• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

HİZMETLERİ AKSATMAYALIM!

H. Aziz Hatipoğlu

31 Mart 2019 yerel seçimlerde HDP’den Cihan Karaman Hakkâri Belediye Başkanlığını kazandı.

Eş başkanla girişilen seçimde Seher Kadiroğlu Ataş’ta her ne kadar seçilmişse de KHK’ya takıldığı için mazbatasını alamamış ve Cihan Karaman on beş günlük bir süreden sonra mazbatasını alarak Hakkâri Belediye Başkanlığı görevine başlamıştı.

Eylül 2016 tarihinden seçimlere kadar Kayyum Cüneyt Epcim’in görev yaptığı Hakkâri Belediye Başkanlığı bu kez yapılan seçimlerle el değiştirmiş ve halkın iradesi sandığa yansıyarak tecelli etmiştir.

Cüneyt Epcim’in 2,5 yıllık zaman diliminde Hakkâri’ye çok hizmetler yaptığı ve Hakkâri şehir merkezinde önemli icraatlar da bulunduğu su götürmez bir gerçektir.

Defaten Hakkâri Belediyesinin yapılan bu çalışmalarla çok borçlandığı ve iş başına gelecek yeni başkanın bu borç ödeme haricinde hizmet namına fazla bir iş yapamayacağı bilinmekteydi.

Cihan Karaman mazbatasını alıp işe başladığı hafta yaptığı ilk icraat Hakkâri Belediyesinin borç durumunu ortaya çıkartmak ve bunu kamuoyuna sunmak oldu.

Yapılan çalışmalar ve tetkikler sonucu Hakkâri Belediyesinin 207 milyon borcunun olduğu belirlenmiş ve bu birer afişle Hakkâri Belediye Binasına asılarak Hakkâri Halkının bilgisine sunulmuştur.

Hizmet yapan her belediyenin finansal yönünden borçlanacağı tabiidir. Bugün başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Türkiye’nin 81 ilinde borçsuz bir belediyenin olduğu düşünülmemektedir. Marifet bu borcun nerelere harcamalar yapılarak oluştuğu veya hangi hizmet dallarında değerlendirildiğiydi.

Cihan Karaman Başkan geçen hafta bir afiş daha asarak bu kez Hakkâri Belediyesine gelen İller Bankası hissesini ve yapılmış olan kesintileri Hakkâri Kamuoyuyla paylaştı.

Buna göre İller bankasında Hakkâri Belediyesi hissesi olarak gelen meblağ 2.804.426.21 TL

İller Bankasından Borç karşılığı kesilen meblağ                                                  1.849.623.75 TL

Personel Maaş Giderleri                                                                                         1.708.346.97 TL

Görüleceği gibi 3 milyona yakın bir gelir gelirken 3.557.970.72 TL’lik bir meblağ giderlere gitmekte ve Mayıs 2019 ayı kesintisi 753.544.21 TL olarak ve Nisan ayında kasada bulunan 334.244.01 TL’lik bir kesinti yapıldıktan sonra Hakkâri Belediyesinin eksiye düşerek 419.300.21 TL’lik bir borçla karşı karşıya olduğu gözlenecektir.

Başkan bu afişte Hakkâri belediyesinin su, emlak ve diğer gelirlerini yansıtmamıştı.

Başkan Karaman borçların elbette ödeneceğini, normal kesintilerin % 40 olarak düşündüklerini ama kesinti meblağının % 66’ya çıkarak elleri kollarının bağlandığını ve hizmetten mahrum bırakılmak istendiğini anlattı.

Hizmetlerin aksatılmaması için İller Bankası kesintilerinin eskiden olduğu gibi %40 olarak devam etmesini ve hizmetin devamı ve Hakkâri Halkının Belediye hizmetlerinden mahrum olmaması için bunun elzem olduğunu söyledi.

%40 ile %66’lık kesinti tutarları arasındaki farkın 750 bin olduğunu ve şayet kesinti tutarının %40 olarak yapılması durumunda 750 bin liralık bir meblağın aylık Hakkâri halkının yararına ve hizmetine kısacası Belediye Hizmetlerinde kullanılacağından dem vurdu.

Cüneyt Epcim Kayyum Başkanın Hakkâri Halkı için önemli işler başardığını ancak yarım kalmış ve eksik ile çeşitli aksaklıklarında ortaya çıktığından söz etti. Bunun da Kayyum Başkanın iyi niyetinden istifade ederek çevresi ve işi üstlenen ve işin sorumlusu durumunda olan Belediye çalışanlarının bu tip işlere ya göz yumduğu veya görmezden geldiği ve hata ve kabahatlerin büyük çoğunluğunun bunlardan olduğunu ileri sürdü.

Demokrasi halkın seçme ve seçilme haklarının kullanıldığı bir sistem olduğunu ve demokrasilerde halkın vereceği karara herkesin saygı göstermek zorundan olduğunu sıraladı.

Hakkâri’de HDP kazandı diye İller bankasının veya iktidarın Belediye kesintilerini bir kalemde %40’tan %66’lara çıkartılmasının adaletle ve hakkaniyete uymadığını, demokrasinin içselleştirilmediğini, bunun da halkın gözünden kaçmadığına vurgu yaptı.

Millet Bahçesi, yeraltı otopark, Hakkâri kalesinin Restorasyonu gibi büyük yatırımları yapamayacaklarını ancak en önemli hizmetinin Hakkâri Belediyesinin bir karakol durumundan kurtarıldığını ve halkın rahatlıkla girip çıktığı ve işlerini gördüğü başkana durumunu arz ettiği bir konuma getirttiğini anlattı.

Hala hazırda çöken yol, yıkılan kaldırım ve patlayan su isale hatlarını onardıklarını, içme suyun her ne kadar bitirilmiş gözükse de hâlihazırda Hakkâri’ye yeterli yani gün 24 saat bir suyun verilemediğini ve bunun da hattaki çeşitli eksikliklerden kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Geçmiş başkanlardan çeşitli dersler aldıklarını, her an halkla iç içe ve halkın içinde olacaklarını, kapısının her daim halka açık olduğunu ve olacağını her ay belediyeye gelen hisseyi ve belediyenin gelir ve gider durumunu halka arz edeceklerini ve şeffaf olacaklarını anlattı.

 

Bu yazı toplam 2671 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim