• BIST 9057.89
  • Altın 2292.138
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0981
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Hakkari’de insansız hava araçlarını yasakladı

Hakkari’de insansız hava araçlarını yasakladı
Hakkari Valiliği Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA)veya Drone) ve motorlu çok hafif hava araçlarının Hakkari'de kullanımının yasak olduğunu duyurdu.

Hakkari Valiliği resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, Hakkâri İli hava sahasında Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçlarının askerî güvenlik bölgeleri ve millî güvenliğimiz bakımından hassasiyet arz eden kurum ve kuruluşlar üzerinde izinsiz olarak uçuş yapmalarının, fotoğraf ve film çekmelerinin engellenmesi,

Gelişen teknoloji ile birlikte, Motorlu Çok Hafif Hava Araçları ve Sivil İnsansız Hava Araçlarının (İHA veya DRONE) kullanımının sıklaştığı, hava araçlarının kamera harici yük taşıyabilme kapasitelerinin arttırıldığı bilindiğinden, terör örgütü mensuplarınca hassasiyet arz eden kurum ve kuruşlar ile güvenlik güçlerimize karşı bombalı saldırı ve keşif amaçlı eylemlerde kullanılması ihtimaline binaen bu tür hava araçlarının satın alınmasının, temin edilmesinin ve kullanılmasının denetlenmesi ve belirli bir izne bağlanabilmesi,amaçlanmaktadır.

Bu karar Hakkâri İli sınırları içerisinde Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçlarını satan, satın alan, temin eden ve bu tip araçları kullanan gerçek ve tüzel kişileri kapsar.

Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) spor veya eğlence amacıyla kullanılan model uçaklar da dahil olmak üzere, içinde insan olmadan motor gücü ile uçuş yapabilen ve bir kontrol bağlantısı ile pilot tarafından kontrol edilen veya otonom operasyonu pilot tarafından planlanarak takip edilen hava aracıdır.

Motorlu Çok Hafif Hava Aracı ise havadan ağır, hareket halinde iken havanın aerodinamik yapısı üzerine etkisi ile havada dinamik olarak tutunabilen, motor teçhizatına sahip, kalkış ağırlığı azami 750 kg olan microlight/motorlu yelkenkanat, ultralight, gyroplane ve ultralight helikopter gibi hava araçlarıdır.

HUKUKÎ DAYANAK: 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. ve 66. maddelerine, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 329, 330, 331, 332, 334, 335, 336, 337. maddelerine, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun “Yasaklar” başlıklı 93. maddesine,  2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 21. maddesine, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesine,

 09.01.2016 tarih ve 29588 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Amatör Havacılık Faaliyetleri Yönetmeliği’nin 14. maddesine, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Ayrılmış Hava Sahalarındaki Operasyonlarının Usul ve Esaslarına İlişkin Talimatına, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Motorlu Çok Hafif Hava Aracı Pilotu Lisans Talimatına,istinaden hazırlanmıştır.                                   

GENEL ESASLAR: Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçları ile yasak alanlar üzerinde uçuş yapılmasının, tehlikeli madde taşınmasının, fotoğraf ve film çekilmesinin uygun olmadığı, belirlenen kuralların ihlali halinde bu araçların radarda da görülmeme ihtimali karşısında telafisi olmayan durumların vuku bulabileceği değerlendirildiğinden; 

Hakkâri İli sınırları içerisinde her türlü Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçlarını satan, satın alan, temin eden, kullanan şahıslar en yakın kolluk birimlerine giderek kullanım amacı, markası ve modelini ekteki forma uygun olarak bildirmekle yükümlüdür.

Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçlarının Valilik ve Kaymakamlık Binaları, Askerî Bölge, Bina, Tesisler ve lojmanlar, Adliye Binaları ve Lojmanları, Emniyet Bina, tesis ve lojmanları, Hava Limanı ve çevresi, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait bina, tesis ve lojmanlar üzerinde kullanılması yasaklanmıştır.

Yasaklanan bölgeler haricinde ise uçuş gerçekleştirilmeden en az 24 saat önce ilgili kolluk birimlerine bildirimde bulunulacak, gerekli bilgiler ilgili kolluk birimlerine verildikten (Jandarma/Emniyet)ve mahallin en büyük Mülki İdare Amirliğinden (Valilik/Kaymakamlık) izin alındıktan sonra Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçları kullanılabilecektir.                                  

Her türlü Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçları ile yasaklanan mahallerde veya izin alınmadan gerçekleştirilen uçuşların emniyet ve jandarma birimlerince tespiti halinde bu durum tutanağa bağlanacak ve mezkûr mevzuat çerçevesinde cezalandırılacaktır.

 CEZAÎ HÜKÜMLER: Bu Kararın uygulanmasına, yerine getirilmesine aykırı davranan, tatbik ve icrasına muhalefet eden, zorluk çıkaran kişiler hakkında; 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 66. maddesindeki “İl genel kurulu veya idare kurulları, yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler,

mahallî mülkî amir tarafından Kabahatler Kanununun 32. nci maddesi hükmü uyarınca cezalandırılır. Ancak, kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların baş göstermesi hâlinde Vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan ve usulüne göre ilan olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” hükmü çerçevesinde yasal işlem yapılacaktır” denildi. Feyzullah Taş (İHA)

Bu haber toplam 3260 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim