• BIST 9057.89
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Hakkari’de mevsimsel grip!

Hakan Taş

Gribal enfeksiyon sonbahar sonu , kış ve ilkbahar başında salgınlara neden olan İnfluenza denilen virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Bu enfeksiyon hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme sonrası solunum yoluyla insan vücuduna kolaylıkla girer. Tokalaşma sonrasında da kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır.

Hakkari son 1 aydır hastalıkla boğuşuyor. Herkes hastaneye akın ediyor. Acil servis ve diğer birimler tıka basa dolu. Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürümüz Dr. Hamdullah Kara ile görüştüm. Kara; “Bu mevsimsel bir grip hastalığı. Yani sadece ilimize has bir durum değil. Sayın valimizin talimatlarıyla doktor sayımızı arttırdık. Geçen yıla göre bu hastalıkta yüzde 5 bir artış var.

Endişeye sevk edici olağanüstü bir durum söz konusu değildir. Kırmızı-sarı-yeşil alan uygulamasını hesaba katarsak bizdeki yığılma “Yeşil Alan” kapsamına girmektedir. Kırmızı alan öncelikli acil (Ağır hastalık ve yaralanma) hayatı tehdit eden ve hemen bakım gerektiren hastalar.

saglik-muduru-hamdullah-kara-m.jpgSarı Alan, geciktirilebilir-kalıcı bir hasarı önlemek için hekim bakımı gereken fakat bir süre bekleyebilecek hasta gurubu.

Yeşil Alan ise, hafif hastalık ve yaralanma-hekim bakımı gerekli olsa da uzun bir süre bekleyebilir anlamındadır.” Dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Hamdullah Kara’nın halkımıza önemli bir çağrısı da var. Kara; “Her mahalleye hitap eden sağlık ocaklarımız ve aile hekimlerimiz mevcuttur.

 

Herkes hastaneye ve acile akın edince yığılma olmakta ve hasta vatandaşlarımız saatlerce sıra beklemek zorunda kalmaktadırlar. Oysa Aile Hekimliklerimiz tam kadro sizi beklemekteler.

Daha sakin ve sağlıklı bir ortamda muayene olabilirsiniz. Bu konuda vatandaşlarımızdan duyarlı olmalarını istirham ediyoruz. Son günlerde ilimizde yaşanılan soğuk hava koşulları sebebiyle mevsimsel grip, nezle ve üst solunum yolu enfeksiyonu vakalarındaartış söz konusu olmuştur.

Artış görülen bu vakalarla ilgili olarak Müdürlüğümüze bağlı hastanelere yapılan müracaatlarda geçen yılın aynı dönemlerine oranla başvuran hasta sayısında ortalama yüzde 5 ila yüzde 10 arasında bir artış olduğu görülmüştür. Yapılan araştırma ve farklı tarihlerin karşılaştırılması neticesinde ilimizde farklı bir salgını düşündürecek herhangi bir bulguya rastlanılmamış olup başvuran sayısı ve şikâyetlerinin mevsim normalleriyle örtüştüğü tespit edilmiştir.

Söz konusu mevsimsel rahatsızlıklar, hafta içi gündüz saatleri ile esnek mesai kapsamında akşam saatlerinde hizmet veren Aile Sağlığı Merkezlerimize başvurulması halinde yaşanan rahatsızlık hızlıca teşhis edilip, vakit kaybetmeden gereken tedaviye başlanabilecektir.

Acil sağlık müdahalesi gerektirmeyen söz konusu mevsimsel grip, nezle ve üst solunum yolu enfeksiyonu vakalarının Aile Sağlık Merkezlerimize başvurmaksızın, vakit kaybederek akşam saatlerinde ve hafta sonları hastanelerimizin acil servislerine başvurması sonucunda yoğunluğa sebebiyet vermektedir.

Acil servislerimizin asıl hedef hasta kitlesi olan vakalara yoğunlaşabilmesi için mevsimsel grip, nezle ve üst solunum yolu hastalarımızın daha rahat koşullarda hizmet alabilecekleri Aile Sağlık Merkezlerine öncelikle başvurmaları rica olunur.”…

Bazı büyüklerimizin kurak geçen her mevsim hastalığa davetiye çıkarır açıklamalarının ardından yağan kar yağışı sevinçle karşılandı. Uzmanlar, çocuklarda ateş, koyu kıvamlı burun akıntısı, öksürük, kulaklarda dolgunluk hissi, kulak ağrısı ve işitmede azalma şikayeti varsa mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Çocuklarda gribal enfeksiyon sonrası sinüzit , ortakulak iltihabı, bademcik iltihabı ve alt solunum yolu enfeksiyonu görülebilmektedir açıklamasını yapmaktadırlar.

Hakkari hasta ama Allah’a şükürler olsun ki hastalara hitap eden bir hastanemiz ve doktorlar var. Herkese geçmiş olsun…

Bu yazı toplam 2684 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim