• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

İHD Şubesi’nden Roboski açıklaması

İHD Şubesi’nden Roboski açıklaması
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, Şırnak`ın Uludere ilçesi`nde 28 Aralık 2011 tarihinde 34 vatandaşın ölümü ile sonuçlanan bombardıman olayının 7`inci yıldönümünde basın açıklaması yaptı.

 İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, Şırnak`ın Uludere ilçesi`nde 28 Aralık 2011 tarihinde 34 vatandaşın ölümü ile sonuçlanan bombardıman  olayının 7`inci yıldönümünde basın açıklaması yaptı.
İHD şubesinden yapılan basın açıklamasını İHD MYK Üyesi Sait Çağlayan yaptı.

Çağlayan :’’ 28.12.2011 yılında saat 21.30 sularından Şırnak ili Uludere ilçesine Bağlı Roboski köyünde Irak sınırının diğer tarafına geçmiş ve dönmekte olan sivillerin sınırın sıfır noktasında TSK’ya ait savaş uçakları tarafından yapılan bombalandırma sonuncuda meydana gelen olayda 17’si çocuk tamamı olmak üzere toplam 34 insan yaşamını yitirdi.

Sınırın geçiş noktası Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar doğal ticaret yolu bilinmekte olup ve köylüler tarafından kullanılmaktaydı.

Köylülerin kullandığı bu yol ticaret amaçlı olup, orada bulunan güvenlik güçleri tarafında da bilinmekteydi.
Bu 34 insanın Irak tarafına geçmesini tek nedeni ailelerinin geçimlerini sağlamak ve getirildikleri eşyalar, mazot,sigara,çay ,şeker vb. temel ihtiyaç maddelerini oluşturmaktaydı.

Bu sınır yolu Roboski’ de bulunan askeri birliğin bilgisin de olmasına rağmen 34 canın yaşamını yitirmesine neden olmuştur.
Bu olayın yaşanmasından öncelikle hükümet yetkileri ve basının suskun kalmasına rağmen olayın yerel kaynaklardan dünya ve Türk medyasına yansımasından sonra hükümet açıklama yaparak olayı doğrulamıştır. ’dedi.

Roboski katliamından bugüne 7 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki hukuk ve adalet mekanizması yeterince çalıştırılmamış ve hiçbir ilerleme sağlanmamıştır.

Geçen zaman diliminden bugüne kadar olay aydınlatılmadığı gibi sorumlularda ortaya çıkarılmamış aksine dosya takipsizlikle sonuçlanmış ve mağdur ailelere davalar açılmıştır.

Bu durum evrensel hukuk ilkeleri bağdaşmayıp hiç katliamın failli gizlenmemeli cezasızlık politikası uygulanmamalı failleri yargı önüne çıkarılıp hukuk içerinde gerekli cezalar verilmelidir.Bizler insan hakları savunucuları olarak yaşam hakkının kutsal olduğuna inanıyoruz.

Roboski’de adalet yerini bulana kadar hakikatleri arayacağız.
Türkiye Cumhuriyet tarihinde yaşanan katliamların aydınlatılması ve toplumsal barışın sağlanması için hakikatleri araştırma komisyonu kurulması ve yüzleşmenin yapılması gerekmektedir.

Dünyada tarih boyunca geçmiş günümüze ve günümüzden geleceğe ister yönete ister yönetilen olsun adalete ihtiyacı olmayan yoktur.

Biz de insan hakları savunucuları olarak Roboski’ye adalet gelene kadar Roboski-Der ile dayanışma içinde olduğumuzu bir daha belirtir ve sonuna kadar takipçisi olduğumuzu belirtmek istiyoruz” diye konuştu. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 1482 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim