• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Hakkari’nin kültürel sesi ders konusu oldu

Hakkari’nin kültürel sesi ders konusu oldu
Japonya Tokyo Güzel Sanatlar Üniversitesi Müzik Bölümü öğrencisi Natsuki Nakajima, Kürt kültürünün sözlü edebiyatı olarak bilinen “Dengbejlik” sanatını yüksek lisans tezi olarak seçti.

Japonya Tokyo Üniversitesi Güzel Sanatlar Müzik Bölümü son sınıf öğrencisi Natsuki Nakajima (26), yüksek lisans tezi için annesi yazar Yukari Nakajima ve tercümanları yazar Kayoko İsobe ile birlikte Hakkari ve Van'a gelerek Kürt geleneğinin sözlü edebiyatı olarak bilinen dengbejlik sanatı üzerine araştırmalar yaptı.

Anne ve babası müzisyen olan ve bu yüzden çocuk yaşta müziğe merak saran Nakajima, müzik enstrümanları arasında piyano çalıyor.

 Hakkarili dengbej, tarihçi ve yazar Abdulkadir Kızılkaya, araştırmacı yazar Yaşar Kaplan, Rengi Hakkari Sanat Topluluğu dengbejlerinden Münir Beyter ve Van'da ikamet eden dengbej İsmail Seyranoğlu'ndan dengbejlik hakkında temel bilgiler alan Natsuki Nakajima, geçen yıl İstanbul’da çeşitli müzikler üzerine yaptığı araştırmalar sonucu Kürt müziğine hayran kaldığını ve bu yüzden yüksek lisans tezi için dengbejliği seçtiğini ifade etti.

Japonya Tokyo Güzel Sanatlar Üniversitesi müzik bölümünde öğrenci olduğunu belirten Nakajima, tercüman aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Geçen sene ilk defa Türkiye'ye geldim. Çeşitli müzikler üzerinde araştırmalar yaptım. Tabi özellikle dengbejlerden etkilendim. Bu nedenle Hakkari'ye geldim. Bir sürü insandan yardım aldım. Çok etkilendim ve çok teşekkür ederim" dedi. 

  Hakkari'ye en son 20 yıl önce geldiğini anımsatan anne Yukari Nakajima ise, 4'üncü ziyaretini kızının dengbejlik üzerine olan yüksek lisansı tezi için eşlik ettiğini söyledi. Nakajima, "Kızımla birlikte Hakkari'ye 4'üncü ziyaretimi gerçekleştirdim.

20 yıl önce yine buraya gelmiştim. Şehir çok değişmiş. Ama insanların misafirperverliği hiç değişmemiş. Burada dengbejlerle bir araya geldik.

Köylere ve yaylaya gittik. Çok güzel vakit geçirdik. Herkes çok iyi davrandı bize. Tüm Hakkarililere teşekkür ediyorum" dedi.

  Japon aile üç günlük araştırmalarının ardından tarihi meydan medresesini de ziyaret ettikten sonra kentten ayrıldı. İHA

japon-1-001.jpgjapon-2-001.jpgjapon-3-001.jpg

Bu haber toplam 15983 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim