• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Hakkari ve Demirel!

Hakan Taş

O Türkiye siyaset tarihinin en renkli siması. Kendisine has giyimi, üslubu, duruşu ve söylemleriyle en çok konuşulan, en çok tartışılan isim. Son bir haftadır Türkiye’de sadece Demirel konuşuluyor. Haber programları, gazete manşetleri vefatıyla farklı bir gündem yarattı. Ebediyete gidişini kimisi gözyaşlarıyla, kimisi alkışlarla, kimisi sitemlerle uğurladı. Ben sadece sayın Demirel’in Hakkari anısına, farklı pencereden bakacağım.

 Yıl : 1996

Hakkari Belediyesi en kötü dönemi yaşıyor. Borç batağına girmiş, yıllarca çalışanların maaşları ödenmemişti. Belediye çalışanlarına herkes acınacak gözle bakıyordu, esnaf veresiye defteri açmıyordu. Bende belediye mağdurlarındanım çünkü babam belediyede Zabıta Amiriydi iki yıl boyunca maaş alınmadığını bilirim.

demirel-1111.jpg

KESKİN MEYDAN OKUDU

Belediye Başkanı Abdurrahman Keskin, Ankara ile sürekli temas halindeydi ve tüm çabaları sonuçsuz kalıyordu. Benim çalışanım aç iken, çocuklarını okutamazken, hastasını doktora götüremiyorken benim reisliğimin hiçbir anlamı yok diyerek belediye hizmet binasına kilit vurdu. Bu durum dünya gündemine girdi. Tüm dikkatler ve objektifler Hakkari’ye çevrildi.

demirel222.jpg

BAKAN AĞAR SORUŞTURMA AÇTI

Dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Başkan Keskin’i arayarak “Sen suç işliyorsun. Devletin kurumunu kapatamazsın, kilit vuramazsın. Derhal bu anlamsız protestondan vaz geç” diye uyardı. Başkan Keskin, destek olunmazsa bu inadından asla vaz geçmeyeceğini, cezasına razı olduğunu söyledi.

DEMİREL KESKİN’İ ARADI

Herkes Hakkari’yi ve Hakkari Belediyesini konuşurken akşam saatlerinde Başkanın ev telefonu çaldı. Kızı Ferah, “Baba Çankaya Köşkünden arıyorlar, sizi istiyorlar” diyerek telefonu babasına uzattı. “Efendim ayrılmayın sayın Cumhurbaşkanımız sizinle konuşacaklardır” denildi. Cumhurbaşkanı Demirel; “Sayın Keskin sizi bu davranışınızdan ve cesaretinizden dolayı tebrik ediyorum. Yarın belediyenin kilitini açın, herkes işinin başına dönsün. Sizde borç dosyalarınızı alın ve bana gelin” dedi.

demirel333.jpg

KESKİN ANKARA’YA GİTTİ

Başkan Keskin, elindeki kalın dosyalarla Çankaya’ya hemde yanına Hakkari heyetini alarak gitti. Mevcut durumu, kangrenleşen sorunları bir bir sundu ve anlattı. Demirel, Hakkari heyetini kucaklaşarak yüklü gönderdi. Nakit paranın dışında, asfalt palenti, beton parke fabrikası, konkasör tesisleri, halk ekmek fabrikası, beş adet halk otobüsü, toplu konut, Süleyman Demirel İlköğretim Okulu, şehir içinde 18 kilometre asfalt, çocuk bahçeleri, 30 tane hizmet aracı ve belediye sarayı gibi birçok hizmet projesini hayata sundu.

HAKKARİ BELEDİYESİNE GELEN TEK CUMHURBAŞKANI

İki yıl aradan sonra yani 1998 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Hakkari’ye özel ziyarette bulundu. Önce valilik değil belediye makamına geldi. Burada başkan Keskin ile yaklaşık bir saat sohbet etti. Daha sonra hizmete yeni açılan valilik binasında balkon konuşması yaptı. Hakkari halkı Demirel’e yoğun ilgi gösterdi. Hakkari meydanında çekilen resimler tüm valiliklere makamda resimlensin diye gönderildi.

YILLAR SONRA DUYGULU ZİYARET

2013 yılında Fatih Keskin kardeşi Azad ile birlikte Güniz sokakta Demirel’i ziyaret ediyorlar. Demirel bir teessüf ile başlıyor söze; “Nazmiye vefat etti, Abdurrahman bey taziye için beni aramadı.” Başkan Fatif duygulanarak, kelimeler boğazına düğümlenerek; “Efendim, babamı kaybettik”… Demirel bu acı haberi duyunca üzüntüsünü dile getirerek gözleri yaşarmış.

ÖZEL DAVET

Demirel, Türkiye ve dünya liderlerinin buluştuğu Isparta İslamköy’deki Külliye açılışına Durankaya Belediye Başkanı ve baba dostu Fatih Keskin’i de davet ederek özel ilgi göstermişti. Hakkari’ye özel ilgisi, rahmetli Keskin’e de özel sevgisi vardı. Sayın Demirel’i ebediyete uğurlarken 21 yıl önce yaşanan bu anıyı sizlerle paylaşmak istedim.

           

 

Bu yazı toplam 7541 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim