• BIST 8718.11
  • Altın 2244.297
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.1686
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

İdam edilen maymunların hikayesi!

İdam edilen maymunların hikayesi!
Osmanlı'nın en şaşaalı dönemlerinden biri III.Murad devrine denk geliyor.

Padişah devlet içerisinde güçlü bulduğu, kendine yakın da bulduğu birçok kişiyi devlet içerisinde önemli görevlere getirdi. Bunlardan biri de Molla Abdülkerim Efendi.

Kuzey Afrika'daki fethedilen bölgelerden getirilen maymunlara düşmanlık besleyen Molla'nın utanç verici ve korkunç bir hikayesi var.Yavuz Sultan Selim döneminden itibaren Kuzey Afrika fetihleriyle daha önce İstanbul'da olmayan birçok şey İstanbul'a getirilmeye başlandı.

Şehirde, özellikle Galata ve Azapkapı'da olmak üzere zamanla maymun dükkanları da açıldı. O dönem İstanbulluların maymun sevgisi gemicilerle sınırlı kalmadı, zenginler de maymun beslemeye başladı.
 
Padişah III.Murad'ın sohbetine, kişiliğine hayran olduğu bir din adamı var o dönemde. Bu din adamının adı Molla Abdülkerim Efendi.
 
Oldukça tutucu ve muhafazakar bir din adamı olan Molla Abdülkerim Efendi özellikle gayrimüslimleri hiç sevmiyordu.
 
Padişah III.Murad, çok sevdiği din adamı Molla Abdülkerim Efendi'yi ilerleyen zamanda Rumeli Kazaskeri yaptı.
 
Molla, Rumeli Kazaskeri olur olmaz son derece dışlayıcı, ötekileştirici anti gayrimüslim politikalarını hayata geçirdi. Molla,gayrimüslimlere o dönem aşağılayıcı sayılan kırmızı ve siyah giyinme zorunluluğu getirerek, bir gecede Yahudi mezarlığına korsan cami dikti.
 
Daha enteresan ve katı olan politikası ise İstanbul'a getirilen bu maymunlarla ilgili.
 
Molla Abdülkerim, ateşli bir konuşmayla kadınların bu maymunları cinsel haz amaçlı olarak “fena işlerde” kullandığını anlatıyor.
 
Cuma namazı çıkışında kızgın ve galeyana gelmiş kalabalık Molla önderliğinde Galata ve Azapkapı'daki maymun satıcılarını yakalamaya gitti.Tarihçiler o günü ‘'İstanbul'da dalında maymun sallanmayan tek bir ağaç kalmadı'' diye anlatır.
 
Yakalanan maymunları Molla bizzat kendi elleriyle astı.
 
Yapılan bu maymun katliamına tanık olmuş halk, Molla'ya ”maymunkeş” lakabını taktı.
 
Tarihçiler, Maymunkeş Abdülkerim Efendi'nin vefatında birçok hayvansever Osmanlı halkının kutlama yaptığından bahseder. Kaynak: Haberler.com
Bu haber toplam 4412 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim