• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C

Hakkari'de Doğum yardımı uygulaması başladı

Hakkari'de Doğum yardımı uygulaması başladı
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Akif Bildirici Doğum Yardımı uygulaması ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla açıklama yapma gereği duyduklarını ifade etti.

ASP Müdürü Mehmet Akif Bildirici;"Kamuoyunda ''Torba Kanun'' olarak bilinen ve içeriğinde pek çok yeni düzenlemeyi bulunduran ''Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa'', 7 Nisan 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanunla ''Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamesi’ne yeni bir madde eklenerek ''doğum yardımı'' uygulaması yasalaşmıştır.

Bilindiği üzere Doğum Yardımı uygulamasına ilişkin Doğum Yardımı Yönetmeliği 23.05.2015 tarih ve 29364 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 15.05.2015 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 Doğum yardımı, 15 Mayıs 2015 ve sonrasında çocuk sahibi olan Türk vatandaşlarına verilecek.

 * NE KADAR ÖDENECEK?

 Kanun kapsamında ailelere canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için ise 600 TL tutarında doğum yardımı yapılacaktır.

 *BAŞVURU NEREYE?

 Doğum yardımından yararlanmak isteyen vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurt dışındaki konsolosluklara başvuruda bulunabilirler. Kamuda çalışanlar kurumlarına başvuracaklardır.

 * NASIL ALINACAK?

 15 Mayıs 2015'ten itibaren doğan her çocuk için bir defa verilecek olan doğum yardımı parası,  PTT şubelerinden kişinin T.C. kimlik numarasını belirtmesiyle alabilecekler.

 * KİM ALACAK:

 Doğum yardımı 'annenin sağ' ve 'Türk vatandaşı' olması durumunda anneye veya durumlarına göre tasdik edici belge sunmaları şartıyla veli, vekil ile vasi veya kayyıma yapılacaktır. Yardım zorunlu hallerde bakanlığın izniyle babaya da ödenebilecektir.

 * ÖNCEKİ ÇOCUKLARA BAKILACAK MI?

 Doğum yardımı, 15 Mayıs 2015'te ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilecek ancak çocuk sırasının tespitinde, 15 Mayıs 2015'ten önce doğmuş olan çocuklar da sıralamaya dahil edilecektir.

 * KESİNTİ VAR MI?

 Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecektir.

 * SÖZLEŞMEDE VARSA NE OLACAK?

 Yasada, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen işçilerden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçiye bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlarla ilgili de düzenleme yer alıyor. Buna göre, kararlaştırılan tutarın bu madde uyarınca yapılacak ödeme tutarından daha az olması halinde sadece aradaki fark ödenecektir.

 * HAKSIZ ÖDEMEDE NE YAPILACAK?

 Doğum yardımından yararlananların gerçek dışı beyanda bulunmaları nedeniyle yersiz ödemeye sebebiyet verilmesi halinde, bu ödemelerin, bir ay içinde ödemenin yapıldığı tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye göre hesaplanacak faiz ile iade edilmesi istenecektir. Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde yasal yollarla takip ve tahsil edilecektir.

 PARAYI İKİ BAKANLIK ARTIRACAK:

  Yasaya göre, bu tutarları artırmaya Aile ve Sosyal Politikalar ve Maliye Bakanlığı birlikte karar verecektir. Doğum yardımı ödemeleri, Aile Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak. Ödemede 'Kimlik Paylaşım Sisteminde' yer alan nüfus kayıtları esas alınacaktır.

İlk ödemeler Temmuz Ayının ilk haftasında yapılacaktır.

 Doğum yardımını almak isteyen vatandaşların başvuruları 15 Mayıs'tan itibaren alınmaya başlanmıştır. Ancak alınan bilgiler neticesinde resmi kurumlardan çok sayıda başvurular olmasına rağmen, vatandaşların başvuru sayısında yok denecek kadar azdır. 

Bunun için bütün vatandaşların başvuruları Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurt dışında konsolosluklara yapılacak.

 Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişiler ise başvurularını ilgili kurumlarına yapacak, kurum yetkilileri üst yazı ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri göndereceklerdir. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 5327 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim