• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Hakkarili arıcılardan önemli uyarı

Hakkarili arıcılardan önemli uyarı
Hakkari’de bal üretimi yapan arıcılar düzenledikleri basın açıklamasında, sahte bal reklamı ve satışını yapanlara karşı mücadele başlatarak, tüketicilerden de bu ballara itibar etmemelerini istedi.
Hakkari Valilik binası önünde bir araya gelen arıcılar burada giydikleri arıcı kıyafetleriyle yaptıkları eylem ve basın açıklamasında, bir çok televizyon kanalında sanatçılarında öncülük ettiği reklamlarda bal satışının yapıldığını, Hakkari başta olmak üzere balı ile meşhur bir çok yöre isminin kullanılarak, sağlığa zararlı maddelerden oluşturulan bir şurubun tüketiciye bal diye satıldığını iddia ederek, tüketicilerden bu balla itibar etmemelerini istediler.
 
video-galeri.20110227163236.gif
 
Katılımcılar adına basın açıklamasını okuyan Hakkari Arıcılar Birliği Üyesi Bedri Çallı, yörenin bal üreticileri olarak bu yıl sahte ballar yüzünden ürettikleri balları zararına sattıklarını ve önümüzdeki sezona hazırlanma olanaklarının kalmadığını ifade etti.
 
TÜKETİCİLERE BAL DEĞİL HASTALIK SATIN ALIYOR
 Çallı, “ Bizim çağrımız sevgili tüketicilerimize ve onarı temsil eden örgütlerinedir; bizler de sizler gibi birer tüketiciyiz, bu nedenle sizlerin sağlığı bizim için çok önemlidir. Bugün birçok Tv Kanalında Türkçe ve Kürtçe Bal reklamı yapılmaktadır. Bu reklamı yaparken sizlerinde malumunuz olduğu gibi meşhur Hakkari balı ya da, imalı olarak bölge balı sözleriyle reklam yaparlar.
 
Reklamlarda bize sunulan bal kesinlikle kaliteli Baldır, ancak Kargo vasıtasıyla Tüketicilere ulaştırılan Ballar farklıdır. Lütfen kanmayın. Türeticimizin ucuz fiyat yerine hastalık satın aldıklarını hatırlamada yarar görüyoruz”
 
BÜYÜK BİR VERGİ VE PRİM KAÇAKÇILIĞI YAPILMAKTADIR
Çallı, “ Hiçbir gerçek arıcının alın teri döktüğü ve emek verdiği bal’ını TV kanalları reklamlarında belirtilen fiyatlardan satamaz. Tamamen insan sağlığına zararlı maddelerden meydana getirilen ve bal niyetine satılan bu balar sahte balardan ve İran ballarından ibaret olduğu kanaatini taşıyoruz.
 
Bu Bal’ların sahte fatura ve müstahsil makbuzları vasıtasıyla toplatıldığını düşünüyoruz. Vergi veren SGK. lı işçi çalıştıran, depo kirası ve nakliye masrafları yapan bir firma gerçek Bal’ı bu reklamlarda belirtilen fiyatlardan satamaz. Burada ciddi ölçüde vergi ve SGK primi kaçaklığının olduğunu düşünüyoruz”
 
EMEK HARCANAN BAL BU KADAR UÇUZ DEĞİLDİR
Çallı,” Bugün Türkiye şartlarında ter, emek, ciddi ölçüde parasal harcama yapan bir bal üreticisinin 8 kilogram Bal’ı 100 TL. Ye satması mümkün müdür. Ayrıca verilen taksi, beyaz eşya, saat, küpe ve yüzükleri de hesap ederseniz. Balın satı fiyatı gerçek fiyatların altına düşer.
 
Bu mümkün müdür. Arı’sına kovan, çıta, mum, ilaç, şurup, nakliye, emek ve daha birçok harcama yapan bir arıcının balını düşük fiyata satılması mümkün müdür” Son olarak Televizyon kanallarında Bal reklamları ile bal ticareti yapan firmalara çağrıda bulunan Çallı, . Satmakta oldukları bal’ları Hakkâri’den almadılarsa, reklamı yapılan tüm kanalarda bu Baları Hakkari’den almadıklarını açıklamak zorunda olduklarını belirtti.
 
Çallı, “  Aksi taktirde Hakkari ve bölge ismiyle bal satışı yaptığınız sürece sizlerle mücadelemiz sürecektir. Tabi reklamlarda kullanmak veya buna yasal bir kılıf uydurmak amacıyla bir kısmının belgelerini sunmanız mümkündür. Ama yaptığınız satışlar karısında bu belgeler devede kulak mahiyetindedir. Kullanmakta olduğunuz taşeronlarda bu belgelendirmelerde mutlaka sizlere yardımcı olurlar. Bu gün Hakkâri ve ilçelerinde Bin 300 aile arıcılık yaparak geçimini sağlamaktadır.
 
Arıcıların elde ettikleri Balların büyük bir kısmı satılamamış ve sattıkları bir kısım bal ise gerçek değerinin altında satılmıştır. Arıcılarınızın bir sonraki sezona hazırlanma olanağı kalmamıştır” şeklinde konuştu. Arıcılar yapılan basın açıklamasının ardından sessiz bir şekilde dağıldı. Hakkarihabertv.com
 
normal-1.20150113153753.jpg
 
normal-2.20150113153804.jpg
 
normal-3.20150113153813.jpg
 
normal-4.20150113153827.jpg
 
normal-5.20150113153956.jpg
 
 
 
 
 
Bu haber toplam 6584 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim