• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Hakkari’de “Dünya Prematüre günü” kutlandı

Hakkari’de “Dünya Prematüre günü” kutlandı
Hakkari Devlet Hastanesi tarafından 17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi.

Hakkari Devlet Hastanesi konferans salonunda düzenlenen programa Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, eşi  Başhekim Yardımcısı Dr. Funda Toprak, Vali Yardımcıları, Mehmet Emin Taşçı, Hasan Ongu,

 İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz,Hakkari eski Ak Parti Milletvekili Abdulmuttalip Özbek, Devlet Hastanesi Başhekimi Genel Cerrah Uzmanı Op. Dr. Seda Baştürk, hastane personeli ve Prematüre anneler çocukları ile birlikte katıldı. 

Burada açılış konuşmasını yapan Devlet Hastanesi Başhekimi Genel Cerrah Uzmanı Op. Dr. Seda Baştürk, yeni doğan yoğun bakım ünitesinde tüm prematüre bebeklerin ilk bakım ve girişimlerinin yapıldığını belirterek, üstün bir çalışma gösteren birim sorumlularına teşekkür etti.

Hakkari Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit A. Eşref, dünyada yaklaşık 15 milyon bebek doğmakta ve bunların yüzde 10’u prematüre olarak dünyaya geldiğini ifade ederek Türkiye’de yıllık doğum oranlarının yüksek olması nedeniyle prematüre doğan bebek sayısının oldukça yüksek olduğunu söyledi.


FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN


Dr. Eşref,”Hakkari Devlet Hastanesi Yenidoğan Bakım Ünitemizde tüm prematüre bebeklerin ilk bakım ve girişimleri yapılmaktadır.3 basamak yoğun bakım hizmeti gereken bebeklerimiz için uygun nakil koşulları sağlanarak ilgili merkezlere gönderilmektedir. 

Amacımız hizmetlerin en üst seviyeye taşıyarak Türkiye’nin her ilinde ayını kapsamlı hizmetin verebilmesidir. Bu nedenle hekimlerimiz ve yardımcı sağılık personelimiz  sürekli eğitim gerektiren bu hizmetin bir parçası olmak için kendilerini geliştirmektedirler.

En az sağlık hizmeti kadar önem verdiğimiz diğer husus ise aileleri bilgilendirilmesi, onları sabır gerektiren bu sürece sade ve etkin bilgilendirmeler ile hazırlanmaktadır.

 Ülkemiz ve geleceğimiz olan bebeklerimiz adına tüm özverileri ile hizmet veren hekimlerimize, hemşirelerimize ve sağlık personelimize ve bu savaşta en önemli neferlerden biri olan değerli Prematüre ailelerine sonsuz teşekkür ederim” dedi. 

Öğretmen olan Prematüre anne Hülya Çatal ise, yaptığı konuşma ile salondaki herkesi durulandırdı.

 Çatal,”Beklemediğin bir anda gelen misafiri nasıl karşılayacağını bilmemek, ele ayağına dolaşmaktır. İlk kez sancılar ve ağrılarla yoğun bakıma bebeğini görmeye giderken iki büklüm neyle karşılaşacağımızdan korkmak ve tir tir titremektir.

Hem koşarak gitmeyi istemek hem de istememektir.Karşılaşacağı sahneyi görmek için ve onu gördüğünde ağlamaktır.

Küçücük bir bedende hayata tutunmak için çırpındıkça vicdan azabı duymaktır.Sonra beyni kemiren düşüncelerle boğuşmaktır.

Acaba sağlıklı mı iyileşecek mı?Bu hortumlar kablolar olmadan yaşayabilecek mı bu düşünceler arasında ölüp ölüp dirilmektir.  

Nihayet eve geldiğinde kalbi bir serçe kalbi gibi pır pır atmak ona nasıl bakacağından endişe etmektir.Gece gündüz gözünün önünde ayırmamak onu uçan kuştan bile korumaktır.

Prematüre annesi olmak gece herkes uyurken gizlice kalkıp, dua dua yakarışta bulunarak ey karıncaya can veren Allah’ım beni yavruma da can ver deyip göz yaşlarını içine akıtmaktırve bütün uğraşlarının sonunda büyütmek büyütmektir ve şimdi bir buçuk yaşında zeki mı zeki yakışıklı mı yakışıklı oğluma her baktığımda geçen o zor günlere şükür etmektir. 

Bana sorarsanız eğer Prematüre annesi olmak ne demektir diye vicdan azabı korku ve sonunda şükretmektir. Bütün annelerin özellikle prematüre annelerinin önünde saygı ile eğiliyorum”  şeklinde konuştu.

Hazırlanan slayt gösterimin ardından üzerinde “Dünya Prematüre gününüz” kutlu olsun yaş pastaları kesildi. Daha sonrada yaş pastalar salonda bulunanlara ikram edildi. Düzenlenen program büyük ilgi gördü. Feyzullah Taş/İHA 

Bu haber toplam 4391 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim