• BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Hakkari'de ilk kadın parkı açıldı

Hakkari'de ilk kadın parkı açıldı
Hakkari Belediye Başkanlığı tarafından yaptırılan “Surme Hanım Kadın Parkı” davul zurna eşliğinde hizmete girdi.
Hakkari Belediye Başkanlığı Meclis kararıyla Asuri, Süryani halkı kadınlarının sembollerinden ve aynı zamanda Patrik Mor Shemun'un kız kardeşi olan Surme Hanım’ın ismi verilen “Surme Hanım Kadın Parkı” yaklaşık bir yıl önce belediye tarafından yapımına başlandı.
 
semdinli-fotogaleri.20110403180752.jpg
 
Hakkari-Van karayolu üzerinde bulunan şehir girişindeki Tekser mevkiinde yaptırılan “Sürme Hanım Kadın Parkı”nın açılışını BDP Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Mardin Büyük Şehir Belediyesi Eş Başkan adayı Februniye Akyol, Yüksekova Belediye Eş Başkan adayı Ruken Yetişkin ve Hakkari Belediye Başkan adayı Dilek Hatipoğlu birlikte yaptılar.
 
Burada Kürtçe konuşan Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, burada birlik ve beraberlik mesajı vererek, Surme Hanım ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Süryani kökenli BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Süryanice konuşmasına başladı daha sonrada Türkçe devam etti.
 
Dora,” Colemerg’te böyle bir parkın açılışı Asuri, Süryanı, Keldani halkının Kürt halkı ile olan kardeşliğinin bir simgesi, bir sembolü olan bu parkın açılışı sütün halklarımıza ve barışa vesile olmasını temenni ediyorum. Binlerce senedir bu halk bu halkla birlikte yaşamış ve artık bu halkları fizik mende psikolojik mende ruhen de birbirlerinden ayırmamız mümkün değildir. Bu gün yapılan açılışta bunu bir nişanı ve bir göstergesidir. Tarihte acılar yaşanmıştır.
 
Bunların bilincindeyiz biz ancak tarihimizle gerçeklerimizle yüzleştiğimizde, özgürleşebileceğimize inanıyorum. İşte bugün burada Öcalan’ın ifade etmiş olduğu gibi Türkiye’de oluşturulan ulus devlet paradigmasından çıkarak demokratik bir ulus paradigması doğrultusunda demokratik bir cumhuriyet bütün farklı inançların, farklı kimliklerin ve farklı dillerin bir arada yaşayabilecekleri demokratik bir cumhuriyetin inşası için mücadele veriyoruz.
 
Buradan bütün Asuri, Süryani halklarına sesleniyorum. Nerede yaşıyorlarsa Amerika da, Avrupa da, Suriye de, Lübnan de, nerede yaşıyorlarsa artık onlarında fazla bir mazeretlerinin kalmadığını düşünüyorum” dedi. Süryani kökenli Mardin Büyük Şehir Belediyesi Eş Başkan adayı Februniye Akyol ise, önce Süryanice daha sonra Türkçe konuştu Akyol, ”Bugün burada olmak bizim için ayrı bir anlam taşıyor. Hakkari Belediyesine bu parka Sürme Hanım ismini verdikleri için teşekkür ediyorum.
 
Biliniyor ki Sürme Hanım ve abisi patrik Mar Shemon bundan yaklaşık 100 sene önce bu bölgede yaşanan katliama ve ölümlere karşı direnişin sembolü olmuşlar ve mücadele etmişlerdir. Ve bundan 100 sene sonra burada Sürme Hanımın yürüttüğü mücadeleyi barış ve demokrasi yolunda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) içerisinde mücadele vermeye ben devam edeceğim.
 
Bu benim için bir onurdur. Önderliğin paradigması çerçevesinde, onun sayesinde gerçekleşmiştir. Ona ayrıca teşekkür ediyorum. Bu birlik ve beraberliğin pekişerek devam etmesini diliyorum” şeklinde konuştu. Açılışa, Kuzey Irak’tan Asuri, Keldani ve Süryani temsilcileri, BDP İl Başkanı Mustafa Mirza Çallı, HDP İl Başkanı Rahmi Temel, BDP Parti Meclis üyesi Vadi Aydın, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş belediye encümenleri, il encümenleri ve STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 
Sürme Hanım 27 Ocak 1883 yılında Hakkari’nin Konak köyü (Koçanız) köyünde doğdu Kasım 1975 yılında Amerika’nın California Turlokta vefat etti.  
 
 
 
Bu haber toplam 8955 defa okunmuştur
  • Yorumlar 11
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim