• BIST 8718.11
  • Altın 2244.828
  • Dolar 32.333
  • Euro 35.1639
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Hamile ve doğum iznine çıkanlara müjde

Hamile ve doğum iznine çıkanlara müjde
Doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullanan kadınlar, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Buna rapor parası deniyor. Miktar 4 bin lirayı bulabiliyor.

Doğum yapan kadınların birçok hakkı bulunuyor. Çocuk başına bir seferlik alınan yardımdan tutun da emzirme ödeneğine kadar çeşitli ödemeler mevcut.

Ancak bunlardan bir tanesi aileyi ekonomik açıdan epey rahatlatıyor. Bu ödemeye, 'rapor parası', 'iş göremezlik ödeneği' veya 'doğum parası' da deniyor. Çoğu anne bu ödemenin farkında değil. Farkında olanlar da paranın nereden ne zaman alınacağından habersiz.

Biz de sizin için bu önemli konunun detaylarını derledik ve kimin ne kadar para alabileceğini hesapladık. Rapor parasının amacı, kadının çalışmasına engel bir hastalık, kaza veya hamilelik gibi bir durumda bu süre için belirli oranda gelir güvencesi sağlamak.

Doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün izin veriliyor.Doğum yardımı ve süt parası için '144' ve '183' no'lu telefon numaralarını ücretsiz arayabilirsiniz.

Kadın, doktor raporuyla doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Bu durumda 5 haftalık izni, doğum sonrası iznine eklenir. Doğum sonrasında 13 hafta izin kullanır.

Bu durumdaki kadınlar, izin süresi için geçici iş göremezlik ödeneği alır. Geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) için doğumdan önceki bir yıl içinde en az '90 günsigorta primi' ödenmiş olmalı. Bu şartı karşılayan kadınlar ödeme alabilir.

Asgari ücretle çalışırken hamilelik ve doğum nedeniyle bu yıl 16 hafta izin kullanan sigortalı kadın 4099 lira iş göremezlik ödeneği alacak.

Ödeme son üç ayda alman 'brüt ücret'e göre yapılıyor. Tabloda bordroda yazan brüt ücrete göre alınabilecek rapor paralarına yer verilmiştir.

Ödemeler PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılıyor. Doğum izni bitenler TC kimlik numarasıyla 'turkiye.gov.tr'ye girerek SSK doğum parası sorgulaması yapabilir. (Kaynak:Vatan)

Bu haber toplam 5513 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim