• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

HDP Roboskili çocukların durumunu meclise taşıdı

HDP Roboskili çocukların durumunu meclise taşıdı
HDP, gözaltıda polisler tarafından darp edilen Roboskili çocukları meclise taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Roboski’de gözaltına alındıktan sonra askerlerin darp edilen çocuklar hakkında İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e soru önergesi verdi.

Askeri sevkiyata tepki gösteren Roboskililere silahlarla saldıran askerlerin köy içerisinde 4 çocuğu gözaltına almış, daha sonra serebt bırakılan çocuklar  “Bizleri döverek gözaltına aldılar. Zırhlı araçta bizi sürekli tehdit ettiler. Bize ‘siz taş attınız’ diye diye dövdüler. Coplarla kafamıza vuruyorlardı” demişti.

Roboski halkına silahlarla saldıran askerlerin köy içerisinde gözaltına aldığı 4 çocuğun ise , 01.07.2015  tarihinde Uludere Savcılığı’nda verdikleri ifadelerinin ardından serbest bırakıldığını aktaran Sarıyıldız, “Basında paylaşılan fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere vücutlarının birçok yerinde darp izi bulunuyor” dedi.

Sarıyıldız, Bakan Öztürk’e şu soruları sordu:

* Çocuklara işkence yaptıkları belirtilen askerler hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? İddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirilmiş midir? Yaşanan işkence vakası ile ilgili görevden el çektirilen kolluk gücü bulunmakta mıdır?

* İşkence mağduru olan çocukların ruhsal ve fiziki sağlık durumlarının iyileştirilmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır? Bu yöndeki hukuksuz uygulamaların her gün yaşandığı ortada iken, hangi fiili uygulama veya talimatlar nedeniyle bu eylemler cezasız kalmaktadır?

* Şırnak’ta 13 yıllık Hükümetiniz döneminde faili kolluk güçleri olan kaç işkence vakası yaşanmıştır? Söz konusu dönem içerisinde, kaç kolluk görevlisi hakkında yaptıkları işkence fiilinden ötürü soruşturma ya da inceleme başlatılmıştır? Bu kapsamda kaç kolluk görevlisi görevden alınmış ya da uzaklaştırılmıştır?

Ne olmuştu?

Askerler 29 Haziran 2015  günü köyde halka gaz bombaları ile saldırmıştı. Askerin saldırısı sırasında bir kadın, bir uzman çavuş tarafından küfürlerle darp edilmişti.

6 gün önce yaylada hayvanlarını otlatan bir Roboskîli çoban askerler tarafından dövüldü.

Önceki gün de Andaç köyünden 18 ve 20 yaşlarında iki genç öldüresiye dövüldü. İki aydır sınır ticareti yapılmamasına rağmen yaylalar abluka altında.

Bugün de Roboskî köyüne sabahın erken saatlerinde baskın düzenleyen askerler, rastgele ateş açtı. Gaz bombalarıyla saldırdı. Bedri Encü adlı genç ayağından yaralandı. Roboskililer askerin tekbir getirerek saldırdığını anlattı. basından

 

Bu haber toplam 2700 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim