• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Hakkarili arıcılar bakım çalışmasına başladı

Hakkarili arıcılar bakım çalışmasına başladı
Hakkari’de havaların ısınmasıyla birlikte yöredeki arı yetiştiricileri kovanlarının bakımı için çalışma başlattı.

Hakkari il genelinde arıcılıkla uğraşan çiftçiler, havaların ısınmasıyla birlikte arılı kovanlarda onarım ve bakım çalışması başlattı. Çimenli köyünde de arılı kovanların bakımı için hummalı bir çalışma başlatan arıcılar, barış çözüm süreciyle birlikte arıcılığın her geçen gün geliştiğini ifade ettiler.

Arı yetiştiriciliği yapan çiftçiler, imkanların sağlanması halinde arıcılığın eski yıllara oranla daha iyi bir noktaya geleceğini belirttiler.

Hakkari yöresinde katkısız ve saf çiçek tozunda alınan karakovan balının üstün özelliklere sahip olup diğer besinlerde olduğu gibi insan bünyesinde rahatsız edici hiçbir özellik taşımayıp aksine antiseptik etkisi ve antioksin özelliği bulunduğunu belirten arı yetiştiricileri, karakovan balının mide, kalp, karaciğer, şeker hastalığı, kemik hastalıkları ve hatta kanseri iyi edici özellikler taşıdığını iddia ettiler.

ARICILIKTA YAPILMASI GEREKENLER
Arıcılık sezonunun başlangıcı olan ilkbahar dönemindeki bakımın ana amacının yüksek miktarda bal verimi sağlamak için ana nektar akımından önce kolonilerin güçlenmesini sağlamak olduğunu belirten arı yetiştiricileri, bunun için de ilkbahar başlangıcından kışlık dinlemeye kadar olan dönemdeki bakım ve beslemeye ilişkin tüm işlemlerin zamanında ve uygun bir şekilde yapılması gerektiğini belirttiler.

İlkbahar döneminde kovanların; ana arı, besin maddesi ve popülasyon düzeyini belirleme amacıyla kontrol edilmesi gerektiğini belirten arıcılar, kovana girip çıkan arı sayısı ile uçuştan dönen arıların polen taşımaları ise kovanda işlerin yolunda olduğunun kanıtıdır. İlkbaharın tehlikeli geç donları geçmeden ve bitkilerde uyanma başlamadan kovanların açılıp karıştırılması doğru değildir.

Kolonilere ilk bakım, ılık güneşli günlerdeki ilk temizlik uçuşlarından hemen sonra yapılması gerektiğini söylediler. Arıcılar, “Kovan kontrolünde ana arının bulunup bulunmadığına, bal ve polen stoklarının olup olmadığına, kovandaki arı mevcuduna, yavrulu çerçeve sayısına, hastalık ve zararlıların olup olmadığına ve iki zayıf kovanı birleştirmeye gerek olup olmadığına bakılır.

Kovan kontrolü esnasında çerçeve altlarında, kovanın dibinde ve kenarlarında örümcek ağı ve petek kırıntıları görülürse petek güvesi tahribatı olduğu anlaşılır. Böyle durumda kovan dip tahtası temizlenmeli ve zarara uğramış petekli çerçeveler çıkarılmalıdır. Kovan dibinde çıkan kalıntılar balmumu için kaynatılır ya da yakılarak imha edilir.

Kovan içi temizliğinde sonra üzerinde arı bulunmayan boş ya da petekli çerçeveler ile kışlatma esnasında kristalize olup arılar tarafından kullanılamayan petekli ballar dışarı çıkarılır. Kovana bölme tahtası koyup arı ailesinin gücü kadar çerçeve bırakılmalıdır. Boş kısmı bölme tahtası ile ayırmak gerekir. Bunun için bölme tahtası arılı tarafa iyice yaklaştırılıp, arılar toplanmalıdır” şeklinde konuştular. 

Hakkari Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ise, arıcılığın yeniden canlandırılması için kurum olarak üzerlerine düşen görevi yaptıklarını belirttiler. Haber. Ferhat Reisoğlu/Hakkarihabertv.com

aracilik-m.jpg
 

Bu haber toplam 3669 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim