• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Hayat kurtaran doktor!

Hakan Taş

Pınar M. İsimli kadın aniden rahatsızlandı. Altı aylık bebeği karnında ölünce anneyi de zehirlemiş. Ailesi acilen Hakkari Devlet Hastanesine kaldırdı. Kadın Doğun Uzmanı Betül Yakıştıran haberi alır almaz ameliyata koştu.

Başarılı bir ameliyatla yaşama döndürdü. Yoğun bakım ünitesine alındı ama durumu kritikti. Acilen Van’a sevki yapıldı. 112 ambulansı kısa süre içinde hastane kapısına yanaştı ve hasta 150 dakika içinde Van’a ulaştırıldı.

Van Araştırma Hastanesi tedavi altına aldı ve hasta yaşama döndürüldü. Hastanın eşi Cahit Mühürdaroğlu; “Van’daki doktorlar Hakkari’de çok başarılı bir ameliyatın yapıldığını söylediler. Doktor Betül hanım ve ekibine minnetarız. Gecenin o saatinde büyük bir titizlikle bizi Van’a yetiştiren 112 servisi çalışanlarına da çok teşekkür ediyoruz”dedi…

1988 Samsun Vezirköprü doğumlu Betül Yakıştıran Ankara Tıp Fakültesinde mezun oldu. Sanırım ilk görev yeri Hakkari Devlet Hastanesi. Doktor Yakıştıran kendisine yakışanı yaparak bir anneyi kurtardı.

Yoğun bakım ünitesine alınan umutsuz bir hastayı yaşama döndürmek erdemlik ve mutlulukların en büyüğüdür. Neredeyse nabzı durmuş bir hastasının doktor ve 112 servisi sayesinde hayata yeniden döndürüldüğünü görmek de o hasta sahipleri için yeniden doğmaktır.

Bir doktorun görevi elbette hastayı iyileştirmek ve yaşamasını sağlamaktır. Buradaki detay şu; Betül Yakıştıran mesaisi bitmiş evine dinlenmeye çekilmişti. Sofrasını kurdu lokmayı ağzına alırken telefonu çaldı. Yutkunmadan nefes nefese hastaneye koştu. Kadın ve kadın hastalıkları başlı başına hassasiyettir. Hastane koridorunda ağıt yakan ve ağlayan aileye yüzündeki bandı çıkartıp gülümseyerek iyi bir haber vermek her doktorun arzusudur.

112’ye gelince…112 Acil Sağlık Hizmetleri; vatandaşımızın herhangi bir acil hastalık veya yaralanma halinde, günün 24 saatinde 112 telefon numarasını çevirmesiyle başlar. Her ilimizde bulunan komuta kontrol merkezine ulaşan çağrılar, aciliyetine karar verilerek değerlendirilir. Olay yerine en yakın istasyondan içerisinde doktor veya paramedik, acil tıp teknisyeni bulunan tam donanımlı ambulans görevlendirilerek olay mahalline ulaşması ve hasta ya da yaralıya olay yerinde gerekli tıbbi müdahaleyi yaparak ihtiyaç varsa tedavi göreceği hastaneye nakledilmesi şeklinde son bulur

Türkiye’de bu hat üzerinden ulaşılan hizmet ile ülke genelinde tüm noktalara kara, hava, deniz yolları ile ulaşım sağlanarak acil yardım hizmeti sunulmaktadır. Acil durumlarda ve afetlerde olay yerine hızlı ulaşım, yaygınlık, dağılım ve organizasyon, bütün bunları yaparken aksamayan bir koordinasyon şarttır.

Hakkari’mizde 112 biriminde 40 ambulans, 165 personel görev yapmaktadırlar. Hakkari genelinde 10 istasyon olması gerekirken 15 istasyonumuz mevcuttur. 112 de çalışan her personel risk ile yaşamaktadır. Hayat kurtarmak adına hayatlarını hiçe sayanlardır. Hakkari 112 birimine yakında geniş değineceğim.

Durumu kritik olan bir insanı, bir hastayı, bir canı kurtarma gayretini gösteren Kadın doğun uzmanı Betül Yakıştıran, titizlikle ambulansı kısa sürede hazırlayıp hastayı Van’a yetiştiren 112 çalışanları Hamit Orhan, Muhabbet Özdemir ve Muharrem Elmas ve kadın doğum ünitesi sorumlusu Ayşe Çiftçi’ı yürekten tebrik ediyorum. İl Sağlık Müdürlüğü veya vilayet makamı tarafından bu adı geçenleri ödüllendirmelerini öneriyorum..

Bu yazı toplam 5353 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim