• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Hakkari'de hava kirliliğene tepki

Hakkari'de hava kirliliğene tepki
Hakkari’de bir türlü önüne geçilemeyen hava kirliliğine acilen bir çözüm bulunması isteniyor.

Necmi Ertuş'un özel haberi/ Özelikle sabah ve akşam saatlerinde şehir semalarını siyah bir bulut tabakası oluşturan hava kirliliği vatandaşları endişelendirmeye başladı. Binaların bacalarında çıkan duman ise herkesi hayretler içersine düşürdü. Hava kirliliğinin önüne geçilmediği takdirde ise beraberinde ciddi sağlık sorunlarını getireceği belirtildi.

hava-kirliligi-1.20121205140543.jpgHava kirliliği ile ilgili görüşlerini açıklayan Hürriyet Acar isimli bir kadın, yolda geçerken bile hava kirliliğinin ağızdan kötü bir tat bıraktığını söyledi. Acar, "Sanki kömür yutuyormuş gibi oluyoruz. Binalardaki çatılara filtreler takılması gerekir. Dağıtılan kömürler ise kalitesiz olduğu için bu hava kirliliğine dayanamıyoruz. Haliyle çocukları daha çok etkileniyor. Çevre Şehircilik Müdürlüğünü göreve davet ediyoruz” dedi.

HERKESİN SAĞLIĞI TEHLİKEDE: Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Engin Önal ise ülkede en çok hava kirliliğine sahip ilin Hakkari olduğunu belirtti.  Bu tablonun oluşmasının sağlık sorunlarını beraberinde getireceğini söyleyen Önal, bunun da devlete, ülkeye farklı bir maliyete sebep olacağını anlatarak ”Hakkari’ye gelen kömürün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gözetim altına alınması gerekir. Sabah ve akşam saatlerinde Hakkari semalarında toz bulutu oluşuyor. Şehir merkezinin etrafı dağlık olduğundan hava sirkülasyonu olmuyor ve bu sebeple Hakkari üzerinde bulut tabakalarını oluşuyor.

İllerde bu tablo hastalıklara neden olacaktır. Bu hastalıklardan bir tanesi de kanser hastalığıdır. Hakkari’ye gelen kömürlerin mutlak suretle denetiminin sıklaştırılması gerekir. Hakkari-Van karayolu üzerinde bulunan Depin mevkiinde bir kontrol noktası kurulması gerekir. Kalitesiz kömürlerin ile girişinin yasaklanması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde sağlık sorunları had safhaya ulaşacaktır. İlgili kurumların acilen tedbir alması gerekir. Ben bu hava kirliliğini bir utanç tablosu olarak değerlendiriyorum. Önlem alınmadığı takdirde biz Hakkari Gazeteciler Cemiyeti olarak hava kirliliği ile ilgili basın açıklaması yapacağız" ifadelerini kullandı.

HAKKARİ BUNU HAK ETMİYOR: BDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Kurt ise, etrafa bakıldığını zaman yaşanan sorunla ilgili söze gerek kalmadığını söyledi. Kurt, ”Kömür yerine dağıtılan taşlardan bu manzara çıkıyor. Bu manzarayı Hakkari halkımızda hak etmiyor. Bizim temennimiz yetkililerin bir an önce buna çözüm bulması. Gerçekten devlettin verdiği kömürün kömür olması ve halkımızın yaralanması bizim temennimizdir. Hükümetin dağıttığı kömürler bizim güzel şehrimize güzel havasını bozmuştur. Acilen bir çözüm bulsunlar, yoksa bu halkımızın sağlığı üzerinde çok ciddi yaralar açacaktır” şeklinde konuştu.

 belediye-baskan-vekili-hamti-taskin.jpgSİYAHA BOYATILMIŞ TAŞ DAĞITTILAR: Hakkari Belediye Başkan Vekili Hamdi Taşkın da hava kirliliği ve sağlıklı olmayan kömürlerin halka dağıtılmaması konusunda 2 yıl önce valiliğe bir komisyon kurma önerisinde bulunduklarını belirtti. Taşkın, iki yıldır komisyonda yer almadıklarını söyleyerek, ”Kömürler valilik tarafından dağıtılıyor. Valiliğin dağıttığı kömürlere vatandaşımız muhtaçtırlar. Ancak bu durum illaki iyi olmayan kömür verilecek manasına gelmez. Eğer gerçekten vatandaşa yardım yapılacaksa bir ton kömürün yerine 300 kilo kaliteli kömür dağıtılmasını talep ediyoruz. Hava kirliliği ile ilgili belediyemize birçok şikayet geliyor.

Belediye olarak yapacağımız tek şey vatandaşlarımızdan binalarının bacalarına filtre takılmasını öneriyoruz. Bize gelen vatandaşlar kendilerine dağıtılan kömürün yakılacak kömür olmadığını, tamamıyla taş, hatta bazı vatandaşlar, dağıtılan kömürün siyaha boyatılmış taştan ibaret olduğunu bize söylüyor. Bizim temennimiz sağlıklı kömürün dağıtılmasıdır” iddialarında bulundu.

DOKTORLAR ÖNEMLİ UYARILARDA BULUNDU: İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı doktorlar ise hava kirliliğinin etkileri zaman içerisinde zehirlenme, kanser, doğum bozuklukları, gözlerin tahriş olması, solunum sistemi rahatsızlıkları, bronşit ve virüs enfeksiyonlarına hassasiyetin artması, kalp hastalıklarına zemin hazırlaması, kronik astımın şiddetlenmesi şeklinde görülebileceğini ifade etti. Hakkari Valiliği yetkilileri ise, dar gelirli ailelere dağıtılan kömürün Şırnak birinci ocak kömürü olduğunu açıkladı. 

Bu haber toplam 5402 defa okunmuştur
  • Yorumlar 13
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim