• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Hakkari'de engelliler haftası etkinlikleri

Hakkari'de engelliler haftası etkinlikleri
Hakkari Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Bağlar Toplum Merkezi tarafından “3 Aralık Dünya Engeliler Günü” nedeniyle bir program düzenledi.

Bağlar Mahallesi’ndeki kurum binasında düzenlenen programa ASP İl Müdürü Hamide Nurgil Kaya, Emniyet Müdür Yardımcısı Cemil Durmuş, Hakkari Gazeteciler Cemiyeti (HGC) Başkanı Engin Önal, Bedensel Engelliler Derneği Şube Başkanı Mesut Keskin, bazı kurum amirleri ile engelli ve aileleri katıldı. Bağlar Toplum Merkezi Müdür Vekili Kemal Demir, kurum olarak yaklaşık 2 bin 700 vatandaşa evde bakım aylığı verdiklerini söyledi.

Bedensel Engelliler Derneği Mesut Keskin ise, engelliler olarak içinde bulundukları sorun ve sıkıntıları dile getirerek, “Dernek olarak faaliyetlerimizi yürüttüğümüz bir merkezimiz yok. Arkadaşlarımızla kahve köşelerinde bir araya gelerek faaliyetlerimizi yürütmeye çalışıyoruz. Biz engellilerin toplumda dışlanmamasını istiyoruz.

Engellilik bir piyangodur her an herkese çıkabilir. Biz çektiğimiz sıkıntılara rağmen birçok sosyal aktivitelerde bulunarak engelli arkadaşlarımıza tekerlekli sandalye ve akülü motosiklet yardımında bulunduk. Bundan sonrada imkansızlıklara rağmen çalışmalarımız devam edecektir. Böyle bir günde bizi unutmayan kurum yetkililerine teşekkür ediyoruz” dedi.

Hakkari Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Esma Sayın da, Kur’an-ı Kerim’de engellilik konusu ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
  Program, engellilerin şiir okuması, müzik dinletisi ve folklor gösterisi ile son buldu. Programda gösterilerde bulunan engellilere değişik hediyeler verildi.

ASP İl Müdürü Hamide Nurgil Kaya ise, ülke nüfusumuzun önemli bir bölümünü oluşturan engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek, bu yönde sağlıklı çalışmalar yaparak ve kalıcı çözümler üreterek bu konuya katkı sunmak, toplum olarak hepimizin temel sorumluluğudur dedi.

Toplumsal hayat içerisinde, engellilerin de hayatın her alanında kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilmeleri temel bir insan hakkı olduğunu ifade eden Kaya," Bu bağlamda, engelli insanlarımızın maruz kaldığı eşitsizlikleri ortadan kaldırmak, istihdam yoluyla ekonomik özgürlüklerini sağlamak, yaşam koşulları ve bakım hizmetlerini iyileştirmek, ön yargılarla mücadele etmek ve onlara güvenli bir gelecek sunmak, millet ve devlet olarak en temel gayemizdir.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak bizler, “Sosyal Devlet” anlayışının gerekliliği içerisinde konuya hassasiyetle eğiliyor, “tam katılım ve eşitlik ilkesi” doğrultusunda engellilerimizin; kendine yeterli, üretken, özgür bireyler haline gelmelerini ve toplumla bütünleşmelerini sağlayacak hizmetlerden, azami ölçüde istifade etmesine dönük çalışmalar yapmaktayız.

Kurum olarak 26244 sayılı Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tesbiti Ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmenlik kapsamında yaklaşık 2700 vatandaşımıza evde bakım aylığı vermekteyiz. Bu kapsamda engellilerimizin durumunu en az 6 ayda bir ikametlerinde denetlemekte olup yapılan denetim çerçevesinde engellilerimizin bakımlarının bakım yönetmeliği çerçevesinde yapılıp yapılmadığını denetlemekteyiz.

Bakabilecek kimi kimsesi olmayan engellileri bakım merkezlerine yerleştirip tüm sorunları ile ilgilenmekteyiz. ÖSYM ile işbirliği içerisinde engellilerimizin devlet kurumlarında çalışabilmesi için Özürlü Memur Seçme Sınavlarını yapmaktayız. Evde bakım hizmetinden yararlanamayan ve ekonomik olarak kötü durumda bulunan engellilerimizin çocuklarının daha iyi yaşam standartlarında büyüleri için Sosyal Destek ile desteklemekteyiz. Yapılan sınava engellilerimizin ulaşım, konakla ve sınav merkezine ulaşımlarının sağlamaktayız. Engellilerimizle sosyal etkinlik olarak piknikler düzenlemekteyiz.

Müzik kursu gibi çeşitli kurslarla da eksik kalan sosyal hayat aktivitelerini tamamlamaya çalışmaktayız. Gün geçtikçe yasal düzenlemelere de paralel olarak yeni imkanlar ile birlikte tüm bu çalışmalarımız devam edip süreceklerdir. Bu meyanda lafı daha fazla uzatmadan sözü engelliler konusunda değerli çalışmalar yapmış olan diğer konuşmacılarımıza bırakmak istiyorum" şeklinde konuştu.

ENGELLİLERE ÇİKOLATA İKRAMI YAPILDI

Öte yanda program sonunda Hakkari Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, tarafından engelli ve ailelerine çikolata ve meyve suyu ikam edildi.

asp-1.20121203162041.jpg

asp-2.20121203162052.jpg

asp-3.20121203162103.jpg

asp-4.20121203162113.jpg

asp-5.jpg

Bu haber toplam 5827 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim