• BIST 9071.02
  • Altın 2324.965
  • Dolar 32.3657
  • Euro 34.9347
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Hakkari İHD'den basın açıklaması

Hakkari İHD'den basın açıklaması
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi Başkanlığı tarafından, “19 Aralık Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Dayanışma ve Mücadele Günü” nedeniyle bir açıklama yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut, 12 yıl önce bugün özgürlüklerden yoksun bırakılmış, yaşamları devletin koruması ve güvencesi altında olan 30 mahpusun Türkiye’deki 20 cezaevinde düzenlenen operasyon sonucu öldürüldüğünü iddia etti.

 Akbulut, ”19 Aralık gününü Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele Günü ilan eden İHD’liler olarak aşağıdaki taleplerimizi bir kez daha siyasal iktidarın ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Adli veya siyasi ayrımı yapmadan bütün tutuklu ve hükümlüler için insan onuruna saygı gösterilmelidir. Hiçbir tutuklu ve hükümlü tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamalıdır. 45/1 No'lu genelge hiçbir gerekçe sunulmadan uygulanmalıdır.

Mahkamların haftalık telefon görüşmelerindeki dil yasakları derhal kaldırılmalıdır. Tutuklu ve hükümlülerin haklarını ihlal eden, onlara işkence yapan, yaralayan ve öldüren kamu görevlileri hakkında davalar açılmalı, açılmış davalar bir an önce sonuca bağlanarak failler cezalandırılmalıdır. Temel insan haklarına aykırı birçok madde içerdiğinden, Ceza İnfaz Yasası insan onurunu zedelemeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.

Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalıdır. Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin, savunma, şiddete maruz kalmama, sağlık, eğitim, beslenme, aileleri ve avukatlarıyla ve genel olarak dış dünya ile iletişim haklarına saygı gösterilmeli ve BM Minimum Cezaevleri Standartlarında belirlenen ilkeler kabul edilmelidir. Daha özgün sorunlar da yaşandığından, kadın ve çocuk cezaevleri, insan onurunun zedelenmediği, temel hakların koruma altına alındığı bir bakış açısıyla yeniden düzenlenmelidir. Tüm ağır hasta mahpuslar tedavilerinin yapılması için salıverilmelidir. İmralı F Tipi Cezaevi derhal kapatılmalıdır” ifadelerini kullandı.
 

Bu haber toplam 2664 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim