• BIST 9458.34
  • Altın 2487.623
  • Dolar 32.5971
  • Euro 34.7998
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

İHD Yüksekova raporunu kamuoyuyla paylaştı

İHD Yüksekova raporunu kamuoyuyla paylaştı
İHD Hakkari şubesi, Yüksekova’da devam eden sokağa çıkma yasağı ile can kayıpları ve yıkımlarla ilgili hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.

İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi Yüksekova’da 13 Mart’ta başlayan ve bugün onuncu gününe giren sokağa çıkma yasağı ile ilgili hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.

İHD şube binasında yapılan ve dernek yöneticilerinin de katıldı basın açıklamasında İHD’nin hazırladığı rapor Şube Başkanı İsmail Akbulut tarafından okundu.

Akbulut, Yüksekova’da, sokağa çıkma yasağı başlamadan önce, muhtemel çatışmaları önlemek, sivil can kayıpları ile yıkımın önüne geçebilmek için İHD Hakkari şubemizin öncülüğünde sivil bir inisiyatif oluşturduklarını söyledi.

Akbulut,” Bu inisiyatifin yaptığı çalışmalar sonucunda Yüksekova’da çatışmalı sürecin başlamaması için güçlü bir irade ortaya çıkmış, bir dizi toplantılar yapılmış, yapılan toplantı sonucunda iki görüşme heyeti oluşturulmuştur. 

Yasağın ilk saatlerinden itibaren güvenlik güçlerince ilçe gelişigüzel tanklarla bombalanmıştır. Bu bombardımanda birçok ev yıkılmış, sivil insanlar yaralanmış veya yaşamını yitirmiştir.

İlan edilen ve fiilen uygulanmaya başlayan sokağa çıkma yasakları nedeniyle, ilçede yaşayan halkın % 90’ı kenti boşaltmış, geriye kalan yaklaşık 13.000 insan çatışmaların ve bombalamaların arasında kalmıştır.

Güvenlik güçlerinin tanklarla yoğun bombardımanı sonucunda Zagros Mahallesinde, aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu, 200 sivil mahsur kalmış, Hakkâri şubemiz aracılığıyla yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda, bu sivillerin tahliyesi gerçekleştirilmiştir” dedi.

Yaşanan olaylarda 70 Yaşında bir vatandaş zamanında sağlık müdahalesinin yapılamaması sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Akbulut,” Belediye personelinin bulunduğu Yüksekova Belediyesi ve Yüksekova İtfaiyesinin zırhlı araçlarla rastgele tarandığı, orada bulunan sivillerin can güvenliğinin hiçe sayıldığı şubemize bildirilmiştir.

Hakkâri Valisi’ne ve Yüksekova Kaymakamı’na sivillerin tahliyesi için yaşam koridorunun açılması ve güvenliğinin sağlanması hususunda çağrıda bulunuyoruz diyen Akbulut, iddialarla ilgili araştırma yapılması için İnsan Hakları Derneği’nin ve heyetlerinin Yüksekova’ya girişine izin verin” dedi. Hakkarihabertv.com

ihd-hakkari.jpg

Bu haber toplam 3936 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim