz?

Mahmut Kurt olarak 1988–2001 yılları arasında antrenör olarak takımın başında bulundum. Bu süre içerisinde 5yıl büyüklerde amatör lig şampiyonu olarak Bal liginde ilimizi başarıyla temsil ettik. Aynı zamanda gençler liginde 4 yıl şampiyon olup Gençler Doğu gurubunda ilimizi başarıyla temsil ettik.

Uzun yıllar boyunca başarılı olmanıza sebep olan neydi?

Kavaklı ve Köy Hizmetleri spor kulüplerinde görev yaptığım yıllarda her zaman teknik direktörlükten ziyade bir rehber bir ağabey edasıyla saygı ve sevgiyi en üst düzeyde tutup disiplini saygıyla sağladık. Takımımızın disiplin ve düzeni her zaman örnek gösterildi. Takımda onlarca genç futbolcu kardeşim gelip geçti. Hepsiyle dost ve kardeşçe ilişkilerimiz olmuştu. Hakkâri spora geçen futbolcular kadar bunu fazlasıyla hak edip çeşitli sebeplerden dolayı profesyonel olamayan futbolcu kardeşlerim olmuştur. Bunlara en iği örnek olarak Avukat Orhan HEMEDOĞLU ve Macit ŞİMŞEK gösterilebilir.

Hocam son olarak şuan spor yaşamınızı nasıl sürdürmektesiniz?

2001 yılında yeni görevim nedeniyle futbol antrenörlüğü ve yöneticiliği görevlerinden tümüyle istifa etmek zorunda kaldım. On dört yıl boyunca kitaplara sığmayacak kadar iyi ve kötü anılarım olmuştur. Şuanda Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde salon sporlarında voleybol ve masa tenisi antrenörü olarak görev yapmaktayım. Son olarak Hakkâri spordaki yaşamım boyunca gerek aynı takımda beraber görev yaptığım sporcu ve yönetici kardeşlerime gerekse rakip takımlar da görev yapan yönetici, antrenör ve sporcu kardeşlerime en içten duygularla sağlık, mutluluk ve başarı dileklerimi iletir saygılarımı sunarım.

Bizlerde saygıdeğer Mahmut Hocamıza teşekkür eder emeklerinden dolayı başta ben Necmi GÜLDAL Ve benimle birlikte yetiştirdiği diğer tüm futbolcu abi ve arkadaşlarım adına kendisine şükranlarımı sunar, adını yaşatmaya çalıştığım Hakkâri Spor Kulübü antrenörü olarak onun izinde ve çizgisinde gitmekte olduğumu belirtmek ister, ondan aldığım bayrağı aynı şekilde benden sonraki nesillere aktaracağımı bilmesini isterim. Teşekkürler Mahmut Hocam. 

 

 

Bu yazı toplam 10653 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 26
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim