• BIST 8715.56
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.1052
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C

Hakkari ve turizm!

Hakan Taş

Turistlerin girmediği tek il Hakkari’dir.  Turizm cenneti de Hakkari’dir. İlimiz tek kelimeyle görsel bir harikalar diyarıdır. Ama ne yazık ki terörle yani terör bölgesi olarak anılmaya devam ediyoruz.  Hak etmediğimiz bu görüntüden kurtulmak için hepimiz çabalıyoruz.

Bu önyargıyı kırmak ve güzelliklerimizi yansıtmak için çabalamaya da devam edeceğiz. Yanı başımızdaki Şırnak ve Van bizim gibi şansız değiller. Hasankeyf ve Mardin ili Şırnak’a yakın olduğu için bölgeye giden turistler Cizre’ye de uğramayı ihmal etmiyor. Silopi ise tam bir ticaret kapısı. Van ise ikinci Tahran sayılır. Ama Hakkari’miz bu konuda ne yazık ki çok şansız.

Oysa neler yapmadık ki; Kar festivalleri, Ter Lale şenlikleri, Uluslararası fuarlar, tanıtım materyalleri, kültür-sanat etkinlikleri, dağ sporu, yamaç paraşütü, rafting, tiyatro festivalleri, film festivalleri. Sadece Megabütan kayak merkezi için 10 Trilyon lira bütçe harcandı.  Meydan ve Zeynel Bey medresesi iç ve dış turizmin ilgisini çekmeye yeterli tarih zenginliğimizdir.

İlimiz valisi Cüneyit Orhan TOPRAK sayesinde Hakkari yeniden doğuşunu yaşadı.  Son iki yıl içinde yüzlerce proje hayat gördü. Bu yıl sonuna kadar bitme aşamasında olan onlarca proje var.

Turizm konusunda potansiyelimiz var. Üniversite kampüs inşaatı bitirildiğinde Türkiye’nin her bölgesinde öğrencilerin gelmesi demek turizme katkı demek olacaktır. Hakkari’den batıya seyahat turları düzenleniyorken batıdan ilimize de yeni turlar tertiplenmelidir.

Hakkari-Çukurca yolu tam bir görsel şölen. Oradan geçen her turist eşsiz doğa güzelliklerinin büyüsüyle kendinden geçer. Berçelan yaylasındaki dört mevsim dört  ayrı sevda demektir.  Turisti mutlu edecek her kapasitemiz var ama çekme gücümüz yok.

Trajikomik ama anlatmak istiyorum. Birkaç yıl önce Çin’li bir turist Hakkari yolunda gözüktü. Hakkari’yehoşgeldiniz, neden yalnız geldiniz diye sorduğumuzda; “Ben yolumu şaşırdım, arkadaşlarımdan koptum yani kayboldum” diye yanıt verdi.

İlimizin sevilen ve başarılı valisi Cüneyit Orhan TOPRAK, turizm haftası dolayısıyla şu açıklamayı yaptı; “Ülkemiz tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alır. İklim özellikleri ve bitki örtüsündeki çeşitlilik, yer şekillerinin her kesimde farklılık göstermesi de Türkiye’nin her alandaki turizm faaliyetlerini arttırıcı niteliktedir.

Hiç şüphe yoktur ki, yukarıda sıralanan etkenlerin neredeyse tamamını sınırları içerisinde bulunduran Hakkari ilimiz de ülke genelinde hatırı sayılır turizm bölgelerinden biri olmaya adaydır. Hakkari’nin 5 bin yıl öncelere kadar uzanan tarihi geçmişi, başta Melik Muhammed Esad Medresesi olmak üzere Şemdinli Taşköprü, Cilo Dağları ve Sat Gölü arasında bulunan Bevarik Vadisi üzerindeki kaya resimlerini ve Zap Vadisi gibi arkeolojik ve tabi güzellikleri de beraberinde getirmiştir.”

Valilik bünyesindeki il Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz kentimizin tanıtımı hususunda broşür ve kısa tanıtım videolarıyla her kesime ulaşma konusunda büyük emek harcamaktadır.

Birgün herkes bizi tanıyacak, anlayacak, sevecek ve HakkariTürkye’nin “Küçük turizm cenneti” olacaktır…

 

Bu yazı toplam 3334 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim