• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9362
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

HDP'den Oturma Eylemi

HDP'den Oturma Eylemi
Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyım atılması Hakkari’de protesto edildi. Açıklama yapan HDP’liler 2 saatlik oturma eylemi başlattı.
İçişleri Bakanlığının 19 Ağustos tarihinde Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanları; Selçuk Mızraklı, Bediya Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk’ün yerine kayyım atanmasına tepki gösteren HDP’liler parti binasında basın açıklaması yapıp 2 saatlik oturma eylemi yaptılar. 
1-257.jpg
Mukaddes Akar Sokağında yapılan basın açıklamasına HDP Hakkari Milletvekilleri Leyla Güven, Sait Dede, Belediye Eş Başkanları Cihan Karaman, Hümeyra Armut, HDP İl Eş Başkanları Sinan Kaya, Sipan Turan, belediye meclis encümenleri, parti yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. 
2-300.jpgHDP İl Eş Başkanı Sinan Kaya yaptığı açıklamada, 19 Ağustos tarihinde yapılan kayyum atamasını eleştirdi. Kaya daha önce de 94 DBP’li belediye eş başkanın görevden alındığını anımsatarak, “Kayyım atanarak halkın irade beyanı yok sayılmış ve gasp edilmişti. Seçilmiş belediye eş başkanlarının yerine atadıkları günden 31 Ağustos 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlere kadar hiçbir hukuksal gerekçe gösterilmedi.
4-160.jpg
 
Şimdi de Diyarbakır, Van ve Mardin Büyük Şehir Belediyelerine yeni kayyımlar atanmıştır. AKP Ve MHP iktidarı son yıllarda otoriterliği büyütürken iki temel ideolojik aygıtı daha devreye koymuştur. Birincisi tecrit politikası, ikincisi ise kayyımlardır.  Bütün demokratik kurumları hedef alan bu politikalarının önündeki en büyük engeldir. Bizler demokrasi dışına çıkılmaya ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın bu ülkenin karanlığa gömülmemesi için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
 
HDP’nin bütün bileşenlerinin hedef alındığını savunan Kaya,  Ne kadar hukuksuzluk yapılmak istenirse istensin Kürtler ve dostları demokrasi mücadelesiyle kayyım anlayışına karşı direnecektir. Haftalardır ülkenin her tarafında kayyım ve onların temsil ettiği anlayışa karşı sokaklarda omuz omuza direndiğimiz haklarımız, kadınlar gençler, milletvekillerimiz, kurum temsilcileri, dost siyasi partiler, STK’lar, demokratik kitle örgütleriyle birlikte direnmeye devam edeceğiz.
 
Bu kapsamda bugün saat 13 ila 15 arasında bütün yerellerde ikişer saatlik oturma eylemi düzenledik. Bu eylemlikler bugüne kadar sürdürdüğümüz demokraside ısrarın bir yansımasıdır. Eylemlerimiz kayyımlar geri çekilene, seçilmiş belediye eş başkanları görevlerine dönene kadar sürecektir” şeklinde konuştu.
 
Eş Başkan Kaya’nın açıklamasından sonra HDP’li grup 2 saatlik oturma eylemi başlattı. 
 
Oturma eylemi sırasında kısa bir açıklama yapan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, kayyum atamalarına tepki gösterdi ve demokratik eylemlerine devam edecekleri mesajını verdi. 
 
Güven şunları belirtti. “19 Ağustostan bu yana sokaklardayız. Belki karşında bakanlar bu insanlar neden sokak ortasına oturur diye merak ediyordur. Aslında burada oturmamız bu ülkenin demokrasisinin geldiği noktayı gösteriyor. Bizlere başka bir şans bırakılmadığı için bu sokaklardayız. Bütün anti demokratik uygulamalara rağmen seçimlerde başarı kazandık.
 
Bu kentte de AKP kayyumu aday gösterdi. Ama halkımız kendi adaylarını seçerek belediye eş başkanlarını seçti. Şimdi eşbaşkanlığı suç olarak gösterenler şunu bilsin ki bir bu eşbaşkanlıkla halkın karşısına çıktık ve halkımız buna oy verdi. Sonradan çıkan bir şey değildir. Bu ülkenin başbakanı 2002 den bu güne milli iradeden bahsediyor.”
HDP’li grubun oturma eylemi devam ediyor.
Bu haber toplam 2722 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim