• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 18 °C

Hakkari'de hava kirliliği

Hakan Taş

Mevsimler dört diye biliriz ama ilimizde sadece iki mevsim yaşanır; " İlkbahar ve kış"... Yani altı ay ılık hava, altı ay ise soğuğu yaşarız. Hal böyle iken müthiş odun ve kömür tüketiyoruz.

Hakkari semalarında Ekim ayından itibaren resmen pislik yağıyor. Oluşan simsiyah toz bulutlar sağlığımızı tehdit ediyor. Her kış ayında bu hassas konuda uyarılarımı yapıyorum. Ama denetim sağlıklı yapılamadığı için deva olunmuyor.

Şuan havalar aşırı soğumadığı için yüzde on civarında kamu kuruluşu ve bazı yurttaşlarımız kazanlarını yakmaya başladılar. Kömürün ne kadar kalitesiz ve sağlıksız olduğunu bacalardan süzülen kirlilikten anlayabiliyoruz. Şubat-Mart aylarında sağlıksız kömür tüketen binaların etrafındaki beyaz karları simsiyah görürsünüz.

Madem ucuz ve sağlıksız kömür tercih ediliyor bari filitre kullanımı yayınlaştırılsın. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü nasıl bir uygulama ve çalışmayla bu kömürün kullanımına ve kente girişine izin verebiliyor anlamış değilim...

Kömür ile ilgili bilmediğimiz o kadar çok tehlike var ki; Kömür iklim değişikliğine neden olan en tehlikeli yakıttır, asit yağmurlarına sebep olur. Radyasyon yoluyla gerçekleşen hastalıkların kaynağıdır. Kömürün yanması sonucu açığa çıkan atık zehirlidir.

Hakkari Valiliğinin organize ettiği, yılda bir kez Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından fakir vatandaşlarımıza verilen kömür de Şırnak kömürü olup en sağlıksız olanıdır. Başbakanlık tarafından gönderilen 8 bin ton kömür muhtarlar yardımıyla her yıl dar gelirli vatandaşlarımıza dağıtılıyor. Yani kimi kime şikayet edeyim, Valilik bile bunu yaparsa....

Türkiye'de yaygınlaşan ve en çok kullanılan yakıt türü doğal gazdır. Yanıbaşımızdan alınıyor taa İstanbul ve Ankara'ya veriliyor ama biz komşuyuz ve alamıyoruz. Ticaret Odası yetkililerine sordum. "Çalışmalarımız var, en kısa zamanda önce Yüksekova'ya sonra da Hakkari merkeze doğal gaz getirteceğiz" yanıtını aldım.

Kim ne derse desin, biz Hakkari'de yaşayanların çoğu biber gazı ve sağlıksız kömür pisliğinden oluşan hastalıklarla boğuşuyoruz. Ölüm sebebimiz hep aynı; kalp krizi-akciğer hastalıkları...

Kentimiz büyüdü, yaklaşık 200 bin insanın yaşadığı Hakkari'de birkaç kişinin cebi ısınacak diye bu halkı üşütmeyin. Sağlıksız kömür ve hava kirliliğine dur denilsin, denetimler arttırılsın.

 

Bu yazı toplam 2100 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim