• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Hakkari'de kurban hizmetleri kurulu toplandı

Hakkari'de kurban hizmetleri kurulu toplandı
Yaklaşan Kurban nedeniyle Hakkari’de “Kurban Hizmetleri Kurulu” oluşturularak 2014 yılı Kurban Bayramında ibadet maksadıyla kurban kesimi ile ilgili birtakım kararlar alındı.

Bakanlıklar arası Kurban Hizmetleri Kurulunun 24.10.2001 tarihli ve 2001/3214 sayılı kararına göre Hakkari’de oluşturulan “Kurban Hizmetleri Kurulu”  Hakkari Vali Yardımcısı Mustafa Temiz başkanlığında yapıldı.

Toplantıya Belediye Eş Başkanı Dilek Hatipoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Tülay Mızraklı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü OsmanKazgan, İl Müftüsü ve Türkiye Diyanet Vakfı Hakkâri Şubesi BaşkanıM. Feysal Geylani ve Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Abdulcelil Özkan katıldı.

Toplantıda 2014 yılı Kurban Bayramında ibadet maksadıyla kurban kesimi ile ilgili aldığı karar şöyle: 

1- Kurban satış ve toplu kesim yerleri Belediye Başkanlığı tarafından tespit edilip ilan servisinden 

bayramdan 10 gün önce halka duyurulacaktır. Ayrıca tespit edilen kesim ve satış yerleri 12.09.2014 Cuma gününe kadar il müftülüğüne bildirilecektir. 
 
 2- Kurban kesim yerlerinin hijyenik şartlara uygunluğu Sağlık Müdürlüğü elemanlarınca kontrol edilecektir. 
 
3- Kurbanlarını mezbahalarda kestirmek isteyen vatandaşlarımıza Belediye Başkanlığı görevlileri yardımcı olacaktır. Ayrıca her kesim yerinde müftülükçe bir din görevlisi görevlendirilecektir. 
 
4- Kurbanlık hayvanların dinen kurban olup olamayacakları il müftülük yetkililerince kontrol edilecek, kurban olması dinen sakıncalı olan hayvanların satım yerine girişi Belediye zabıta ekiplerince engellenecektir. 
 
5- Kurban kesiminde görev alan kasapların kıyafetleri ile kurbanları dini hükümlere göre 
kesmelerinden Belediye Başkanlığı ve Müftülük görevlileri sorumlu olacaktır. 
 
6- Kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını parklarda, cadde ve sokaklar ile çevre kirliliği yaratacak yerlerde kesmelerine Belediye Başkanlığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü elemanlarınca izin verilmeyecektir. Bu kuralı ihlal edenler hakkında Çevre Kanununun 20. Maddesinin (s) bendi gereğince gerekli kanuni işlemler yapılacaktır. 
 
7- Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli Veteriner hekimlerin kontrolünden 
geçmeyen kurbanlıkların kesilmesine bu kurum yetkilileri ile Belediye Zabıta elemanlarınca izin verilmeyecektir. Ayrıca kurban kesilen mezbahaneler ile toplu kesim yerlerinde bu konuda gerekli kontroller yine bu iki kurum tarafından yapılacaktır. Özellikle şap hastalığına karşı aşısı yapılmayan büyük baş hayvanların satılmasına izin verilmeyecektir. 
 
 8- Kurban satış yerleri Belediye Başkanlığı tarafından tespit edilecek, bunların dışındaki yerlerde kurban satışına izin verilmeyecektir. Bu husustaki denetimler Belediye Başkanlığı görevlileri tarafından sıkı bir şekilde yapılacaktır. 
 
9- Kurban kesimi sırasında, ortaya çıkacak kan, mide ve diğer sakatatların gelişi güzel çevreye atılmaması, çevre kirliliği ile çevre sağlılığını tehdit etmemesi için Belediye Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü elemanlarınca gerekli denetimler yapılacaktır.
 
Artan sakatatların sızdırmaz poşetlere konularak şehir dışında açılacak kuyuları bırakılması ve üstünün kapatılmasından Belediye Başkanlığı görevlileri sorumlu olacaktır. Uyarılara rağmen sakatatları gelişigüzel atanlar hakkında Belediye zabıta ekiplerince gerekli yasal işlemler yapılacaktır.  
 
HAKKÂRİ VALİLİĞİ İL MÜFTÜLÜĞÜ 
 
10- Vekalet Yoluyla kurban kestirilmesi için vaaz ve hutbelerde gerekli telkinler il müftülüğü görevlilerince yapılacaktır. 
 
11- Kurban satış ve kesim yerlerine İl Sağlık Müdürlüğünce ilk yardım malzemeleri 
götürülecektir. Her kesim ve satış yerinde Belediye Başkanlığından bir yetkili bulundurulacaktır. 12- Kurban kesim yerlerine su temini Belediye Başkanlığı tarafından yapılacaktır. 
 
13- Kurban kesimi ve kurban bayramı ile ilgili bilgileri ihtiva eden broşürlerin halkın bilgisine sunulması Belediye Başkanlığı ile İl Müftülüğü yetkilileri tarafından sağlanacaktır. 
 
14- Kurban ve kurban bayramı ile ilgili dini bilgilerin ehil olmayan kişilerce verilmesi 
engellenecek, bu konuda İl Müftülüğünce görevlendirilen din görevlileri halkı bilgilendirecektir. 
 
15- Kurul üyesi kurumlar, kurban bayramı süresince yeter sayıda eleman görevlendirecek, bu görevliler arasındaki koordinasyonun sağlanmasını temin amacıyla; isim, unvan ve telefon numaralarını 17 Eylül 2014 Çarşamba gününe kadar İl Müftülüğüne bildireceklerdir.
 
(Belediye Başkanlığında veteriner, zabıta ve kesim görevlisi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce veteriner, İl Müftülüğünce din görevlileri, Sağlık Müdürlüğünce sağlık teknisyenleri, Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğünce çevre teknisyenleri, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğünce ilgili personeller görevlendirilecektir.) 
 
16- Kurban kesim ve satış yeri olarak belirlenen yerlerin açık adresleri 20 Eylül 2014 tarihinden itibaren Kurban Hizmetleri kurul üyesi kurumların WEB sayfalarında yayımlanacaktır. 
 
17- Kurumlarca il müftülüğüne isimleri bildirilen görevliler yeni bir yazışmaya gerek kalmadan kurbanlık hayvanların satış yerine getirilmesinden kurban bayramının son gününe kadar görevlerini 
titizlikle yerine getireceklerdir. 
 
18- Kurban bayramı öncesinden, bayramın sonuna kadar vatandaşların dini sorularını cevaplamak üzere il müftülüğünce bir komisyon oluşturulacak, komisyona bir oda tahsis edilecek ve telefon bulundurulacaktır. Komisyon tarafından kullanılan telefon numarası vaaz ve hutbelerde halka 
duyurulacaktır. 
 
19- Kurban kesim ve satış yerlerine Belediye Başkanlığı’nca “Kurban Kesim Yeridir”, 
“Kurban Satış Yeridir” yazılı afişler asılacaktır. 20- Toplu kurban kesim merkezlerinin temizlik ve dezenfekte işlemleri Belediye Başkanlığı görevlilerince yapılacaktır. 
 
21- Kurban olarak kesilecek sığır cinsi hayvanların küpeli olmalarına dikkat edilmesi yönünde vatandaşlar uyarılacak ve kesim sonunda hayvanların küpeleri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı yetkililerince teslim alınacaktır. 
22- Kurban satış ve kesim yerlerinde biriken her türlü atıkların en kısa sürede alınması Belediye Başkanlığı görevlilerince sağlanacaktır. 
 
23- Kurban kesim ücreti büyük baş hayvanlarda …….. TL. küçük baş hayvanlarda ise …… TL. olarak belirlenmiştir. 
 
24- Kesilecek kurbanlık hayvanların gebelik durumları Veteriner hekimlerce tespit edildikten sonra, gebe olmayanların kesilmesine izin verilecektir. Gebe olan hayvanların kesilmesine izin verilmeyecektir. Bu konudaki denetimler Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı yetkililerince yapılacaktır.
 
25- Kurban hizmetleri kuruluna üye bütün kurumlar kurban hizmetleri ile ilgili alınan kararları resmi Web sitelerinde yayımlayacaklardır. 
 
26- Gelecek yıllardaki çalışmalara ışık tutmak üzere, görevlendirilen kurum görevlileri 
kurban satışlarının başlamasından kurban bayramının son gününe kadar karşılaştıkları eksik ve aksaklıkları ve çözüm önerilerini de içine alan raporu hazırlayıp, bayramdan sonraki bir aylık süre içerisinde il müftülüğüne teslim edeceklerdir. 
 
27- Yeni bir yazışmaya gerek kalmadan kurumlar kendilerini ilgilendiren maddelerle ilgili 
cevabi yazılarını belirtilen süre içerisinde il müftülüğüne göndereceklerdir. 
 
28- Kurban hizmetleri komisyonunca belirlenen kararlar ve alınması gereken önlemler, kurumların görevlendireceği görevli personeller tarafından bayram sonuna kadar sıkı bir şekilde işbirliği ve koordinasyon içerisinde sürdürülecektir. İşbu karar tarafımızdan hazırlanarak imza altına alınmış olup ilgili kurumlara emir niteliğindedir. Hakkarihabertv.com
 
Bu haber toplam 3117 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim