• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Hakkari’de küçük yaşta sigara tüketimi çok fazla

Hakkari’de küçük yaşta sigara tüketimi çok fazla
Onkoloji Uzmanı Dr. Yusuf Karakaş, bölgede küçük yaşta sigara tüketiminin çok olduğunu ancak son yıllarda açılan sigara bırakma polikliniği ve sigara ile mücadelede yapılan faaliyetler sayesinde bunun azaldığını söyledi.

Cumhuriyet tarihinde Hakkari Devlet Hastanesine atanan ilk Onkoloji doktoru olan ve yaklaşık iki yıldır Hakkari’de görev yapan Onkoloji Uzmanı Dr. Yusuf Karakaş, bölgede küçük yaşta sigara tüketiminin çok olduğunu ancak son yıllarda açılan sigara bırakma polikliniği ve sigara ile mücadelede yapılan faaliyetler sayesinde bunun azaldığını söyledi.  

 -İl dışında tedavi gören hastalar Hakkari’ye geri döndü
  Hakkari’de göreve başlayınca ilk olarak kemoterapi ünitesi kurduklarını belirten uzman Dr. Yusuf Karakaş, Hakkâri’de tedavilerimizi çok rahat bir şekilde yapabiliyoruz dedi. Kemoterapi ünitemiz var şu anda yurtdışında yurt içinde hangi tedavi uygulanıyorsa endikasyon ne varsa hastanemizde ilaçlarımız mevcut.

Bunları başarılı bir şekilde uyguluyoruz. Daha önce başka illerde kemoterapi alanlar hastanemize geldiler. Buradaki hastamız ilgi alakamız fazla hasta sayımız olmadığı için hepsinin ihtiyaçlarını sonuna kadar gidermeye çalışıyoruz.



Artık hastaları buradan başka bir yere gönderme ihtiyacını fazla duymuyoruz ve hastalar hastanemizi tercih ediyor. Buda bizim için oldukça onur verici bir hal biz hastalarımıza elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz.  Hakkâri’de olmak kadar kentte yaşamak kadar gerek hizmet etmekten son derece mutluyuz”

 -Erkeklerde mide ve akciğer, kadınlarda meme ve tiroit kanseri var
  İki  yıllık süre zarfında başvuran hastalarda  mide ve yemek borusu kanserinin fazla olduğuna dikkat çeken  Dr. Karakaş, bunun üzerine giderek bazı  bilimsel çalışmalar planladık ve gerekli koruyucu hekimlik hizmetlerini yapmayı planlıyoruz dedi. Dr. Karakaş,” Hakkâri’de yaptığımız ön araştırma sonucunda şuana kadar Hakkâri  il genelinde toplam 716  hasta iki yıllık dönemde kanser tanısıyla Hakkâri’de ki hastanemize başvurmuş.

Onların arasında yaptığımız ön incelemede gördük’ ki erkeklerde en çok mide ve akciğer bayanlarda en çok meme ve tiroit kanseri var.

 -Aşırı et, çay ve otlu peynirde uzak durun
  Özellikle burada mide ve yemek borusu kanserinin Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu fark ettiklerini ifade eden Dr. Karakaş ,bunun sebeplerini araştırdık dedi.

Dr. Karakaş,” Öncelikle şu dikkatimizi çekti düşük sosyo ekonomik düzeyin ne yazık ki kişi başına gelir olarak geri bir ildeyiz. O önemli bir risk faktörü, bunun yanında Akdeniz diyetinden uzak olmak aşırı sıcak çay tüketmek yoğun bir şekilde ve nitratlı besinler tütsülenmiş besinler et ve et türevi özellikle aşırı otlu peynir tüketilmesi bunların arasında geliyor.

ma şunu ayrıca belirtmek istiyorum. Otlu peyniri kesinlikle yasak ve yanlış olarak nitelendirmeyelim bu önemli bir nokta çünkü bu bölgenin önemli bir besin kaynağı biz aşırı ve çok tüketilmesini yanlış olacağını söylüyoruz. Burada insanların ulaşabildiği temel bir besin kaynağını kesmek ne hekim olarak bizlere ne hastalarımıza bir katkı sağlamaz.

-Tarımsal alanlar düğün alanı oldu
O bakımdan güzel bir şekilde meyve ve sebze tüketip bu nitratlı yiyeceklerinden  hayatımızdan olduğu kadar azaltmaya çalışacağız ama tamamen kesmeyeceğiz bunu belirtmek isterim.

Akdeniz diyetinden uzağız bu bölgede, çünkü Hakkâri rakım olarak yüksek bir yer ve her türlü meyve ve sebze yetişemiyor.

Bu yüzden ve dağlık bir bölge olduğu için tarım alanları az şimdi gözlemliyorum 100 sene evvel tarım alanı olarak kullanılan yerler 100 sene sonra düğün alanı olarak kullanılıyor. İnsanlar düğün yapmak için o alanları ekmiyor.

Bu son derece yanlış yani Hakkâri tarım alanı az ama suyu çok bir yer dolayısıyla tarım alanlarını çok iyi bir şekilde kullanmamız lazım.

Hakkâri’de yetişen Hakkârililer tarafından tüketilir. Yani buda domates biber fasulye yetiştirdiğimiz zaman onları yine Hakkâri’de tüketilecek. Yani 1 ton 5 ton 10 ton ürün alındığı zaman bu halkın tükettiği için özellikle tarım alanlarımızın çok etkin kullanılması lazım.

Hakkâri halkının da tarım alanlarına sahip çıkması gerek.  Yani düğün yapacak o olacak bu olacak, tarım alanlarını es geçmeyelim. Zaten tarım mevsimi çok dar zaten tarım alanları çok dar olanları da iyi kullanalım.

-Çok önemli bir nokta sigara burada inanılmaz sigara tüketimi var
  Çok küçük yaşlarda da başlayabiliyor. Önemli bir faktörü özellikle akciğer kanseri gırtlak kanseri de en büyük risk faktörü sigara, şimdi en son yayınlanan dünya kanser araştırmaları şunu diyorlar. Her 8 erkekten 1’i ömründe kanser olacak her 10 kadından biri aynı oranda kanser olacak.

Dolayısıyla bu artık yaşamımızın bir parçası, insanların ömrü arttıkça sağlık hizmetleri kalitesi arttıkça yaşam süreleri artıyor.

Dolayısıyla bu kanser ve benzeri hastalıklardan ölüm oranları kısmi olarak buna bağlı artıyor. Dolayısıyla bizim sağlıklı ve düzenli beslenmemiz kendi bedenimize bakmamız çok önemli bir hekim olarak buna dikkat çekmek istiyorum.

Yani her memurun bir dönemini Hakkâri’de geçirmesi benim için önemli çünkü burada insanlar kendileriyle tanışma fırsatı buluyor.

Bende bu fırsata 2 kez sahip oldum. Gerçekten çok mutluydum burada hep güzel anılar hep güzellikler hatırlıyorum.

Tüm hastalarıma da acil şifalar diliyorum. Hepsine bir miktar katkım olduysa da ne mutlu bana” dedi. Haber: Feyzullah Taş/Hakkarihabertv.com

uzman-dr.-yusuf-karakas-1.jpguzman-dr.-yusuf-karakas-2.jpguzman-dr.-yusuf-karakas-3.jpguzman-dr.-yusuf-karakas-4.jpg


 

Bu haber toplam 2720 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ramazan’da doğru beslenme ile kilo almayın23 Mart 2024 Cumartesi 17:19
  • Hakkâri’deki fırınlarda gramaj denetimi yapıldı23 Mart 2024 Cumartesi 08:30
  • En İyi Multivitamin22 Mart 2024 Cuma 14:45
  • Dinamik Dolgu22 Mart 2024 Cuma 14:37
  • Lamine Diş Nedir, Avantajları Nelerdir?22 Mart 2024 Cuma 14:31
  • Balık Yağı Kapsül22 Mart 2024 Cuma 14:26
  • Avene22 Mart 2024 Cuma 14:24
  • 6 Aylık Bebek Ek Gıda22 Mart 2024 Cuma 14:18
  • Kalın bağırsak kanseri farkındalık ayı22 Mart 2024 Cuma 09:59
  • 47 ilaç geri ödeme listesine alındı19 Mart 2024 Salı 10:48
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim