• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Hakkari Kurdi-Der hizmete açıldı

Hakkari Kurdi-Der hizmete açıldı
Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin (Kurdi-Der) Hakkari Şubesi düzenlenen görkemli bir törenle hizmete açıldı.

 


Hakkarihabertv.com/Haber Merkezi- Hakkari’de ilk defa şubesi açılan Kurdi-Der tarafından Belediye lokali’nde düzenlenen ‘Demokratik Özerklikte Kürt Dili’nin Önemi’ konulu panele sivil toplum örgütleri temsilcileri ile çok sayıda vatandaşlar katıldı. Panelde açılış konuşmasını Kürtçe yapan Kurdi-Der Hakkari Şubesi Başkanı Vasfi Ak, yaşamın her alanında Kürtlerin kendi dillerine sahip çıkması gerektiğini belirterek, bir halkın var oluşunun ancak kendi diliyle olur dedi.

kurdi-der-3.jpg

 

Daha sonra panele konuşmacı olarak katılan Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, TZP-Kurdi Sözcüsü Hatice Şen ve Yüksekova Kurdi-Der Başkanı Besim Baykal ‘Demokratik Özerklikte Kürt Dili’nin Önemi’ hakkında detayla bilgiler verdiler.

 

DAVUL ZURNALI VE HALAYLI AÇILIŞ TÖRENİ

Panelin ardında kalabalık açılışın yapılacağı Av. Muhsin Zeydan Caddesi üzerinde toplandı. Kar yağışına rağmen kalabalık bir süre davul zurna eşliğinde halay çekti. Halaya katılan bir Çinli turist ise yöre oyunlarına ayak uydurması ve zorluk çekmeden oynaması ise kalabalığın dikkatini çekti. Çinli turist bir süre halay çektikten sonra tören alanında ayrıldı. Van TZP-Kurdi Sözcüsü Hatice Şen, TZK-Kurdi’nin 2006 yılında kurulduğunu belirtti.

kurdi-der-4.jpg

 

Şen,”TZP-Kurdi’nin kurulduğu günden beri Hakkari’de de böyle bir derneği kurmak istiyorduk. Kürt serhıldan merkezi olan Hakkari’de böyle bir derneği geç açtığımız için halkımızdan özür diliyoruz. Kurdi-Der Kürt dilinin okuludur. Bu da demokratik özerklik hareketini Hakkari’den başlatacağımız anlamına gelir. Bundan sonra her Kürt ailesi kendi evinde Kürt dilini okulunu açmalıdır. Bilindiği gibi 6 yıldır TZP-Kurdi yaşamın bütün evrelerinde kendisini yaşatıyor. Buna rağmen Türkiye’de Kürt dili bilinmeyen dil olarak adlandırılıyor. Oysa Kürt dili çok geniş kullanımı olan ve zengin bir dildir. Sadece Türkçe içinde 2 bin 500 Kürtçe kelime vardır. Bu bilinmeyen dilin 2 bin 500 kelimesini çıkartıldığından acaba Kürtçe nasıl bir dil olur” dedi.

kurdi-der-1.jpg

 

Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ise, geçte olsa Hakkari’de Kurdi-Der’in açılmasının sevindirici olduğunu belirterek, emeği geçen herkese teşekkür ederek bu hepimizin kurumudur dedi. Bedirhanoğlu,”Her Kürt ferdi bu kuruma üye olmalı ve sahip çıkmalıdır. Dilini bilmeyen kendisini ifade edemez. Bakın İsveç’te 9 bin denek üzerinde yapılan araştırmaya göre kendi anadilini bilmeyenler matematik dahil olmak üzere hayatını her alanında başarısız oluyorlar. Bunun için başarılı olmak istiyorsak anadilimize sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu. Kurdi-Der Hakkari Şubesi Başkanı Vasfi Ak, açılış törenini katılan herkese teşekkür etti.

 

 Yapılan konuşmaların ardında Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, TZP-Kurdi Sözcüsü Hatice Şen ve TZP-Kurdi Van Sözcüsü Besim Baykal  Kurdi-Der Koordinasyon üyesi Arife Kutlar, TZP-Kurdi Hakkari Şubesi Başkanı Vasfi Ak hep birlikte yaptılar. Törene Hakkari eski Durankaya Belediye Başkanı Fatih Keskin, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Engin Önal, Hakkari Anneler İnisiyatifi, sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

 

Bu haber toplam 4951 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim