• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

HATSO Başkanı Taş'tan fiyat farkı açıklaması

HATSO Başkanı Taş'tan fiyat farkı açıklaması
Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş, inşaat malzemelerinde yaşanan fiyat artışlarının kamuya iş yapan müteahhitlerini sıkıntıya soktuğunu belirterek, yaşanan zararın telafisi için fiyat farkı ödenmesi gerektiğini söyledi.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş, döviz fiyatlarındaki artışa bağlı olarak, inşaat malzemelerinde yaşanan fiyat artışlarının kamu müteahhitlerini sıkıntıya soktuğunu söyledi.

Taş yaptığı yazılı açıklamada, inşaat malzemelerinde yaşanan fiyat artışlarının kamu müteahhitlerini sıkıntıya soktuğunu belirterek, "Yaşanan zararın telafisi amacıyla fiyat farkı ödenmesi; işlerini sürdüremeyecek müteahhit üyelerimize de şartsız tasfiye ve devir hakkı tanınması sektörün devamlılığı açısından önemli ihtiyaçtır" ifadesini kullandı.

Üretim maliyetlerinin yükseldiğine, bunun kamuya iş yapan müteahhit firmaları zor durumda bıraktığına işaret eden Taş, "Alt ve üst yapı inşaatlarında kullanılan demir ve çimento başta olmak üzere tüm malzemelerin, ürünlerin fiyatlarında yaşanan öngörülmeyen yüksek artışlar yurtiçinde müteahhitlik kesimini işlerini sürdüremez hale getirmiştir. Sorun, müteahhitlik firmalarımızın yanı sıra sektörün doğrudan ve dolaylı etkileri çerçevesinde ekonominin geneli üzerine de yansımaktadır

Uygulanan fiyat farkı düzenlemelerinde yaşanan sıkıntılar, dövizdeki ciddi yükseliş ve küresel ekonomik konjonktür ile birlikte yapım işlerinde kullanılan, tüm girdi fiyatlarında meydana gelen öngörülemeyecek artışlarla birleşerek yüklenicileri daha da zor durumda bırakmıştır. Bu sorun yalnızca asıl yükleniciler olan üyelerimizi değil, alt yükleniciler, tedarikçiler, mühendisler, mimarlar ve işyerlerinde çalışan yüzbinlerce işçiyi etkilemektedir." ifadelerini kullandı. 

2020 yılından itibaren inşaat sektöründe büyük oranda daralma yaşandığını savunan Taş, çarkların daha hızlı dönmesi için yatırımların artırılması gerektiğini söyledi.

Başkan Taş açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Girdi maliyetlerindeki öngörülemez artışların önüne geçilmesi büyük önem arz etmektedir. Kamu projelerindeki maliyet artışlarının karşılanabilmesini teminen firmalara fiyat farkı ödemesi veya şarta bağlı olmayan fesih hakkının tanınmasını içeren bir düzenleme yapılması gerekmektedir.

Kamu müteahhitleri proje ihalesine katılırken o günkü inşaat maliyetleri, öngörülebilir bir artış oranı ve kar marjı hesaplayarak ihale teklifi veriyor. Ancak fiyatlardaki aşırı artış müteahhitlerin kârını almakla kalmıyor zararına iş yapmasına da neden oluyor.

Bu durumda inşaat müteahhitlerinin iflası, dolaylı olarak bağlı sektörleri de olumsuz yönde etkilemiş olacaktır. İnşaat sektörünün bu darboğazdan kurtarılmasını ilgili bakanlıklardan ve hükümetten talep ediyoruz." Hakkarihabertv.com

 

 
 
Bu haber toplam 1442 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim