• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

HDP'den hükümeti zora sokacak hamle

HDP'den hükümeti zora sokacak hamle
HDP, 20 Temmuz 2015'den itibaren başlayan olaylar sonucu meydana gelen sivil kayıpların incelenmesi, 'savaş suçu-insanlığa karşı suçlar' işlendiği gerekçesiyle BM'ye dilekçe sundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 20 Temmuz 2015'den itibaren başlayan olaylar sonucu meydana gelen sivil kayıpların incelenmesi, 'savaş suçu-insanlığa karşı suçlar' işlendiği gerekçesiyle sorumlular hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığının harekete geçmesi için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Başkanlığı'na dilekçe sundu.

BAŞVURU KONUSU; 20 TEMMUZ'DAN İTİBAREN BAŞLAYAN OLAYLAR

Dilekçede, suç isnat edilen kişiler Türkiye Cumhuriyeti Devleti yürütme makamlarındaki en üst yetkili konumda yer alan yetkililer olarak gösterildi.

Dilekçede, başvuru konusu olarak da "20.07.2015 tarihinden itibaren başlayan ve aşağıda kronolojik olarak anlatılan olaylar ve katliamlar sonucu meydana gelen sivil kayıplarının incelenmesi ve sorumluları hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığının harekete geçmesi için Güvenlik Konseyi'nce savcılık kurumuna başvuru mekanizmasının harekete geçirilerek,

mahkemenin kuruluş belgesi olan 01/07/2002 tarihli Roma Statüsü'nün (5/1-b-c), (7), (12), (17) maddeleri gereğince işlem başlatılmasına dair bilgi ve belgelerimizin sunulması hakkında." ifadesi kullanıldı.

"'CEZASIZLIK' POLİTİKASI HALEN GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE UYGULANIYOR"

HDP'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden talepleri ise şöyle:"Yukarıda belirtilen bulguların ışığında, başkanlığınıza bildirilen olaylar ile ilgili UCM Statüsü'ne göre soruşturma başlatılması gerekmektedir.

Olay ile ilgili ulusal mekanizmalar düzeyinde sorumluların ve faillerin açığa çıkarılarak yargılanması temel amacımız ve kaygımız olmakla birlikte yaşadığımız ülkede sivil kayıpları ve yargısız infazlar bakımından yargı ve hükümet uygulamaları 'cezasızlık' politikasının halen çok güçlü bir şekilde uygulandığını göstermektedir.

Yine en temel korkularımızdan biri de çatışmalı süreçte bu tür yargısız infaz ve toplu sivil katliamlarının bundan sonra da artarak yaşanabileceği ihtimalinin güçlü olmasıdır. Bu noktada uluslararası kurumaların ve işletilecek mekanizmaların yaptırım gücü ve önleyiciliğini önemsemekteyiz.

"BU SUÇLARIN FAİLLERİ ANCAK ULUSLARARASI YARGILAMA MEKANİZMALARI SAYESİNDE AÇIĞA ÇIKARILABİLİR"

Belirtilen bu sebepler itibariyle, başvurucu ve bildirimde bulunanlar olarak, ulusal yargı makamlarının ve hükümetin savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar kategorisine giren bu olaylarda sorumluların açığa çıkartılması çabasında olmadıkları kanaatini taşıyoruz.

Bu suçların failleri, ancak uluslararası yargılama mekanizmaları sayesinde açığa çıkarılabilir. Bu düşüncelerle savcılığın olayla ilgili soruşturmayı başlatması için başkanlığınıza çağrıda bulunma gereği doğmuştur." basından

Bu haber toplam 9770 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim