• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

HAKKARİ HDP’DEN "DÜNYA ANADİL GÜNÜ" MESAJI

HAKKARİ HDP’DEN "DÜNYA ANADİL GÜNÜ" MESAJI
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari İl Örgütü, 21 Şubat Dünya Anadil Günü' nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

UNESCO’nun 21 Şubat'ı "Dünya Anadil Günü" ilan etmesiyle HDP Hakkari İl Örgütü de 21 Şubat Dünya Anadil Günü' nedeniyle yayınladığı mesajda;  anadilin insanın ve toplumun ayrılmaz bir parçası olduğu kaydedildi. 

HDP mesajında eleştirel düşüncenin geliştirilmesinde anadilin önemine dikkat çekilerek, insanın bilgi dağarcığının anadilinde somutlaştığı ve kişiliğin gelişimi anlatım olanağının zenginleşmesi gibi yetiler de anadiliyle yakından ilgilidir denildi. 

Mesajda şu ifadelere yer verildi: “ Anadilleri bireyler açısından olduğu kadar toplumlar açısından da önem taşır. İnsanlık ailesinin kültürel zenginliği, anadilleri aracılığıyla sonraki kuşaklara aktarılır.

Her dil, o dili konuşan toplumun tarihinin ve kültürünün de taşıyıcısıdır. Bu nedenle bir dilin korunmaması, yok olması aynı zamanda, insanlığın ortak geçmişinin ve kültürel mirasının bir halkasının kaybolması; bir evrenin yok olması anlamına da gelmektedir.

UNESCO Genel Kurulunun 1999 yılında aldığı kararla 21 Şubat gününün Uluslararası Anadili Günü olarak kutlanması çok yerinde ve anlamlıdır.

UNESCO’nun anadili ile ilgili uluslararası bir gün belirleme kararının ardında yatan temel etken, anadilinin önemine dikkat çekmek; dünya üzerindeki kültürel-dilsel çeşitliliğin, tüm insanlığın korumakla yükümlü olduğu ortak zenginliği olduğuna işaret etmektir.

Türkiye, 2013 yılına kadar hem ilköğretimde okullaşma oranını %100'e çıkarmayı, hem okul terklerini ortadan kaldırmayı hem de kız çocuklarının okullaşmasını gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.

Bu tür hedeflere ulaşmak için eğitimde anadiline yer verilmesi gerekiyor. Buna karşın resmi merciler, eğitimde anadiline yer verme konusunu gündemlerine almayı bile düşünmüyorlar. Eğitim hakkıyla, çocuğun yararıyla çelişen bu tutum, siyasi kaygılara dayandırılmaktadır.

Bu siyasi kaygıların da yersiz olduğu açıktır. Çünkü bir ülkedeki gerçek toplumsal bütünlük ve birlik hakları ihlal eden yasaklarla değil, farklılıkların kabul edilmesi ve bu farklılıklar arasında bir ahenk yaratılmasıyla sağlanabilir.

Görmezden gelmeyle, inkarla, hak ihlaliyle değil. Toplumu oluşturan farklı kesimlerin kendi dilleri ve kültürleriyle toplumsal bütünlüğe dahil olmaları çok daha birleştiricidir. 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü kutlu olsun”

Bu haber toplam 1721 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim