• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

HAKKARİ’DE MEZARLIK SORUNU!

Hakan Taş

Mezarlık ve kabristan, ölülerin defnedildiği mezarların oluşturduğu gömü alanına verilen isimdir.  Misafir olduğumuz bu dünyada elbette ebediyete intikal edeceğiz.

Hakkari ilimizde şehir mezarlığı yok. Çeşitli mahallelerde karışık ve karmaşık aile mezarlıkları mevcuttur. Yıllar önce Hindistan’ı andıran ilimizde her sokakta başıboş hayvan (inekler) görmek mümkündü. İneklerin en çok uğradıkları ve otlandıkları yer ise mezarlıklardı. Yine sokak köpekleri mezarlıklara aşırı zarar vermekteydiler. Bu konuyu gündeme taşımaktan, manşet yapmaktan yorulmuştum. Dönemin valisi ve Belediye Başkanı bir türlü çözüm bulamamışlardı.

İlimizde mevcut aile mezarlıkları doldu taştı. Var olan mezarlıklarımıza giriş çıkışlar ise tam bir işkence. Mevsim kış olduğunda mezarlıklarımıza bırakın aracı,  insan bile adım atamıyor. Tüm mezarlıkların acil bakıma ihtiyacı var. Hiçbir mezarlığımızda çeşme yok. Belediye bünyesinde “Mezarlıklar Müdürlüğü” acil kurulmalıdır. Her mezarlığa hoparlör sistemi montaj edilerek önemli günlerde Kuran-ı Kerim okutulmalıdır.

Demem şu ki, ilimizde en büyük sorunlardan biri de “Mezarlık Sorunumuzdur”.. Çok acil ŞEHİR MEZARLIĞI projesi hayata geçirilmelidir. Sayın Valimiz muhtarlar ve STK temsilcileriyle bir araya gelerek yer belirleme hususunda bilgi alışverişinde bulunarak yer tespiti cihetine girilmelidir. Geniş bir alan üzerinde her aileye ayrı ayrı satışı yapılarak böyle bir projeye acil ihtiyaç duyulmaktadır.

Örneğin biz TAŞ ailesi olarak mezarlıklarda yer kalmadığı için dört ayrı mezarlıkta sevdiklerimizi toprağa verdik. Mezarlık ziyaretimizi dört ayrı adreste gerçekleştirerek her birine ayrı Fatiha okuyarak manevi çöküntü yaşamaktayız. Amcam vefat ettiğinde, “Beni kardeşimin yanında gömün” vasiyetinde bulunmuştu. Ama o mezarlıkta ne yazık ki yer olmadığından başka mezarlıkta defnettik. Vasiyeti bile yerine gelmedi.

O mezarlıklarda sevdiklerimiz var. Manevi değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Bu hepimizi ilgilendiren çok ciddi bir durumdur. Hakkari ilimizin acil “ŞEHİR MEZARLIĞI”na ihtiyacı var. Her konuda duyarlı olan sayın valimizden bu konuda yardım beklemekteyiz….

Bu yazı toplam 3798 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim