• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Hakkari'nin kanlı topraklarında masum bir aşk

Hakkari'nin kanlı topraklarında masum bir aşk
Hewal Sabri Marufi İlimizin Çukurca ilçesinde Ermeni katliamı sırasında, Dinleri ve Dilleri farklı yaşanmış bir aşk hikayesini keskin kalemine aldı.

Hırçın kayaların parçalandığı sıcak topraklarda, gün yavaş yavaş ağarmaya başlıyordu. Öyle bir gün ki: Topraklar kan kusuyor, anaların lorileri(ağıtları) yürekleri dağlıyordu. İleride elinde bir tas su ile yere yığılmış, gözlerinden yaş, yüreğinden kan akan yerde yatan yaşlı bir kadın duruyordu. Hemen ardından ise yükselen bir feryat … 

Bugün başka akıyordu çeşmedeki su. Elinde boncuklarla süslenmiş bir testiyle, gerdanında moru mercanla süslenmiş  zarif, kumral saçlı, iran tenli, inci gibi dizilmiş dişleri ve ela gözleriyle can yakan ne çok kısa nede uzun  ve hafif tombul içi kan ağlayan bir kız göründü. Gözleri kan çeşmesi olan kızın adı Kinê ( minyon tipi ) idi. Ninesini ve aile yakınlarını kaybeden bu taze fidan bir testi dolusu suyla yüzüne, gözüne bulaşmış kanı temizlemeye çalışıyordu. Bir savaş vardı yürekleri ağlatan, ocakları söndüren bir savaş… 

Bir grup kalabalıkla yürüyen yüzünde nur akan renkli gözlü, kumral saçlı uzun boylu bir delikanlıydı Ronay. Bu savaşın ortasında elinde bir testiyle bilmediği bir yere koşan Kinê’yi gördü ve ardından koştu. Onu durdurunca gözlerinde ürkek bir ceylan bakışı sezdi. Bu bakış Ronay’ın kalbini dağladı.

Dilleri, dinleri farklı bu iki genç kanın sel gibi aktığı bu bu topraklarda, gözleriyle birbirine  nede çok şey anlatıyorlardı. Ronay ona gitmek istediği yeri sordu . Kinê ise benim  babamın, annemin gittiği yer toprağı işaret ediyordu. Ama oraya gitmek istemiyordu. Ronay karşı köyden inancı, dilli farkılı olan bir gençti. O bölge her sene Nasturice Şane Dêr (Festival) düzenliyorlardı.

Şane Dêr’ de Müslümanların  ve Nasturilerin beraber eğlendikleri ve eğlence sonunda erkekler arasında en yakışıklı erkek seçilirdi.  O yılda düzenlenen yarışmada Ronay en yakışıklı erkek seçilir. Onu bütün genç kızlar  parmakla gösterirdi birbirlerine. Kinê de onu görebilmek için yaşadığı köyün yakınlarına giderdi .

Uzaktan seyrettiği  Ronay’ı  bu kadar yakından görünce; koca bir kâbustan tatlı bir öpücükle uyandırıldığını hissediyordu. Yaşlarla dolu gözleriye Ronay’a baktı şunu söyledi: ‘’Ben bu topraklarda büyüyen bir fidanım. Beni buradan koparıp başka diyarların, iklimlerin toğrağına ekersen sararır, çürürüm.’’ Ronay ufak bir tebessümle gözlerine dokundu ve alnından öptü. “ Benim için senin olduğun her yer diyar toprağımdır. İster kanla dolu olsun ister kille” dedi

Böyle başlamıştı masum bir aşkın kıvılcımları… Ronay Kinê’yi  saklanması için çok eski, yıkılmaya yüz tutmuş bir medreseye götürdü. Kinê harabelerin içinde üzeri  tozlu bir kontare (sandık) ye  takıldı.  Merakle bu kontareyi açtı. İçinde bir efsane kitabı ve tercümesi vardı. Bunu okuyan Kinê bir isme takılıp kaldı. Gûlistan adı onu  çok etkilemişti ve Ronay’a bir Mizgin(müjde) si vardı. Ronay yanına vardı.

“Kanın dineceği yok Kinê biz gitmeliyiz” diyordu. Kinê de şöyle cevap veriyordu: “ Kinê değil,  Gûlistan benim adım. Gitmekten bahsetme burası harebe de olsa  bizim harebemiz varsın kan aksın, varsın zelal (berak) su aksın. Ben burada kalacağım!”

Ronay’ın mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Bir müddet sonra haber geldi. Kan durmuştu. Ronay ile Gûlistan yıkılan ve harabeye dönüşmüş Medreseyi  onardılar ve bu medresenin önünde evlendiler.

Bu mutluluk ne yazık ki çok uzun sürmedi.!

Çünkü yedi ay gibi bir süre sonra daha büyük bir savaş başladı. Ve Ronay evlendiği medresenin önünde kurşunlarla yere serilmişti. Hemen gerisinde karnında daha doğmamış bebesiyle Gûlistan... Sadece şu sözler işitiliyordu. RonayRonayRonay

Bu haber toplam 9560 defa okunmuştur
  • Yorumlar 7
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim