• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Hakkari İHD:den Yüksekova açıklaması

Hakkari İHD:den Yüksekova açıklaması
​İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut, Yüksekova ilçemizdeki sokağa çıkma yasağının 19. Gününe girdiğini ve halen devam ettiğini söyledi.

İHD Hakkari Şubesinde basın açıklaması yapan İHD Başkanı İsmail Akbulut, Yüksekova’da, sokağa çıkma yasağı başlamadan önce, muhtemel çatışmaları önlemek, sivil can kayıpları ile yıkımın önüne geçebilmek için derneğimizin yoğun çabaları olmuş ancak ne yazık ki Yüksekova ilçemizde sokağa çıkma yasağı başlamış ve 19. gününde halen sürmektedir dedi.

Yasağın ilk saatlerinden itibaren güvenlik güçlerince ilçenin tanklarla bombalandığını belirten Akbulut, bu bombardımanda birçok ev yıkılmış, sivil insanlar yaralanmış veya yaşamını yitirdiğini söyledi.

13 BİN İNSAN BOMBALARIN ARASINDA KALMIŞTIR

Akbulut,”İlan edilen ve fiilen uygulanmaya başlayan sokağa çıkma yasakları nedeniyle, ilçede yaşayan halkın yüzde 90’ı kenti boşaltmış, geriye kalan yaklaşık 13.000 insan çatışmaların ve bombalamaların arasında kalmıştır.

Halkın can ve mal güvenliğini sağlamak iddiasıyla Yüksekova’da başlatılan operasyonlarda güvenlik güçleri mensuplarının, vatandaşlara ait evleri basıp, vatandaşların en mahrem alanı olan yatak odasında çektirildiği gözlenen fotoğrafların yanı sıra aynı mekânlara yazılan ırkçı, cinsiyetçi yazılar, Kürt halkına ve değerlerine karşı bir saldırıdır”

İNSANLIK DEĞERİ AYAKLAR ALTINA ALINMIŞTIR

Yüksekova ilçesinde kayda alındığı tespit edilen ve güvenlik güçleri mensubu tarafından servis edilen bir video görüntüsünde Yüksekova ilçesinde bulunan bir cesedin kediler tarafından parçalandığı gözler önüne serilerek insanlık değerlerinin Yüksekova’da ayaklar altına alındığını göstermektedir. İlçemizde yaşanan bu vahşetle insan haklarını bir yere bırakın ölülere bile saygı gösterilmediği ortaya çıkmıştır”

DEVLET HASTANESİ YETERİ HİZMET VEREMEMEKTEDİR

İlçede sokağa çıkma yasağı olmasından kaynaklı çevre köylerde yaşayan vatandaşlar bu süre içinde sağlık hizmetlerinden yararlanamamıştır. Hakkari il merkezine göç eden halkın da yoğun olmasından dolayı İl Devlet hastanesinde de yeterli sağlık hizmeti verilememektedir.

Sokağa çıkma yasağının kapsadığı alana köyleri de katarak yasak alanının genişletilmesi daha fazla insan hak ihlali ve can kaybı demektir.  Ortaya çıkan can kaybı ve yaşanılan ağır yaşam hakkı ihlallerinden sonra hala bu tür hukuka aykırı yasaklar ile toplumsal bir sorunun çözülmek istenilmesi akıldışıdır. 

SOKAĞI ÇIKMA YASAĞI KALDIRILMALI ÇÖZÜM DEĞİLDİR

Sokağa çıkma yasağı bir çözüm olmadığını da söyleyen Akbulut,”Müzakere masasında sorunların konuşulması gerekir iken ulusal ve uluslararası yasalara aykırı olan sokağa çıkma yasağı gibi ilkel ve hukuksal dayanağı olmayan yöntemler ile sorun çözülmez.

Toplumsal sorunların çözümü ancak demokratik yöntemler ve müzakere ile mümkündür. Sokağa çıkma yasağı hak ihlali ve sivil ölüm demektir. Sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi. Hakkarihabertv.com

 

 

Bu haber toplam 3658 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim