• BIST 9139.12
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Hakkari’de kuzu kırpma şenliği sönük geçti

Hakkari’de kuzu kırpma şenliği sönük geçti
Hakkari’de her yıl büyük bir coşku ile kutlanan kuzu kırpma şenlikleri bu yıl bölgedeki olaylar nedeniyle sönük geçti.

Hakkari de tarihler boyun en önemli bereket yaylalarının başında gelen 3 bin 500 rakımlı Berçelan yaylasında Kürtçede Berx Bır olarak) kuzu kırpma şenliği eski yıllara oranla ilgi görmedi.

Çözüm sürecinin bozulması ile hayvancılığın yok olma noktasına gelebileceğini belirten yayla sakinleri, çözüm sürecinin devamından yana olduklarını belirttiler. Barış çözüm süreci ile birlikte yıllardır yasaklı olan yaylaların yeniden canlandığını ifade eden yayla sakinleri, kanın durması için barış sürecinin tüm kesimler tarafından desteklenmesi gerektiğini söylediler.

Yayla sakinlerinden H. Halit Çiftçi yayla yaşamının en güzel anlardan biri olan kuzu kırpma (Berx Bı) kültürün yörenin önemli öznelerinden biri olduğunu belirtti.

Çiftçi,” Önceleri şenlik halinde, halaylarla, uzun havalarla ve çevre bölgelerden insanların katılımı ile büyük bir şenlik havasında geçen Berx Bır, bu yıl eğlence anlamında biraz sönük geçti. Bölgede ve ülkede yaşanan çatışmaların ve her gün gelen cenazelerin etkisi ile halaylı, türkülü şenlik yapılmadı.

Herhangi bir kurum ya da oluşum tarafından organize edilmeyen, her yıl bu dönemlerde yaylacıların kendiliğinden organize olma yöntemleri ile gelişen Berx Bır şenliği, Hakkari merkezden halkın katılımı ile panayır havasında geçti.

Bir yandan ellerinde makasları ile işin ehli erkeklerin bir yaşını doldurmuş kuzuların yünlerini kırparken, diğer yandan kadınlar  büyük kazanlarda kavurmalar ve pilavlar pişirdiler. Büyük semaverlerde çay kaynarken, çocuklar yaylada olmanın keyfini çıkardılar. Misafirlere koyun yoğurdundan ayran ikram edildi.

Yaylada bulunan her çadır şehirden gelen misafirlerle doluydu. Gençler arasında yarışmalar düzenleniyor,  kêlvêlane, şekane, bırane gibi yöresel oyunlar oynanıyordu” dedi.

Yaylaya gelen davetlilerden  Sami Tekçe Bölgemizde bu tür kültürel öznelerin geniş katılımlı festival havasında  olmasının  gerektiğini ifade ederek umudumuz barışın gelmesi ile bu tür zamanların şenlikler halinde kutlanmasıdır şeklinde konuştu. Fotoğraf: Hacı Tansu

kuzu-kirpma-1111.jpgkuzu-kirpma-222.jpgkuzu-kirpma-333.jpg

Bu haber toplam 6139 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim