• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

İHD Helepçe katliamını kınadı

İHD Helepçe katliamını kınadı
İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi 27 yıl önce binlerce Kürdün kimyasal silahlar ile katledildiği Halepçe Katliamı ila ilgili açıklama yaptı. Açıklamada Türkiye'nin Halepçe'yi soykırım olarak kabul etmeli denildi.

1988 yılında Kürtlere yönelik yapılan Halepçe Katliamı’nın kurbanları, 27 yıl sonra anılmaya devam edilirken, İnsan Hakları Derneği Hakkari (İHD) Şubesi katliama ilişkin basın açıklaması yaptı.

Kaya Plaza’da bulunan dernek binasında yapılan açıklamaya İHD üyeleri katıldı. İHD Hakkari Şube Sekreteri Sait Çağlayan, tarafından yapılan açıklamada, dün Halepçe’de, bugün de Şengal ve Rojava’da, Kürtlere yönelik soykırımların durdurulmasını istedi.

İHD olarak, Türkiye’nin 16 Mart gününü “Kürt Soykırım Günü” olarak tanımasını beklediklerini kaydeden Çağlayan, Saddam Hüseyin rejiminin özellikle Enfal Operasyonu kapsamında amaçladığı ve gerçekleştirdiği suçların soykırım suçu olduğunu belirti.

16 Mart’ın Saddam Hüseyin rejiminin Irak Kürdistan’ında Enfal Operasyonu kapsamında başta Halepçe olmak üzere Kürt şehirlerinde gerçekleştirdiği soykırımın anma günü olduğunu ifade ederek bu soykırım ile Irak Kürdistan’ının Kürtlerden arındırılması hedeflendiğini söyledi.

Çağlayan, Enfal Operasyonunda 180 ile 210 bin Kürdün katledildiğini hatırlatarak, Halepçe katliamının acısı dinmemişken IŞİD çeteleri 2014’ün Ağustos ayında Êzdi Kürtlere, yönelik soykırım girişiminde bulunulduğunu, binlerce Kürt kadınının kaçırılıp, katledildiğini belirtti.

Kendinden olmayan herkesime saldıran IŞİD’in son olarak Kaboni’de bir katliam yapma çabasında iken büyük bir direnişle karşılaştığını anımsatan Çağlayan, Kürtlere yönelik soykırım tehdidinin halen ortadan kalkmadığını” söyledi.

Irak ve Irak Federe Kürdistan Bölge Yönetimi, Norveç, İsveç ve İngiltere gibi ülkelerin  Enfal’da işlenen suçları soykırım olarak kabul ettiğini Türkiye’nin de Enfal Operasyonu kapsamında işlenen suçları soykırım olarak tanımasının anlamlı ve önemli olacağının altını çizdi. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 2489 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim