• BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

HDP’den Rusya uçağının düşürülmesine dair genel görüşme talebi

HDP’den Rusya uçağının düşürülmesine dair genel görüşme talebi
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Suriye sınırında Rusya savaş uçağının, düşürülmesine dair TBMM’de Genel Görüşme talebinde bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Baluken, Suriye sınırında Rusya savaş uçağının, düşürülmesi ilişkin Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 101, 102, 103’üncü maddeleri uyarınca HDP grubu adına,TBMM’de Genel Görüşme talebinde bulundu.

Baluken, genel görüşme talebinin gerekçesine ilişkin şunları söyledi:

‘Sıfır problem amacı sıfır komşu olgusuna dönüştü’

“AKP’nin özellikle 2010 sonrası yürürlüğe koyduğu dış politika, her bir uluslar arası gelişmede boşa düşmüş ve iflasın eşiğine gelmiştir. Sıfır problem amacı sıfır komşu olgusuna dönmüştür. Devletler düzleminde yaşanan mutakabiliyet sorunu, AKP tarafından çeşitli yapılarla ilişkiler kurulmaya çalışılarak giderilmek istense de bu politikanın sonucu ülkemize ağır faturalar getirmiş ve getirmeye devam etmektedir.

“Geldiğimiz dönem itibariyle İran, Suriye, Irak ile yaşanan sorunlara ek olarak Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi, AKP’nin yanlış dış politikasının kendi boyunu aşarak Türkiye halklarına fatura edilmesi şeklinde vuku bulmaktadır.

Uzunca bir süredir AKP dış politikasının iflas yaşadığı göz önünde bulundurulursa, AKP’nin ortaya koyduğu pratik Türkiye halklarının geleceğine dair büyük kuşkuları ve sorunları ayyuka çıkarmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Birbirini tutmayan bilgiler’

“24.11.2015 tarihinde SU 24 tipi Rus uçağı Türkiye hava sahasını ihlal ettiği ve on defa uyarılmasına rağmen bu ihlali bitirmediği iddiasıyla TSK’ya ait jetler tarafından düşürüldü. Uçağın düşürülmesi ve sonrasındaki gelişmeler Türkiye için tarihe not düşülecek bir krizin kapısını araladı.

“Rus uçağı düşürüldükten sonra ilgili siyasi ve askeri yetkililer ardı ardına açıklamalar gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı, Başbakan, TSK, Rusya, ABD, NATO, AB ve Suriye yaptıkları açıklamalarla Türkiye hava sahasının ihlal edilip edilmediğine dair birbirini tutmayan bilgiler kamuoyuna yansıttı.

Genel görüşme talebi

Baluken’in konuya ilişkin olarak Meclis’e sunduğu genel görüşme talebi şöyle:

“Ticari, siyasi ve diplomatik açılardan ciddi ilişkilerin bulunduğu Rusya ile yaşanan bu krizin özü, AKP’nin dış politikadaki yanlışlarıdır. Avrupa Birliği müzakerelerini donma noktasına getiren, ABD ile Suriye’de ciddi çelişkileri devam eden, Ortadoğu’da müttefik ağı zayıflayan ve en son da Rusya ile krizin eşiğine gelen AKP, ülkemizde ve bölgemizde bulunan tüm halkları zarar görmesi muhtemel bir konuma getirmiştir.

“Türkiye’nin Suriye politikasını mezhepçi bir hat üzerinden oluşturduğu ve Kürtlerin kazanım elde etmemesini istediği için de IŞİD, El Nusra ve Ahrar u Şam gibi çetelere destek verdiği tüm dünya kamuoyunun gündemindedir. AKP’nin mezhepçi ve Kürt karşıtı politikası kapsamında çetelere destek vermesi, başta Kürtler, Türkmenler olmak üzere Suriye’deki tüm halkların zarar görmesine yol açmaktadır.

“Rusya ile doğalgaz, turizm başta olmak üzere birçok alan üzerinden gelişen devasa ekonomik kapasitenin hasar görmemesi kaçınılmazdır. Rusya uçağının düşürüldüğü gün borsanın büyük zarar görmesi ve doların ani yükselişi ekonomide alarmların çalmasına neden olmuştur.

“Bölgesel barış konusunda başat öznelerden biri olan, Çin ve İran’la koordineli hareket eden Rusya’yla bu tarz sorunlar yaşamak, Türkiye’ye her açıdan zarar getirecek bir duruma tekabül etmektedir. HDP olarak AKP’nin gittikçe artan oranda tüm Türkiye ve Ortadoğu halklarına kabaran şekilde fatura edilen dış politikasından vazgeçmesi gerektiğini düşünüyoruz.

“Yine gruplar ve gayri meşru yapıların değil, Ortadoğu halklarının ve Türkiye halklarının yararını önceleyen bir dış politikanın acilen devreye konması gerektiğini ifade ediyoruz. AKP’nin Suriye’de Kürt halkı başta olmak üzere oradaki tüm halkların iradesini esas alması gerektiğini ve politikasını da buna göre kurması gerektiğini düşünüyoruz.

“Demokratik Cumhuriyeti inşa etmiş bir Türkiye’nin bölgesel barışın tesisinde muazzam bir işlev göreceği gerçekliği nettir. Rusya ile hızla gelişen krizin sadece AKP’yi değil, tüm Türkiye halklarını ve bölge halklarını ilgilendirdiği gerçekliğinden hareketle, TBMM’nin bilgilendirilmesi ve en doğru dış politikanın bulunması amacıyla Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 101, 102, 103’üncü maddeleri uyarınca HDP grubu adına, genel görüşme açılmasını talep ediyoruz.”

Bu haber toplam 2484 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim