• BIST 9524.59
  • Altın 2491.578
  • Dolar 32.5711
  • Euro 34.7377
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

HAKKÂRİ GECELERİ…

H. Aziz Hatipoğlu

 

Özellikle Ramazan ayında bir Hakkâri Geceleri alıp başını gidiyor.

Medyada, halk arasında ve bürokratların sık sık dile getirdikleri Hakkâri Geceleri nedir. Bu gecelerin önemli özelliği nelerdir? Hakkâri Halkını özellikle Ramazan ayında sokağa çıkaran, Caddeleri doldurtan bu sevgi, bu aşk ve bu hezeyan nedir. Nereden gelmekte? Ramazanın ruhuna uygunluğu nerede? Ramazan bahane mi olmaktadır gibi çeşit çeşit sorularla bunlara yanıt bulmaya çalışalım.

90’lı yıllarda, o faili meçhullerin yaşandığı, o sokağa çıkma yasağının en şiddetlisiyle uygulandığı ve o şiddet sarmalının tüm acımasızlığıyla halkın üzerinden bir silindir gibi geçtiği 90’lı yılları çoğu kişi hatırlamaz şimdi.

Neredeyse aradan çeyrek asırdan fazla bir zaman geçti.20-30 yaş aralığına bulunan gençler bunları hatırlamaz.

Saat 17.00 dendi mi Hakkâri’de hayat biterdi. İlçeleri bırakın Van’a dâhil vasıtaların gitmediği ve sokağa ve caddeye çıkan her kişinin bir nevi suçlu olarak görüldüğü ve mecburi sokak ve caddeye çıkanın her daim bir kör kurşuna hedef olmayı göze aldığı yıllardan bahsediyoruz.

Saat 17,00’da evine kapanan, komşusuna dahi gidemeyen ve dışarıda nerden ve kimlerden geldiği, ateş açıldığı bilinmeyen geceler, uzun geceler ve kasvetli geceler…

Az Uz değildi. On yıla kadar bir süre idi bahsettiğimiz.

Sonra Olağan Üstü Halin kaldırılışı. Hayatın yavaş yavaş normale dönüşü ve nihayet 2010’lu yıllardan sonra yaşam belirtilerinin ortaya çıkışı.




Son beş altı yıldır gerçekten Hakkâri Geceleri cıvıl cıvıl.

Ramazan gecelerini bahane edenler neler yapmıyor ki!

Dışarıda bulduğu yere bir odun semaveri kurup buradan çay satanları mı istersiniz.

Kurduğu tezgâhta mısırı közde ve suda haşlayıp satanları mı?

Dağda topladığı pancarı burada pazarlayanları mı?

Elinde kalmış veya satamamış ürününü burada görücüye çıkaranı mı?

Dostuyla, arkadaşıyla veya sevgilisiyle bu Ramazan Gecesi vesilesiyle buluşan, sohbet eden, dertlerini döken, arzu ve hayallerini sıralayan ve dedikodusunu yapanı mı?

Tek yönlü olarak kapanan Bulvar Caddesinde iğne atarsan yere düşmeyecek bir kalabalığa sahne oluyor Ramazan Gecelerinde Hakkâri.

Ve tüm bunların haricinde teravih namazı için evinden çıkan ve şehir merkezindeki Hacı Sait ve Belediye Camiyi dolduran yüzlerce vatandaşımız.

Gündüz Ramazan Orucunu tutan ve gecede Teravih namazlarıyla bunları taçlandıran Hakkâri halkı ve özellikle orta yaş grubu.

Bunların içerisinde Hakkâri Gecelerini şenlendiren, Hakkâri gecelerinde dışarıda olan, dışarıya çıkan ve Ramazanı Gecelerini sırf bir merak ve eğlence arayanlarını göremiyoruz ne yazık.

Evet, bu halk çok çekti.

Ama şu Mübarek Ramazan Gecelerini de Hakkâri Geceleri adı altında bir zevk, bir başıboşluk ve bir eğlence mekânı sayanları da az değil.

Kulluk bilincine varıp gündüz Allah’ın emri olan Orucunu tutup gece teravih namazlarından sonra şöyle bir caddeye çıkanlara, dolaşanlara oldukça az rastlanıyor.

Evet, Hakkari Geceleri ama Ramazan’a saygınlık nerede!

Bu yazı toplam 3457 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim